Animalieproduktion I
Information från kursledaren
Välkomna till kursen Animalieproduktion I (BI1313)
Kursen kommer ni att läsa parallellt med Djuhållningen Teknologi (TN0340) under höstterminen. Eftersom kurserna är integrerade i varandra har vi ett gemensamt schema som ni hittar på SLUNIK. Litteraturlistor för respektive kurs finns också på SLUNIK.
Schema och viktiga datum:
- Första delen (2/9 – 4/11): Schema finns på SLUNIK och uppdateras vid behov. OBS! Använd inte schemat på TimeEdit då det inte visar alla moment och ändringar.
- De första tre veckorna (2/9–23/9) läser ni Djurhållningens teknologi på heltid. Därefter fokuserar ni mer på Animalieproduktionen, med inslag av Djurhållningens teknologi vid lämpliga tillfällen. Ni kommer också att arbeta med ett projekt i Djurhållningens teknologi som redovisas under kursens sista vecka i januari.
- Vissa föreläsningar är gemensamma för båda kurserna och är färgkodade i schemat för att ni ska veta vilka som hör till vilken kurs.
Viktiga påminnelser:
- Glöm inte att registrera er på kurserna via Ladok senast den 2/9!
- Kurssidorna på Canvas öppnas senast den 2/9. Allt material kommer att fyllas på efterhand.
Kursstart:
- Måndagen den 2/9 kl. 13.00 träffas vi för kursstart i salen Articum 3 (Articum). Momentet är obligatoriskt för att vi ska veta vilka som tänker läsa kursen.
- Under perioden 2/9-23/9 kommer Djurhållningens teknologi att ha vissa lektioner tillsammans med en kurs i Uppsala. Dessa lektioner kommer att hållas via Zoom.
Vid eventuella frågor, kontakta oss via e-post.
Vi ses den 2:a september kl. 13.00 i Articum 3 för kursintroduktionen!
Med vänliga hälsningar,
Madeleine Magnusson (BI1313)
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-01-12 och 2025-02-02
Andra kursvärderingar för BI1313
Läsåret 2023/2024
Animalieproduktion I (BI1313-10346)
2023-08-28 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Animalieproduktion I (BI1313-10048)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Animalieproduktion I (BI1313-10183)
2021-08-30 - 2022-01-16
Läsåret 2020/2021
Animalieproduktion I (BI1313-10287)
2020-08-31 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Animalieproduktion I (BI1313-10063)
2019-09-02 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Animalieproduktion I (BI1313-10078)
2018-09-03 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1313 Animalieproduktion I, 15,0 Hp
Animal Husbandry IÄmnen
Lantbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Skriftlig inlämning | 2,5 | 0306 |
Obligatoriska moment | 2,5 | 0307 |
Quiz | 2,0 | 0308 |
Tentamen del 1 | 4,0 | 0309 |
Tentamen del 2 | 4,0 | 0310 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Behörighet för lantmästare - kandidatprogram samt kunskaper motsvarande minst 30 hp på grundnivå varav minst- 20 hp lantbruksvetenskap
- 10 biologi
Mål
Den studerande ska få kännedom om och självständigt kunna beskriva, tolka och förklara produktions-, hälso- och miljömässiga aspekter på uppfödning av lantbrukets djur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
-förklara och värdera viktiga delar av lantbrukets djurs fysiologi, näringsomsättning, beteenden samt tillämpade avelsstrategier,
-beskriva viktiga djursjukdomar och förklara och planera efter viktiga principer för förebyggande djurhälsovård,
-tolka analyser av fodermedel till lantbrukets djur och beräkna och styra fodertilldelning till olika djurkategorier,
-beräkna och motivera val av nyckeltal för en hållbar djurproduktion,
-förklara och värdera omfattningen av och förutsättningarna för olika djurproduktion i olika delar av Sverige och världen,
-ge exempel på och argumentera kring miljömässiga och etiska aspekter i en djurhållning.
Innehåll
Kursen bygger främst på föreläsningar och inläsning av litteratur. Studenten får också göra övningar, laborationer och medverka i seminarier.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom externa föreläsningar och studiebesök samt genom seminarier gemensamma med branschen. Dessutom knyts undervisningen till såväl nationell som internationell forskning genom föreläsningar och litteraturstudier. I kursen ingår obligatoriska studiebesök och temadagar.
I kursen behandlas:
- djurproduktion i Sverige och världen,
- produktionens påverkan på produktkvalitet,
- djur- och näringsfysiologi,
- djurens beteende,
- tillämpad avelslära,
- fodermedelskännedom, foderstatsberäkningar och foderstyrning,
- förebyggande hälsovård och djursjukdomar,
- nyckeltal och produktionsuppföljning,
- studenterna ges möjlighet att diskutera genus- och jämställdhetsperspektiv som en del av livsmedelsproduktionens hållbarhet.
Följande moment är obligatoriska:
övningar och laborationer, studiebesök och medverkande i seminarier.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända tentamina samt aktivt deltagande i schemalagda obligatoriska moment.
• Examinatorn har rätt att ge en kompletteringsuppgift om det finns skäl för det och om det är möjligt i de fall studenten inte blivit godkänd.
• Examinatorn har rätt att till den student som har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning ge ett anpassat prov eller låta studenter genomföra provet på ett alternativt sätt.
• Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
- Moment på engelska kommer att förekomma.- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
**BI1313 Animalieproduktion **
Litteratur och övriga läromedel
Rekommenderad kurslitteratur presenteras nedan. Litteraturen består av böcker, kompendier och rapporter. Utöver givna litteraturen nedan tillkommer material som tillhandahålls via Canvas.
**Böcker **
Jamiesson, A. & Hessle, A. (2020). Nötkött. (244 s) **ISBN : **9789151957302
Nilsson, M. (2021). Mjölkkor. 4 uppl. Stockholm: BMM Förlag. (232 s)
**Kompendier **
Finns tillgängliga som pdf-filer på Canvas.
Grisproduktion
Kompendium I, Om inhysning och boxsystem
Kompendium II, Om grisraser & grisavel
Kompendium III, Om grisutfodring
Kompendium IV, Om hälsa & sjukdom
Fjäderfä
Kompendium I, Äggproduktion, Inhysningssystem och stallklimat. (56 s)
Kompendium II, Äggproduktion, Hönan. (56 s)
Kompendium III, Äggproduktion, Smittskydd och sjukdomar. (30 s)
Kompendium IV, Slaktfågelproduktion, Slaktfågel och sjukdomar. (66 s)
**Material Online **
Bruslind, L. (2019). *General Microbiology. *Tillgänglig: https://open.oregonstate.education/generalmicrobiology/ [2024-07-05]
Carlsson, A. & Stengärde, L. (2023). Fåråret – En handbok för dig som har får. Tillgänglig: https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/hmh/bilder/djur/far/fararet2023_ver20230510_slutversion.pdf [2024-07-05]
Cherian, G. (2020). A guide to the principles of animal nutrition. Oregon State University. Tillgänglig: https://open.oregonstate.education/animalnutrition/chapter/chapter-1/ [2024-07-05]
HästSverige. Tillgänglig: https://hastsverige.se/utfodring-och-miljo/ [2024-07-05]