Evolution och ekologi
Kursplan
BI1393 Evolution och ekologi, 15,0 Hp
Evolution and EcologyKursplan fastställd
2020-11-12Ämnen
BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
• Biologi 2• Kemi 2
Mål
Kursens syfte är att ge en introduktion till programmet och universitetsstudier. Vidare behandlas på grundläggande nivå ämnena evolution, ekologi och genetik.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- översiktligt redogöra för sambandet mellan ekologi och evolutionära anpassningar hos vertebrater,
- använda sig av korrekt terminologi inom ämnena ekologi och evolution,
- redogöra för grundläggande genetik, organisation av arvsmassan, hur nedärvningsprocesser fungerar samt reglering av genuttryck,
- diskutera evolutionära, genetiska och ekologiska perspektiv på domesticeringsprocessen,
- översiktligt redogöra risker med invasiva arter och deras påverkan på ekosystemet,
- diskutera vikten av biologisk mångfald,
- diskutera ekologi och evolution i relation till de globala hållbarhetsmålen,
- hålla en grundläggande muntlig presentation inom evolutionsbiologiämnet,
- söka, granska och diskutera vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur inom evolutionsbiologi och ekologi, enskilt och i grupp, under handledning.
Innehåll
Kursen behandlar grundläggande evolutionsteori, evolutionära begrepp, domesticering, organismernas anpassningar till sin miljö, ekologiska strukturer och processer på populations- och organismsamhällsnivå. Kursen inkluderar även hållbarhetsaspekter och biodiversitet i relation till evolution och ekologi. Inom kursen kommer även etiska aspekter presenteras i relation till djur.I kursen ingår föreläsningar, studiebesök, basgruppsarbete enligt problembaserat lärande (PBL), presentationsövning, seminarier och projektarbete. Inom kursen tränar studenter på följande generella kompetenser: skriftlig och muntlig kommunikation, informationskompetens och problemlösning.
Obligatoriska moment består av övningar, seminarium, basgruppsarbeten och studiebesök.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För betyget godkänd på kursen krävs godkänd skriftlig och muntlig examination samt godkänt deltagande i obligatoriska moment och godkända inlämningsuppgifter.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.