Ny sökning
BI1377

Biologisk mångfald i sötvatten

Denna kurs riktar sig till dig som vill lära dig om artbestämning och provtagning av stora och små växter och djur i våra sötvattensekosystem, och hur data om biologisk mångfald används för naturvård och miljöövervakning. Fokus är på praktiska övningar på artbestämning. Vi har också teorilektioner där vi går in på hur dessa arter kan användas som indikatorer, samt hur artbestämningen kvalitetssäkras.



Efter kursen kommer du kunna identifiera och namnge flertalet djur och växter i svenska sötvatten exempelvis musslor, grodor, växtplankton och vattenväxter. Du kommer kunna använda bestämningslitteratur för att identifiera olika arter, och du kommer ha kännedom om hur man identifierar arter med avancerad DNA-analys. Du kommer också få ekologiska kunskaper, exempelvis kännedom om i vilka typer av miljöer olika arter trivs, samt vilka arter som gynnas respektive missgynnas av olika miljöförändringar.



Vi kommer i möjligaste mån besöka olika vattenbiotoper för att själva samla in djur och växter, och öva på praktisk artbestämning med hjälp av experter. Teorilektionerna kommer att innehålla gruppdiskussioner kombinerat med övningar för att både säkerställa ett aktivt lärande och ett utökat kontaktnät.

Information från kursledaren

2020-05-29
Välkommen!
Hej och välkommen till kursen! Vi kommer att arbeta i CANVAS dit det kommer en separat inbjudan. Vi ses! Maria

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

BI1377-10304 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för BI1377

Läsåret 2023/2024

Biologisk mångfald i sötvatten (BI1377-10451)

2023-08-28 - 2023-09-27

Läsåret 2022/2023

Biologisk mångfald i sötvatten (BI1377-10135)

2022-08-29 - 2022-09-28

Läsåret 2021/2022

Biologisk mångfald i sötvatten (BI1377-10310)

2021-08-30 - 2021-09-29

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Betygskriterier utifrån lärandemål på kursen BI1377: Biologisk mångfald i sötvatten

Lärandemål 1: kunna identifiera och namnge flertalet svenska sötvattensarter inom grupper med relativt få arter, såsom fiskar, grodor, kräldjur och stormusslor (nivå 3-5/U)

Betyg 3:
Studenten kan identifiera ett given antal svenska sötvattensorganismer till art inom grupper med relativt få arter under sluttentamen.

Betyg 4:
Studenten kan identifiera de sötvattensorganismerna för nivå 3, plus fler för nivå 4.

Betyg 5:
Studenten kan identifiera de sötvattensorganismerna för nivå 3 & 4, plus fler för nivå 5.

Lärandemål 2: kunna identifiera sötvattensorganismer till släkte eller annan grupptillhörighet relevant för ekologiska studier inom artrika organismgrupper såsom kärlväxter, bottenfauna, växt- och djurplankton och påväxtalger (nivå 3-5/U)

Betyg 3:
Studenten kan identifiera ett given antal svenska sötvattensorganismer till släkte eller annan grupptillhörighet relevant för ekologiska studier inom artrika organismgrupper under sluttentamen.

Betyg 4:
Studenten kan identifiera de sötvattensorganismerna för nivå 3, plus fler för nivå 4.

Betyg 5:
Studenten kan identifiera de sötvattensorganismerna för nivå 3 & 4, plus fler för nivå 5.

Lärandemål 3: ha färdighet i att använda bestämningslitteratur (nivå 3/U)

Betyg 3:
Studenten kan i princip identifiera en okänd sötvattensorganism genom att använda en adekvat nyckel.

Lärandemål 4: ha kännedom om morfologiska och molekylära metoder för analys av biodiversitet (nivå 3-4/U)

Betyg 3:
Studenten kan beskriva de viktigaste morfologiska identifieringsmetoder för en organismgrupp given i sluttentamen. Studenten kan förklara hur molekylär identifiering går till i princip.

Betyg 4:
Studenten kan nämna minst en för- och en nackdel med den molekylära i jämförelse med den morfologiska identifieringen för en organismgrupp given i sluttentamen.

Lärandemål 5: ha kännedom om hur biodiversitetsdata kan användas i forskning och miljöanalys inklusive hur det används inom arbetet med art- och habitatdirektivet, förordningen om invasiva främmande arter, samt vattendirektivet (nivå 3-5/U)

Betyg 3:
Studenten kan resonera kring begreppen ”biologisk indikator”, ”miljöanalys” och ”forskning”.

Betyg 4:
Studenten kan utveckla varför och hur vissa taxa inom en given organismgrupp används som indikatorer.

Betyg 5:
Studenten kan utveckla hur en given organismgrupp skulle kunna användas mera utöver redan befintliga användningsområden.

Lärandemål 6: visa förståelse för vilka kunskaper som behövs för att göra en expert-identifiering till artnivå (nivå 3/U)

Betyg 3:
Studenten har kunskap om existensen av standarder och att det finns förtydliganden i nationella tekniska dokument som ska användas vid identifiering. Studenten ska kunna redogöra att dessa kräver i huvudsak 1) ackreditering av det utförande laboratoriet, 2) deltagande i interkalibreringar, 3) att vissa resurser (utrustning, litteratur) måste användas), 4) att även provtagningen måste ha utförts enligt vissa standarder.

Sammanvägning av betygen:

Fordringar för betyg 3: godkänt på alla lärandemål på åtminstone nivå 3.

För betyg 4: som för betyg 3, plus lärandemål 1,2, 4 och 5 åtminstone nivå 4.

För betyg 5: som för betyg 4, plus lärandemål 1,2 och 5 nivå 5.

Underkänt: Studenten uppfyller i ett eller fler mål inte krav för nivå 3.

Fordringar för godkänd kurs: Godkänd skriftlig tentamen och godkänt deltagande i obligatoriska övningar. Alla moment enligt schemat är obligatoriska, i.e. kräver obligatorisk närvaro.

Litteraturlista

  1. Information om kurslitteratur Kommentar: Det finns ingen lärobok som täcker kursens innehåll. Litteraturen består därför av digitala nycklar och annan litteratur som är tillgänglig via webben, samt några enstaka stenciler. Listan finns tillgänglig på Canvassidan. Bekanta dig gärna med dessa resurser, men det är inget krav att göra detta redan innan kursstart. Vi kommer även att presenterar böcker för identifiering under kursens gång.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19027 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Miljövetenskap Biologi Biologi Miljövetenskap
Kurskod: BI1377 Anmälningskod: SLU-10304 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för vatten och miljö Studietakt: 100%