Fiskevård
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Kursplan
BI1371 Fiskevård, 7,5 Hp
Fisheries ManagmentKursplan fastställd
2019-12-12Ämnen
BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudierMål
Kursen ger en översikt om teoretisk och praktisk fiskevård i framförallt sjöar och vattendrag.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för aktuella hot/problem gällande svensk sötvattensfisk, samt diskutera lämpliga åtgärder.
- visa på praktisk färdighet i provtagningsmetoder relevanta för svensk fiskevård, t.ex elfiske och nätfiske.
- kunna göra grundläggande tolkning av provtagningsdata för att bedöma statusen hos fiskbestånd.
Innehåll
Hot mot fiskens miljö; teoretisk och praktisk fiskevård; odling av fisk och kräftor för utsättning; bildande och skötsel av fiskevårdsområde.Kursen ger en översikt om hot mot fiskens miljö, teoretisk och praktisk fiskevård, odling av fisk och kräftor för utsättning samt bildande och skötsel av fiskevårdsområden. Undervisningen utgår från ett svenskt perspektiv och har tyngdpunkt i hot och återställning av laxfiskpopulationer inklusive restaurering av lekbottnar och återställande av vattendrag efter mänsklig aktivitet t ex flottning. Vidare ges en översikt om provfiske i sjöar och vattendrag, vandringsbiologi och telemetri, samt introduktion av olika analysverktyg, t ex GIS. I kursen ingår exkursioner för att visa på fiskevårdsåtgärder i sjöar och vattendrag. Kursens exkursioner är obligatoriska moment.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkänd muntlig och skriftlig redovisning av eget arbete samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.