Mikrobiologi
Mikroorganismer (bakterier, arkéer, virus, jäst, mögel, protozoer och alger) finns överallt omkring oss. Utan mikroorganismer skulle inte djur och växter kunna överleva på vår planet. Samtidigt ställer mikroorganismer till det för oss.
Vi kan bli sjuka och riskera att dö av infektioner. Antibiotikaresistens hos bakterier är ett växande problem samtidigt som mikroorganismerna är kanske vårt största hopp att upptäcka nya effektiva läkemedel. Mikroorganismer används i livsmedelsproduktion men våra livsmedel riskerar också att förskämmas eller t.o.m. förgiftas p.g.a. mikroorganismer. Mikroorganismernas förmåga att producera biogas och etanol nyttjas i omställningen till klimatvänliga drivmedel. I kursen diskuteras positiva och negativa miljöeffekter orsakade av mikroorganismer. Mikrobiologisk kunskap är därför ett oumbärligt verktyg för att kunna säkra vår hälsa, livsmedelsförsörjning och miljö i framtiden.
Kursens teoretiska moment består av föreläsningar med gruppövningar där du får tillämpa dina kunskaper för att kritiskt utvärdera olika frågeställningar kring mikrobiologi. Under de praktiska momenten får du lära dig grunderna i att identifiera och karaktärisera olika typer av mikroorganismer.
Information från kursledaren
Med anledning av coronavirusets fortsatta spridning så kommer kursen att ges helt på distans via mötesplattformen Zoom. Kursens samtliga praktiska moment ersätts med teoretiska uppgifter.
För att kunna genomföra kursen måste alla studenter ha tillgång till licensbelagd elektronisk litteratur som SLU prenumererar på. Därför är det ytterst viktigt att de studenter som inte kan (eller vill) ta sig till campus Ultuna ser till att skaffa sig en fungerande VPN-uppkoppling till SLUs nätverk. För mer information om VPN, se denna länk: https://student.slu.se/studieservice/it-stod1/support/databaser-och-e-tidskrifter/
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2021-05-30 och 2021-06-20Andra kursvärderingar för BI1337
Kursplan
BI1337 Mikrobiologi, 7,5 Hp
MicrobiologyKursplan fastställd
2018-11-26Ämnen
BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Mikroorganismernas biologi | 3,00 | 1002 |
Samspelet mellan mikroorganismerna och människan | 2,00 | 1003 |
Laborationer | 2,50 | 1004 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G1F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 7,5 hp biokemi eller 7,5 hp cellbiologi.Mål
Kursen skall ge en förståelse för hur mikroorganismer, främst bakterier och svampar, är uppbyggda, förökar sig samt samspelar med den omgivande miljön. Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper och laborativ träning i mikrobiologi.Efter genomgången kurs skall studenterna kunna:
- beskriva den prokaryota cellens struktur och funktion
- redogöra för svampars speciella cellstruktur, samt genetik och fysiologi
- redogöra för hur en mikroorganism isoleras och karakteriseras för identifiering
- översiktligt kunna redogöra för klassificering av bakterier och svampar
- redogöra för den mikrobiella bakgrunden till samhällsproblemen runt användandet av antibiotika
- använda och översiktligt redogöra för grundläggande mikrobiologiska laboratorietekniker
Innehåll
Huvuddelen av kursen utgörs av mikrobiologi med tyngdpunkt på bakterier och svampar men även protozoer och alger behandlas. Kursen ger också grundläggande kunskaper i olika mikroorganismers metabolism. En viktig del av kursen utgörs av laborativa övningar.Vid föreläsningar och obligatoriska laborationer behandlas följande avsnitt:
- metoder för att isolera och studera mikroorganismer
- bakteriers cellstruktur, fysiologi, energimetabolism, basal genetik och tillväxt
- svampars cellstruktur, fysiologi, genetik, metabolism och tillväxt
- bakterier och svampars systematik och taxonomi
- översikt av egenskaper och funktioner hos alger och protozoer
- metoder för avdödning och desinfektion av mikroorganismer
- antimikrobiella substanser och resistensutveckling
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga deltentamina, godkänt deltagande i laborationer med muntliga och skriftliga redovisningar. Godkänd närvaro vid obligatoriska kursmoment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.