Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet.
Information från kursledaren
Hej och välkomna till kursen Hållbarhetens Ekologi.
Huvuddelen av kursen kommer - som det ser ut just nu - att hållas på distans via Zoom. Detta kan komma att ändras beroende på pandemiläger i Augusti-September.
Vi har lagt ut det nästan klara schemat och kurslitteraturhänvisning här. I övrigt kommer vi att använda SLUs lärplattform Canvas.
Hoppas ni har en bra sommar, hälsar Janne Bengtsson & Joachim Strengbom
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1374-10317 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för BI1374
Läsåret 2022/2023
Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet. (BI1374-10098)
2022-08-29 - 2022-09-28
Läsåret 2020/2021
Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet. (BI1374-10292)
2020-08-31 - 2020-09-29
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1374 Hållbarhetens ekologi: Maten, skogen, staden och klimatet., 7,5 Hp
Sustainability Ecology: Food, forests, cities and climate.Ämnen
Miljövetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighetMål
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om ekologins roll för att förstå och lösa de globala utmaningar som samhället står inför, speciellt rörande markanvändning, biologisk mångfald, matproduktion, jord- och skogsbruk.Efter godkänd kurs ska studenten kunna:
- Beskriva de grundläggande ekologiska processer som utgör förutsättningen för produktion av mat, bioråvaror och leverans av andra ekosystemtjänster.
- Beskriva och ge exempel på hur globala miljöförändringar påverkar ekologiska processer.
- Beskriva kopplingarna mellan produktion, ekosystemtjänster, biodiversitet och klimat.
- Beskriva och exemplifiera konflikter mellan olika samhällsmål utifrån ett ekologiskt perspektiv.
Innehåll
Undervisning om grundläggande ekologiska processer och begrepp, hållbarhetsmålens ekologiska dimensioner, hållbart nyttjande av biologiska naturresurser, markanvändning och miljöpåverkan i form av föreläsningar, övningar och diskussioner i seminarieform. Frågorna belyses utifrån olika intressen och perspektiv, både rumsligt (från lokalt till globalt) och tidsmässigt (från historiskt till framtids) perspektiv.Exkursioner till olika naturtyper och produktionssystem (skog, jordbruk, urbana grönområden) nära studieorten kommer att användas för att belysa och underlätta förståelsen för grundläggande ekologiska processer och för att bättre förstå markanvändningskonflikter i praktiken.
I inledande föreläsningar presenteras hållbarhetsmålen och de grundläggande ekologiska begreppen, såsom population, ekosystem, evolution, näringsvävar, ekosystemtjänster och ekosystemprocesser med utgångspunkt i produktionssystem. Under föreläsningar, seminarier, övningar och fallstudier diskuteras och förklaras utifrån olika markanvändningsperspektiv synergier och avvägningar (målkonflikter) mellan matproduktion, skogens nyttjande, urbanisering, biologisk mångfald, ekosystemtjänster och klimateffekter. Föreläsningar, seminarier och projektarbeten berör konflikter mellan olika samhällsmål, och hur mångfunktionella produktionssystem kan utvecklas med grund i kunskaper om ekologiska processer.
Obligatoriska moment i kursen är exkursioner, övningar, projekt och seminarier.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination rörande grundläggande ekologiska processer och hållbarhetsmål. Godkänd individuell redovisning av projektarbete, godkänd redovisning av övningsuppgifter och deltagande i obligatoriska seminarier och exkursioner. • Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.• Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
• Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
• För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
• Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.• Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Vissa föreläsningar, övningar och exkursioner kan komma att genomföras på engelska.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för Ekologi
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Litteraturlista
- Ekologi - en introduktion Författare: Håkan Pleijel ISBN: 9789140681256 [Ekologi - en introduktion] (https://www.smakprov.se/smakprov/visa/9789140681256/partner/smakprov/)