Ny sökning
BI1298

Svampkunskap - fortsättningskurs i mykologi

Nu går det att läsa mykologi vid SLU i Uppsala. Vi ger en översiktskurs och en påbyggnadskurs för dig som kan lite om svamp och vill lära dig mer om deras biologi, ekologi och taxonomi, lära dig känna igen de vanligaste svamparna och få veta mer om svamparnas betydelse för natur och människor.

Kurserna ges på svenska och vänder sig till dig som är allmänt svampintresserad, student, vill bli svampkonsulent eller på olika sätt i ditt arbete jobbar eller vill jobba med svamp, t. ex. inom naturvård. Kurserna är en utveckling av de framgångsrika svampkurserna som Elisabeth Bååth organiserade vid Umeå universitet 1993-2012. Svampkonsulenternas Riksförbund medverkar i kurserna.

Information från kursledaren

2020-02-17
Välkommen till svampkunskap - fortsättningskurs i mykologi
Detta är en fortsättningskurs i mykologi med förkunskapskrav att man har gått introduktionskursen eller har kunskaper som motsvarande 5hp i mykologi. Den vänder sig till dig som vill få djupare kunskaper i mykologi. Med hjälp av de senaste forskningsrönen ger kursen en fördjupning av kunskapsläget om svamparnas artmångfald, släktskap och systematik liksom våra ökande insikter om svampars betydelser för olika processer i naturen. Du kommer att stifta bekantskap med mikroskopering och hur DNA metoder används för att identifiera och förstå svampars förekomster, biologi och processer. Kursinnehållet omfattar nytto- och skadesvampar i jord- och skogsbruk, naturvårdsbiologi och svampfysiologi. Du kommer att bekanta dig med vetenskaplig litteratur, tränas i att ha ett reflekterande och kritiskt förhållningssätt till fakta och arbeta med vetenskaplig arbetsmetodik för ett eget mindre arbete. Kursen är upplagd med två träffar och med eget arbete och inläsning däremellan med stöd av övningar och föreläsningarpå nätet. De obligatoriska träffarna sker den 11-13/9 2020 på Billingen vid Skövde)i södra Sverige och den 15-17/1 2021 på SLU i Uppsala. På grund av Covid-19 är det oklart om träffen på Billingen kommer att kunna genomföras. Men kursen planeras för att att Billingedagarna kan anpassas och genomföras om situationen tillåter.
Information om kursen på institutionens hemsida

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

BI1298-10033 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för BI1298

Läsåret 2019/2020

Svampkunskap - fortsättningskurs i mykologi (BI1298-10018)

2019-09-02 - 2020-01-19

Läsåret 2018/2019

Svampkunskap - fortsättningskurs i mykologi (BI1298-10091)

2018-09-03 - 2019-01-20

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

  1. State of the World´s fungi Författare: 100 talet forskare (2018) [State of the World´s fungi] (https://stateoftheworldsfungi.org/2018/reports/SOTWFungi_2018_Full_Report.pdf) Kommentar: På engelska. Ny populärvetenskaplig översikt över modern mykologi. Kursens egna inläsning baseras på denna bok. Finns inte som tryckt at köpa utan laddas ner gratis här: https://stateoftheworldsfungi.org/2018/reports/SOTWFungi_2018_Full_Report.pdf
  2. Svampar i Sverige Författare: Bo Mossberg, Mats Karström, Sven Nilsson & Olle Persson (Bonnier Fakta 2013). Kommentar: Mycket bra svampbok med ett bra introduktionskapitel.
  3. Svampar - en fälthandbok Författare: Ryman, Svengunnar Stenströms bokförlag (1992) Kommentar: Klassisk och den bästa mer omfattande fälthandbok för svamp i Sverige. Omfattar 1500 arter.
  4. Svamp under mikroskopet – en handledning vid studiet av storsvampar Författare: Jan Nilsson, (2016) Mykologiska publikationer 7, Sveriges Mykologiska Förening Kommentar: Utmärkt introduktion till att mikroskopera svamp. Köps från Sveriges Mykologiska Förening. (www.svampar.se). Pris: 150 kr
  5. Fungi of Temperate Europe 1+2, bestämningshjulet för svampar Författare: Thomas Laessoe & Jens H Petersen. 2019. Princeton UNiversity Kommentar: I kursen ingår bestämningsnyckeln, svampehjulet, men inte böckerna. ett kompendium med detta nydanande sätt att bestämma svampar ingår i kursen och delas ut vid träfff en på Billingen. Kan också laddas ner här (engelsk version): http://www.mycokey.com/Downloads/FungiOfTemperateEurope_Wheels.pdf
  6. Another Kingdom – the Amazing World of Fungi 2010. Författare: Lynne Boddy och Max Coleman (ed). (Royal Botanical Garden Edinburgh Kommentar: Ingår som kursbok på grundkursen. Ger en bra och bred populärvetenskaplig översikt. t Finns att köpa vid kursstart. ca 160 kr.
  7. The Kingdom of Fungi Författare: Jens H Petersen. 2013. Kommentar: Bra bildmässig genomgång av svampriket. Mycket vackra och illustrativa bilder. Kortfattad uppdaterad populärvetenskaplig text. Framförallt en coffeetable-bok, att bläddra och bli inspirerad av.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Nivå: Grundnivå (G1F)
Ämne: Biologi Biologi
Kurskod: BI1298 Anmälningskod: SLU-10033 Plats: Ortsoberoende Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Studietakt: 25%