Floristik, entomologi och fältstudier i åkermark
Information från kursledaren
Välkommen till kursen Floristik, entomologi och fältstudier i åkermark
Välkommen till kursen Floristik, entomologi och fältstudier i åkermark Som du kanske har sett i antagningsbeskedet som gått ut så kommer modulen Fältstudier i åkermark 3 hp att ställas in i år p.g.a. svårigheter att genomföra denna kursdel under rådande omständigheter. Kursdelen består till stor del av en studieresa som anses var mycket svår att genomföra med gällande restriktioner för undervisningen. Vi anser inte heller att det är möjligt att genomföra denna del i form av distansundervisning eftersom avsnittet bygger på att ni ska kunna se växtodling och lantbruk i andra delar av landet och träffa potentiella arbetsgivare i form av företag och organisationer. Du kommer därför att erbjudas möjlighet att läsa denna kursdel under nästa år, dvs. samma tid som årets kurs skulle ha gått år men istället 2021. Tidsperioden som detta rör är de två avslutande veckorna på kursen som kommer att bli 28 juni–9 juli 2021. Övriga delar på kursen, dvs. modulen Floristik och entomologi kommer att genomföras i form av distansundervisning under tidigare planerad tidsperiod, 8 juni–26 juni 2020. Kursen är inte förkunskapskrav till någon kurs under år 2 och detta beslut påverkar alltså inte dina möjligheter att fortsätta på programmet enligt ramschemat. I praktiken innebär detta beslut att om du tackar ja till din plats på årets kurs så kommer du att ges möjlighet att genomföra och bli godkänd på kursdelen Floristik och Entomologi som motsvarar 4,5 hp. Nästa år kommer du sedan att bli omregistrerad på kursen och har då möjlighet att genomföra och bli godkänd på modulen Fältstudier i åkermark 3 hp. Vi rekommenderar att du genomför kursdelarna Floristik och entomologi under detta år. Antalet platser till kursen är begränsat och det finns därför risk att platsantalet kommer att överskridas om många väljer att söka kursen nästa år istället. Antagningsordningen kommer då att se ut så att de studenter som kommande läsår går i åk 1 kommer att ges förtur till kursen vilket innebär att vi inte kan garantera att du får en plats på detta kurstillfälle. Du bör alltså överväga att läsa erbjudna kursdelar i år för att vara säker på att du kommer att kunna fullfölja hela kursen till 2021. Om du har frågor som rör CSN i samband med detta så ber vi dig att kontakta studievägledarna eller vända dig direkt till CSN. För övriga frågor är du välkommen att kontakta någon av oss. Vänliga hälsningar Göran Thor, kursledare, Goran.Thor@slu.se Karin Hamnér, programstudierektor agronomprogrammet mark/växt, karin.hamner@slu.se Joachim Strengbom, institutionsstudierektor ekologi, Joachim.Strengbom@slu.se
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan
BI1351 Floristik, entomologi och fältstudier i åkermark, 7,5 Hp
Floristics, entomology and field studies in arable landKursplan fastställd
2018-11-26Ämnen
Biologi LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Floristik och entomologi | 4,50 | 1002 |
Fältstudier i åkermark | 3,00 | 1003 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet samt Biologi 2Mål
Kursen har tre huvudsyften. För det första att ge studenterna möjlighet att följa grödors, ogräs och skadegörares utveckling och samspel under sommarsäsongen. För det andra att ge kunskap om några av de företag och organisationer som omger lantbrukarens företag och som är potentiella arbetsgivare för studenterna. Slutligen att lära sig känna igen de vanliga växterna och insekterna i naturen.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Beskriva de biologiska förutsättningarna för odling av vanligt förekommande grödor.
- Redogöra för odlingsåtgärder under sommaren
- Översiktligt beskriva grödors utveckling
- Identifiera och beskriva skördebegränsande faktorer, t.ex. som angrepp av växtskadegörare och konkurrens från ogräs, i fält
- Diskutera behov av bekämpning och lämpliga bekämpningsåtgärder (behovsbedömning).
- Identifiera i landskapet vanliga växtarter utifrån deras utseende, växtsätt, miljö och med bestämningsnycklar.
- Identifiera i landskapet vanliga insektsarter och insektsgrupper utifrån deras utseende, levnadssätt, miljö och med bestämningsnycklar.
Innehåll
I kursavsnittet "fältstudier i åkermark" bedöms grödors utveckling samt angrepp av ogräs och skadegörare. Bedömningen innefattar bl.a. behovet av bekämpningsåtgärder. Kursavsnittets studieresa omfattar även besök på t.ex. rådgivnings-, maskin- och förädlingsföretag. Fältstudierna inkl. studieresan är obligatoriska moment liksom en seminarieuppgift som avslutar kursen.Under floristik- och entomologiavsnittet behandlas vid föreläsningar organismernas systematik, levnadssätt och anpassningar till omgivningen. Vid övningarna tränas artbestämning med hjälp av litteratur. En betydande del av undervisningen äger rum i fält och ägnas åt artkunskap.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen, aktivt deltagande på obligatoriska moment och godkänd skriftlig rapport från fältstudier och studiebesök.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.