Svampkunskap - en introduktion till mykologi
Kurserna ges på svenska och vänder sig till dig som är allmänt svampintresserad, student, vill bli svampkonsulent eller på olika sätt i ditt arbete jobbar eller vill jobba med svamp, t. ex. inom naturvård. Kurserna är en utveckling av de framgångsrika svampkurserna som Elisabeth Bååth organiserade vid Umeå universitet 1993-2012. Svampkonsulenternas Riksförbund medverkar i kurserna.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1297
Läsåret 2018/2019
Svampkunskap - en introduktion till mykologi (BI1297-50001), Ortsoberoende 2019-06-10 - 2019-09-01Läsåret 2017/2018
Svampkunskap - en introduktion till mykologi (BI1297-50001), Ortsoberoende 2018-06-04 - 2018-09-09Kursplan
BI1297 Svampkunskap - en introduktion till mykologi, 7,5 Hp
Mycological knowledge - Introduction to MycologyKursplan fastställd
2017-11-15Ämnen
BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Individuella övningar | 2,50 | 1002 |
Artprov | 2,50 | 1003 |
Sluttentamen | 2,50 | 1004 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Kursen är en orienteringskurs i mykologi som syftar till att ge studenten grundläggande kunskaper om svampar, deras biologi och ekologiska roller.Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- redogöra översiktligt för svamparnas grundläggande, biologi och systematik.
- indela storsvampar i olika grupper, samt känna igen ett antal vanligt förekommande storsvampar bland annat mat- och giftsvampar.
- beskriva svampars ekologiska roller.
- diskutera olika växtmiljöers betydelse för ett antal storsvampar.
- redogöra för vilka betydelser svampar har i vår vardag.
Innehåll
Kursen ger en orientering om artkunskap och en introduktion till svamparnas biologi och ekologiska roller. Centralt för kursen är storsvampar, bland annat mat- och giftsvampar, bestämningsmetodik och systematik. Kursen behandlar kort svampars användningsområden.Kursen är en distanskurs på halvfart och undervisningen bedrivs i form av on-line föreläsningar, exkursioner och projektarbeten. Exkursioner, projektarbeten samt seminarier är obligatoriska.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkända muntliga och skriftliga presentationer av seminarier och individuellt arbete samt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Kursen ges på distans, men det ingår ca en veckas exkursion och övningar på och i närheten av campus Ultuna vilket kan innebära vissa resekostnader för studenten.SLU är miljöcertifierat enligt ISO 14001. Många av våra kurser behandlar kunskaper och
färdigheter som bidrar positivt till miljön. För att stärka detta ytterligare har vi specifika
miljömål för utbildningen. Studenterna är välkomna att ge förslag på åtgärder i kursens
upplägg och genomförande som leder till förbättringar för miljön. För mer information se
SLUs hemsida, www.slu.se.