Växt-mikrobinteraktioner
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för BI1354
Kursplan
BI1354 Växt-mikrobinteraktioner, 15,0 Hp
Plant-microbe interactionsKursplan fastställd
2018-11-15Ämnen
BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp på grundnivå, inklusive90 hp biologi eller
30 hp biologi + 60 hp skogsvetenskap inklusive 15 hp kemi eller
30 hp biologi + 60 hp trädgårdsvetenskap inklusive 15 hp kemi eller
30 hp biologi + 60 hp lantbruksvetenskap inklusive 15 hp kemi
samt
Engelska 6
Mål
Växter är i kontakt med ett stort antal mikroorganismer, som i vissa fall skadar växten medan andra är till nytta. Syftet med kursen är att ge en fördjupad genomgång av interaktioner mellan växter och mikrober för både patogena och symbiotiska interaktioner. Infektionsmekanismer, växtens försvar och ekologiska konsekvenser tas upp. Strävan är att belysa mekanismer och interaktioner ända ner på molekylär nivå där så är möjligt.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra utförligt för interaktioner mellan växter och patogena svampar, bakterier och virus samt värdväxtens försvarsreaktioner (biotisk stress)
- redogöra utförligt för interaktioner mellan växter och icke-patogena/symbiotiska bakterier och svampar
- skapa hypoteser till varför växter och mikrober reagerar på vissa sätt i patogena och symbiotiska interaktioner
- självständigt tolka vetenskapliga resultat för att förstå reglering och responser i växt-mikrobinteraktioner
- tillämpa kunskaper om växt-mikrobinteraktioner i kontrollen av växtsjukdomar och för att stimulera växters tillväxt
- redogöra för konsekvenserna, på populations- och ekosystemnivå, av kompatibla och icke-kompatibla interaktioner
Innehåll
I kursen behandlas interaktionerna mellan växter och mikrober på översiktlig och detaljerad nivå för både patogena och symbiotiska interaktioner. Infektionsmekanismer, växternas försvar, stressresponser och ett stort antal viktiga problem inom jord-, trädgårds- och skogsbruk berörs. Exempel hämtas från pågående forskning vid SLU och presenteras av forskarna själva. Ämnesområden som behandlas är:- infektionsmekanismer; vidhäftning; patogeneffektorer; toxiners och andra ämnens roll; invasion av växtvävnad; subversion av värdcellens biologi
- upprättande av symbiotiska relationer (mykorrhiza, rhizobium)
- växters samspel med mikrobiomet och dess effekt på växters tillväxt och hälsa
- resistensreaktioner mot angrepp av växtpatogener (inkl. nematoder) och insekter; gen-för-geninteraktioner; igenkänning av patogener; inducerad resistens; icke-värdväxtresistens
- ekologiska konsekvenser av resistens mot och mottaglighet för patogener och skadeinsekter på populationsnivå
- likheter och skillnader mellan försvarsresponser till abiotiska och biotiska stimuli
Kursen består av föreläsningar, laborationer (obligatoriskt), seminarier (obligatoriskt), projektarbete (obligatoriskt), övningsuppgifter, självstudier, examination och utvärdering
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Kursen innehåller obligatoriska moment (laborationer, seminarier, projektarbete)Godkända skriftliga eller muntliga prov, aktivt deltagande i obligatoriska seminarier och övningar, muntlig och skriftlig rapportering av projektarbetet.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.