Mikrobiologi
Mikroorganismer (bakterier, arkéer, virus, jäst, mögel, protozoer och alger) finns överallt omkring oss. Utan mikroorganismer skulle inte djur och växter kunna överleva på vår planet. Samtidigt ställer mikroorganismer till det för oss.
Vi kan bli sjuka och riskera att dö av infektioner. Antibiotikaresistens hos bakterier är ett växande problem samtidigt som mikroorganismerna är kanske vårt största hopp att upptäcka nya effektiva läkemedel. Mikroorganismer används i livsmedelsproduktion men våra livsmedel riskerar också att förskämmas eller t.o.m. förgiftas p.g.a. mikroorganismer. Mikroorganismernas förmåga att producera biogas och etanol nyttjas i omställningen till klimatvänliga drivmedel. I kursen diskuteras positiva och negativa miljöeffekter orsakade av mikroorganismer. Mikrobiologisk kunskap är därför ett oumbärligt verktyg för att kunna säkra vår hälsa, livsmedelsförsörjning och miljö i framtiden.
Kursens teoretiska moment består av föreläsningar med gruppövningar där du får tillämpa dina kunskaper för att kritiskt utvärdera olika frågeställningar kring mikrobiologi. Under de praktiska momenten får du lära dig grunderna i att identifiera och karaktärisera olika typer av mikroorganismer.
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för BI1421
Läsåret 2023/2024
2024-04-26 - 2024-06-02
Läsåret 2022/2023
2023-04-28 - 2023-06-04
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1421 Mikrobiologi, 7,5 Hp
MicrobiologyÄmnen
Biologi BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Mikroorganismernas biologi | 3,5 | 0101 |
Samspelet mellan mikroorganismerna och människan | 1,5 | 0102 |
Laborationer | 2,5 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 7,5 hp biokemi eller 7,5 hp cellbiologi.Mål
Kursen skall ge en förståelse för hur mikroorganismer är uppbyggda, förökar sig samt samspelar med den omgivande miljön. Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper och laborativ träning i mikrobiologi.
Efter genomgången kurs skall studenterna kunna:
– beskriva cellstrukturen hos prokaryota och eukaryota mikroorganismer samt redogöra för de huvudsakliga skillnaderna mellan dessa två grupper
– redogöra för mikroorganismernas grundläggande fysiologi, metabolism, genetik och ekologi
– redogöra översiktligt för mikroorganismernas klassificering och systematik
– redogöra för mikroorganismernas inverkan på samhället
– översiktligt beskriva grundläggande teori och genomförande av laboratorietekniker för isolering, karaktärisering och identifiering av mikroorganismer
– kunna analysera och tolka laborativa data för isolering, karaktärisering och identifiering av mikroorganismer
Innehåll
Huvuddelen av kursen utgörs av mikrobiologi med tyngdpunkt på bakterier och svampar men även arkéer, protozoer, alger och virus behandlas. En viktig del av kursen utgörs av laborativa övningar.
Vid föreläsningar och obligatoriska laborationer behandlas följande avsnitt:
metoder för att isolera och studera mikroorganismer
mikroorganismers cellstruktur, fysiologi, metabolism, genetik och tillväxt
mikroorganismernas systematik och taxonomi
mikroorganismernas betydelse för naturliga kretslopp och deras ekologiska interaktioner sinsemellan samt med makroskopiska organismer
metoder för avdödning och desinfektion av mikroorganismer
antimikrobiella substanser och resistensutveckling
mikroorganismernas betydelse för folkhälsa, industri och livsmedelsproduktion
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga deltentamina, godkänt deltagande i laborationer med skriftliga redovisningar. Godkänd närvaro vid obligatoriska kursmoment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kurserna Mikrobiologi 7,5 hp och Mikrobiologi och immunförsvar 10 hp kan på grund av överlappningar inte tillsammans ingå i examen.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Michael T. Madigan et al. “Brock Biology of Microorganisms – Global Edition” (16e upplagan). Pearson Education. ISBN 9781292404790