Fältkurs i växtproduktion
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för BI1256
Kursplan
BI1256 Fältkurs i växtproduktion, 7,5 Hp
Field course in crop productionKursplan fastställd
2015-11-19Ämnen
Biologi LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet och särskild behörighet enligt områdesbehörighet A11: Biologi 2, Fysik 1a eller Fysik 1b1 + 1b2, Kemi 2 och Matematik 4.Mål
SyfteKursens syftar till att ge en överblick över odlingssystem i Sverige och faktorer som påverkar produktionen med fokus på övervintring och etablering. Hållbar utveckling och hållbart utnyttjande av naturresurserna tas upp i detta perspektiv. Kursen syftar också till att ge en inblick i fältförsök som forskningsmetod och möjliga yrkesroller för mark/växtagronomer.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- beskriva de biologiska förutsättningarna för växtproduktion och skördebegränsande faktorer
- redogöra för odlingsåtgärder under vår och försommar i växtproduktionen
- tolka enkla försöksplaner och översiktligt känna till hur grödornas etablering och utveckling studeras i fält
- identifiera vanligt förekommande ogräs och gagnväxter i tidiga utvecklingsstadier
- redogöra för egenskaper och livsmönster hos de vanligaste grupperna av växtskadegörare
- beskriva hur svenska odlingssystem har utvecklats genom historien
- föreslå och motivera hållbara och praktiskt genomförbara växtföljder för olika syften
Innehåll
Kursen baserar sig till stor del på övningar i fält. Vid studiebesök på försöksgård och andra gårdar diskuteras odlingsteknik och växtföljder, med speciellt fokus på växtodlingsåtgärder under vår och försommar. Under fältövningar studeras grödors övervintring, etablering, utveckling och tillväxt, förekomst av ogräs och växtskadegörare, samt betydelsen av växtföljder. Fältförsök utnyttjas för studier av försöksteknik. Övningarna omfattar bestämning av kulturväxternas och ogräsens groddplantor, växtskadegörare och dess naturliga fiender samt studier av kulturväxternas utvecklingsstadier i fält och på lab. I föreläsningar görs kopplingar mellan observationer i fält och vetenskaplig teori.Obligatoriska moment
Övningar, laborationer, seminarier och studiebesök är obligatoriska moment.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Godkända skriftliga prov samt godkända skriftliga och muntliga redovisningar av projektarbete. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.