Produktion och kvalitetsvärdering av vallfoder
Kursen består av föreläsningar samt flera obligatoriska moment: laborationer, övningsuppgifter, seminarium, exkursioner och ett projektarbete.
Kursen behandlar odlingsmetodik, skördetekniker och foderkonservering för slåttervall och andra grovfodergrödor, skötsel och utnyttjande av bete på åker och äng samt utnyttjande och vård av hagmarker. Metoder för att värdera grovfodrets näringsmässiga kvalitet för att användas till olika djurkategorier behandlas också.
Information från kursledaren
Welcome to BI1327 – Production and quality evaluation of forages
The overall aim of the course is to provide a general understanding of forage production through a synergy between arable and animal farming, in the perspective of sustainable development and sustainable use of natural resources.
The course consists of lectures and the following compulsory components: laboratory sessions, exercises, group discussions, seminars, study visits and project work. The course deals with forage cultivation, harvesting methods and conservation of feed for ley and other roughages, maintenance and use of temporary grasslands and meadow, and use and management of semi-natural grasslands. The course also deals with methods for evaluating the nutritional quality of forage to be used for different categories of animals.
Course segments on production of forage will be in common with students from animal science in the course HV0166 – Feed science and forage production. The course is 15 credits (100 %) on advanced level and is given March 24–June 4.
Please find information of a mandatory course book by Frame & Laidlaw that have to be available at the start of the course. A detailed schedule will be available 4 weeks prior to course start.
If you have any further questions, please contact the course leader.
Nilla Nilsdotter-Linde
nilla.nilsdotter-linde@slu.se
070-662 74 05
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1327-40126 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1327
Läsåret 2023/2024
Produktion och kvalitetsvärdering av vallfoder (BI1327-40184)
2024-03-20 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
Produktion och kvalitetsvärdering av vallfoder (BI1327-40054)
2023-03-22 - 2023-06-04
Läsåret 2021/2022
Produktion och kvalitetsvärdering av vallfoder (BI1327-40146)
2022-03-24 - 2022-06-05
Läsåret 2019/2020
Produktion och kvalitetsvärdering av vallfoder (BI1327-40090)
2020-03-25 - 2020-06-07
Läsåret 2018/2019
Produktion och kvalitetsvärdering av vallfoder (BI1327-40133)
2019-03-26 - 2019-06-09
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1327 Produktion och kvalitetsvärdering av vallfoder, 15,0 Hp
Production and quality evaluation of foragesÄmnen
Husdjursvetenskap Biologi HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp på grundläggande nivå och Engelska 6• hp varav 60 hp inom något av följande ämnen: biologi, husdjursvetenskap eller lantbruksvetenskap.
Mål
Kursens övergripande syfte är att få insikt i vallproduktionens helhet genom en samverkan mellan växtodlings- och husdjursvetenskap i perspektivet av hållbar utveckling och hållbart utnyttjande av naturresurserna.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
• beskriva förutsättningarna för en uthållig produktion av grovfoder på åker, äng och hagmark, samt grovfoderproduktionens betydelse för lantbruket,
• föreslå relevanta processtekniker, skörde- och lagringsmetoder samt kunna värdera dess påverkan på fodrets näringsmässiga och hygieniska kvalitet,
• föreslå och beskriva relevanta analyser för att bestämma fodrets näringsmässiga innehåll och värde,
• ge konkret vägledning i frågor som rör grovfoderodling och foderutnyttjande samt utnyttjande av naturbeten från produktions- och naturvårdssynpunkt,
• analysera hur olika odlingsfaktorer påverkar mängd och näringskvalitet hos grovfodret med hänsyn till användningen som foder till olika djurslag samt annan användning samt
• diskutera och värdera forskningsresultat inom området.
Innehåll
Kursen består av föreläsningar samt flera obligatoriska moment: laborationer, övningsuppgifter, seminarium, exkursioner och ett projektarbete.
Kursen behandlar odlingsmetodik, skördetekniker och foderkonservering för slåttervall och andra grovfodergrödor, skötsel och utnyttjande av bete på åker och äng samt utnyttjande och vård av hagmarker. Metoder för att värdera grovfodrets näringsmässiga kvalitet för att användas till olika djurkategorier behandlas också.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
-För godkänd kurs krävs godkända flervalstester och skriftlig sluttentamen samt godkänd redovisning av enskilt projektarbete och övningsuppgifter.
-Godkänt deltagande i obligatoriska moment i form av övningar, seminarium, laborationer, projektarbete och exkursioner krävs för godkännande av kursen.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtproduktionsekologi
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
- Improved Grassland Management Författare: Frame, J. & Laidlaw, A.s. ISBN: 978 1 84797 261 3 [Improved Grassland Management] (https://slunik.slu.se/kursfiler/BI1327/40090.1920/Mandatory_course_book.pdf) Kommentar: You need to have this book available already when the course starts.
N.B. Unfortunately, this book is currently out of stock, and I have now got the new information from Crowood Press in UK that it will not be reprinted in due time for this course. However, since you need it already in the beginning of the course, I will recommend you to get the on-line version, e.g. available on https://www.adlibris.com/se/e-bok/improved-grassland-management-9781847977274 There will also be some books in the Ultuna library, both e-books and printed versions.