Ny sökning
BI1306

Produktion och förädling av frukt, bär och vin

Trots sina unika biologiska förutsättningar har frukt, bär och vin som fleråriga kulturer även många gemensamma beröringspunkter. Att producera dem i nordiskt klimat, som utgör en gränsståndort för många fruktslag och vin, medför en utmaning och ställer särskilda krav på odling och odlingstekniskt kunnande. Denna kurs utgår från produkten och dess användning, t.ex. färskkonsumtion eller råvara för processindustrin och belyser på ett fördjupat sätt de olika odlingstekniska metoder som leder fram till avsedd produkt.

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

BI1306-10310 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för BI1306

Läsåret 2023/2024

Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10269)

2023-08-28 - 2023-10-30

Läsåret 2021/2022

Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10150)

2021-08-30 - 2021-11-01

Läsåret 2020/2021

Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10146)

2020-08-31 - 2020-11-01

Läsåret 2019/2020

Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10292)

2019-09-02 - 2019-10-31

Läsåret 2018/2019

Produktion och förädling av frukt, bär och vin (BI1306-10133)

2018-09-03 - 2018-11-11

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

Författare: Westwood Melvin N
**Temperate-Zone Pomology physiology and culture, Third edition
****ISBN: **978-1-60469-070-5
Baslitteratur

**Författare: **Tahir Ibrahim
**Fruktodling och efterskördbehandling
****Länk: **http://www2.jordbruksverket.se/download/18.ac526c214a28250ac22dd94/1418032170638/ovr331.pdf
**ISBN: **978-91-86417-88-8

**Författare: Creasy Glen L and Creasy **Leroy L
**Grapes
****Länk: **https://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2018/20183233432.pdf
**ISBN: **9781786391377

**Författare: ** Barney Danny L
**Commercial red raspberry production
****Länk: **https://catalog.extension.oregonstate.edu/sites/catalog/files/project/pdf/pnw598.pdf
**ISBN: **PNW 598 October 2007

**Författare: Handcock **James F
**Strawberries
****ISBN: **0-85199-339-7
**Kommentar: **det finns en nyare upplaga av denna bok också från år 2020, men det är inte säkert att den kommer att finnas på biblioteket inför kursstart.

**Författare: ** Funt Richard C and Hall Harvey K
**Raspberries
****Länk: **https://www.cabdirect.org/cabdirect/FullTextPDF/2013/20133131748.pdf
**ISBN: **978-1-84593-791-1

**Författare: ** Retamales Jorge B and Hancock James F
**Blueberries
****Länk: **https://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2018/20183218043.pdf
**ISBN: **978-1-78064-726-5

Författare: Husaini Amjad M and Neri Davide
**Strawberry - Growth, development and diseases
****Länk: **https://www.cabi.org/cabebooks/FullTextPDF/2016/20163346597.pdf
**ISBN: **978-1-78064-633-3
**Kommentar: **I denna bok är det främst kap 1, 7,8, 9 och 14 som ingår i kursen.

**Pomologi - äpple
****Länk: **http://appelappen.nordiskamuseet.se/start/#/tab/mer/429
**Författare: **Nordiska museet
**Kommentar: **Det finns även en app att ladda ner på denna hemmasida.

Författare: Inger Hjalmarson Inger2020
Äldre äppelsorter för dagens trädgårdar. Nationella genbankens kolnarkivsvärdar rekommenderar. Till pomologin framförallt sid 10-13
ISBN: 978-91-576-9682-3
Finnas att beställa på: https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/nationellagenbanken/publikationer/bocker/aldre-applesorter-for-dagens-tradgardar/

Författare: Hjalmarsson Inger 2022
Älskade jordgubbar – Ett bärkraftigt kulturarv i Nationella genbanken
ISBN: 978-91-576-9912-1

**Författare: **Keller Markus 2020
**The science of Grapevines
****Länk: **https://www.sciencedirect.com/book/9780128163658/the-science-of-grapevines

**Författare: ** Skelton Stephen 2009
**An introduction to commercial grape growing for wine production
****ISBN: **9780951470329

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Trädgårdsingenjör: odling - kandidatprogram Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38060 SEK Nivå: Grundnivå (G2F)
Ämne: Trädgårdsvetenskap Biologi Biologi Trädgårdsvetenskap
Kurskod: BI1306 Anmälningskod: SLU-10310 Plats: Alnarp Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för biosystem och teknologi Studietakt: 100%