Djurmiljö
Information från kursledaren
Hej och välkomna till kursen Djurmiljö!
Här följer viktig information som kan vara bra att veta inför kursen HT -24.
Som vanligt innehåller kursen en så kallad Skaravecka. Det är en studieresa då vi åker till Skara för att göra ett antal studiebesök på olika gårdar, vi kommer även att åka till Nordens Ark i Bohuslän för ett projekt med att designa hägn för djurparksdjur. Hela veckan är obligatorisk och den är planerad till v.40 (30/9 – 4/10). Ni kommer behöva gummistövlar (hela och rena) och kläder efter oktoberväder.
Preliminärt schema för kursen hittar ni här på sidan, slutgiltiga schemat kommer att laddas upp i Canvas. Det är även i Canvas ni kommer att hitta allt material och information om kursen.
Många föreläsningar och seminarier hålls via Zoom. Obligatoriska pass på zoom kräver aktiv närvaro med kameran på, det är därför viktigt att ni har tillgång till god uppkoppling, webkamera och mikrofon/ headset (smartphone funkar) vid kursstart. Har ni frågor om kursen kan ni maila sofia.wilhelmsson@slu.se. Jag planerar att vara tillbaka från semestern 5/8.
Hoppas att ni precis som vi ser fram emot en rolig kurs i höst.
Trevlig sommar!
//Sofia och Elin
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2024-10-24 och 2024-11-14
Andra kursvärderingar för BI1200
Läsåret 2023/2024
2023-08-28 - 2023-10-30
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1200 Djurmiljö, 15,0 Hp
Animal EnvironmentÄmnen
Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Djurmiljö | 11,0 | 0001 |
Fallarbete | 4,0 | 0002 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande75 hp biologi eller husdjursvetenskap
7,5 hp djurhållning
4 hp etologi
4 hp djurskydd
Mål
Syftet med kursen är att erbjuda studenten fördjupning i ämnet djurmiljö och dess påverkan på djurs beteende och välfärd ur både ett svenskt och internationellt perspektiv.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för hur enskilda miljöfaktorer såsom utrymme, golvutformning, ljus, buller, damm, gödselgaser och klimat definieras och registreras, samt analysera hur de kan påverka djurens beteende och välfärd,
- diskutera och värdera hur hanteringen av de vanligaste europeiska produktionsdjuren, i samband med transport och slakt, påverkar deras beteende och välfärd,
- beskriva och diskutera djurmiljöer i djurhållningen i andra länder,
- redogöra för de internationella organ och myndigheter som reglerar djurhållning och djurhantering, för deras arbetssätt, samt för hur internationell lagstiftning och förordningar reglerar djurhållning och djurhantering,
- designa ett nytt hägn i djurpark med fokus på djurens behov samt diskutera konsekvenserna av djurmiljön och hägnets utformning för djurens beteende och välfärd, djurparken och besökarna,
- bedöma relevansen och den vetenskapliga trovärdigheten hos olika informationskällor samt samla information om och skriftligt sammanfatta kunskapsläget vad gäller effekter av djurmiljöer på djurens beteende och välfärd,
- självständigt och i grupp redogöra för och diskutera information, problem och lösningar relaterat till djurmiljö, anpassat efter given målgrupp.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar effekter av specifika miljöfaktorer som ljus, buller, gaser, damm och klimat på hälsa och beteende samt hantering av djur i samband med transport och slakt för olika djurslag med tonvikt på produktionsdjur och häst.
Vidare behandlar kursen djurhållningssystem och skötselmetoder i olika delar av världen; olika internationella myndigheters arbete och hur det påverkar djurhållning och djurmiljö; samt projektering av byggnader och hägn för hållande av djur och hur sådana projektbeskrivningar kan granskas utifrån ett djurhälso- och djurvälfärdsperspektiv.
Inom kursen belyses även djurhållning och produktion ur ett hållbarhetsperspektiv. Det ingår även i kursen att designa ett nytt hägn för djur på djurpark där både djurens behov och olika aspekter av den typen av djurhållning ska tas i beaktning.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, olika typer av övningar (ex rollspel, arbete med fall) basgruppsarbete enligt PBL (ProblemBaserat Lärande), studiebesök samt seminariearbete.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
muntlig och skriftlig kommunikation, gruppdynamik, problemlösning, professionellt förhållningssätt samt informationskompetens.
Följande moment är obligatoriska:
vissa studiebesök, basgruppsmöten, seminarier samt övningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig hemtentamen, godkända skriftliga och muntliga redovisningar av övningar och basgruppsarbete samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen hålls på svenska, men vissa moment kan genomföras på engelska. En studieresa inom Sverige kan förekomma vilket i så fall framgår av kursens schema. Kostnader för studiebesök och studieresa kan tillkomma.Förkunskapskravet om 7,5 hp djurhållning kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1388 Djurhållning, djurhälsa och smittskydd, HV0143 Praktik - yrkesmässig djurhållning och skötsel, LB0099 Praktik - lantbrukets husdjur 1 eller LB0100 Praktik - lantbrukets husdjur 2.
Förkunskapskravet om 4 hp etologi kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1412/HV0135/HV0186 Etologi och antrozoologi, BI1335 Etologi - teori och tillämpning, BI1387/HV0109 Etologi och djurskydd eller HV0193 Etologi och anatomi.
Förkunskapskravet om 4 hp djurskydd kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1431, BI1432, BI0439, BI1387, HV0191, HV0109, HV0136, HV0160 eller HV0185.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Kursen har ingen obligatorisk litteratur som behöver köpas.
Svensk djurskyddslagstiftning och EUs djurskyddslagstiftning kommer behöva användas i kursen (finns tillgängligt på nätet).
Kurslitteraturen består framförallt av det ni själva söker fram som är relevant för de olika momenten i kursen, t ex vetenskapliga artiklar, publikationer och handböcker av olika slag. En del rekommenderad litteratur kommer finnas tillgängligt på Canvas vid kursstart. Det kan också vara värdefullt att ha tillgång till övergripande böcker om djurs beteende och välfärd, t ex:
The Ethology of domestic animals: An introductory text; Edited by Per Jensen; 3rd Edition
Animal Welfare; Edited by: Appleby, Olsson & Galindo; 3rd Edition
Routledge Handbook of Animal Welfare; Edited by Knight, Philips & Sparks; 1st Edition