Ny sökning
BI1381

Svampkunskap - fortsättningskurs i mykologi

Detta är en fortsättningskurs om svamp för dig som vill lära dig mer om svamparnas artmångfald, biologi och deras betydelser i naturen och för oss människor. Du behöver ha läst en grundkurs i mykologi eller motsvarande för att vara behörig. Kursen ges på svenska och vänder sig till dig som är allmänt svampintresserad, student, eller på olika sätt i ditt arbete kan nytta av eller vill jobba med svampkunskap, t.ex. som lärare, inom naturvård eller medicin, eller bli svampkonsulent.

I kursen ingår artbestämning, mikroskopering, en bred översikt av forskningens ökande insikter om svampars släktskap, förekomster och betydelser för olika processer i naturen, samt att du fördjupar ditt svampintresse med ett eget arbete. Kursen har två obligatoriska träffar, tre dagar på Billingen i september och en helg i Uppsala i januari.

Mer information hittar du här https://www.slu.se/svampkunskap

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

BI1381-10319 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för BI1381

Läsåret 2022/2023

Svampkunskap - fortsättningskurs i mykologi (BI1381-10239)

2022-08-29 - 2023-01-15

Läsåret 2021/2022

Svampkunskap - fortsättningskurs i mykologi (BI1381-10055)

2021-08-30 - 2022-01-16

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

State of the World´s fungi
100 talet forskare (2018)
På engelska. En populärvetenskaplig översikt över modern mykologi. Kursens egna inläsning baseras på denna bok. Finns inte som tryckt at köpa utan laddas ner gratis från Kew Gardens hemsida på länken nedan. Boken är sammanställd av 100 forskare från 18 länder och ger en uppdaterad översikt över dagens kunskaper om världens svampar. Den belyser vikten av svampar för allt liv på jorden, undersöker deras mångfald och förekomst, hur svamparna används i vardagen, betydelsen av växt-svamp-interaktioner och utmaningar med svampar i samband med bl.a. växtsjukdomar, klimatförändringar och naturvård. Boken utgör den huvudsakliga litteraturen och kursen omfattar hela bokan.

https://stateoftheworldsfungi.org/2018/reports/SOTWFungi_2018_Full_Report.pdf

Svampar i Sverige
Bo Mossberg, Mats Karström, Sven Nilsson & Olle Persson (Bonnier Fakta 2013). Mycket bra svampbok med ett bra introduktionskapitel.

Svampar - en fälthandbok
Svengunnar Ryman (Stenströms bokförlag 1992). Vi nycklar bl a med denna bok på träff 1. Klassisk och den bästa mer omfattande fälthandbok för svamp i Sverige. Omfattar 1500 arter.

Svamp under mikroskopet – en handledning vid studiet av storsvampar
Jan Nilsson (Mykologiska publikationer 7, Sveriges Mykologiska Förening, 2016). Utmärkt introduktion till att mikroskopera svamp. Köps direkt från Sveriges Mykologiska Förening (www.svampar.se). Pris: 150 kr.

Frivillig fördjupning:

Fungi of Temperate Europe 1+2, bestämningshjulet för svampar
Thomas Laessoe & Jens H Petersen (Princeton University Press 2019).
I kursen ingår bestämningsnyckeln, svampehjulet, men inte böckerna. Ett kompendium med detta nydanande sätt att bestämma svampar ingår i kursen och delas ut vid träffen på Billingen. Kan också laddas ner här (engelsk version): http://www.mycokey.com/Downloads/FungiOfTemperateEurope_Wheels.pdf

***Svamparnas förunderliga liv - vad en svampplockare behöver veta om underjorden.
***Anders Dahlberg och Anna Froster
Natur och Kultur 2022

***Ett samanvävt liv: hur svamparna förenar vår värld, förändrar våra sinnen och formar vår framtid.
***Merlin Sheldrake
Volante 2022

The Kingdom of Fungi
Jens H Petersen (Princeton University Press 2013).
Bra bildmässig genomgång av svampriket. Mycket vackra och illustrativa bilder. Kortfattad uppdaterad populärvetenskaplig text. Framförallt en coffeetable-bok, att bläddra och bli inspirerad av.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19030 SEK Nivå: Grundnivå (G1F)
Ämne: Biologi Biologi
Kurskod: BI1381 Anmälningskod: SLU-10319 Plats: Ortsoberoende Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi Studietakt: 25%