Genetik
Information från kursledaren
Hej!
Du är varmt välkommen till kursen "Genetik" (BI1422). Kursintroduktion sker den 2:e september kl. 09.00 i Grupprum M1/M2 i Undervisningshuset.
Föreläsningarna under kursen kommer vi att ta upp olika grundläggande moment och kunskaper i genetik. Dessa kunskaper är också grunden för genomförande av de obligatoriska momenten som inkluderar laborationer, problemlösningar, gruppövningar och tentamina. Jag rekommenderar därför starkt att ni närvarar vid dessa föreläsningar.
Delar av kursen kommer att ges tillsammans med kursen "Genetik, cellbiologi och mikrobiologi" (BI1278), dessa moment är markerade med gul bakgrund i schemat. Notera att det bifogade schemat fortfarande är preliminärt, definitivt schema lämnas ut vid kursstart.
Du kan registrera dig själv till kursen med början en vecka innan kursstart fram till några dagar efter kursens början. Detta gör du på studentwebben via länken ”Mina studier”. För att du ska kunna bli registrerad på kursen behöver du uppfylla förkunskapskraven som omfattar grundläggande kunskaper i kemi motsvarande 10 hp varav 5 hp i biokemi, se kursplanen på kurshemsidan (https://student.slu.se/studier/kurser-och-program/kurssok/kurs/BI1422/10261.2425/). Efter registrering för du också tillgång till kursens Canvas-sida där föreläsningar och annat material kommer att delas ut under kursens gång.
Om du ännu inte uppnått dessa förkunskapskrav så kontakta mig snarast för att diskutera vad som saknas.
Har du andra frågor rörande kursen är du också välkommen att höra av dig till mig.
Med vänliga hälsningar,
-Pär Ingvarsson, kursledare
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2024-09-24 och 2024-10-15
Andra kursvärderingar för BI1422
Läsåret 2023/2024
2023-08-28 - 2023-09-27
Läsåret 2022/2023
2022-08-29 - 2022-09-28
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1422 Genetik, 7,5 Hp
GeneticsÄmnen
Biologi BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 10 hp kemi varav 5 hp biokemi.Mål
Genetiskt bestämda egenskaper kommer till uttryck på olika organisationsnivåer från molekylär- och organismnivåer till populations- och art-nivåer. I kursen studeras därför genetik på flera olika organisationsnivåer. Kursen syftar till att ge grundläggande kunskap om Mendels nedärvningsteorier, molekylär och kvantitativ genetik. Kursen ger kunskap om hur genetisk variation uppstår och hur den påverkar högre nivåer. I kursen beskrivs genetiska förutsättningar för historisk och pågående växt- och djurförädling för produktion av livsmedel. Metoder för att studera grundläggande genetik och för tillämpningar tas upp.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för arvsmassans struktur och sammansättning
beskriva hur det genetiska materialet överförs mellan celler och generationer
beskriva principerna bakom genreglering
analysera olika typer av nedärvning, genordning och koppling mellan gener
redogöra för tillämpningar av genetik inom växt- och djurförädling
sammanfatta utvald litteratur inom genetik och presentera det skriftligt och muntligt
använda grundläggande laborationstekniker inom molekylär genetik
tolka resultat och skriva laborationsrapporter
söka och värdera vetenskaplig information baserat på en vetenskaplig frågeställning
sammanfatta utvald litteratur inom genetik och presentera det skriftligt och muntligt
Innehåll
I kursen behandlas genetik, främst hos högre växter och djur. Exempel tas från aktuell genetisk litteratur.
Vid föreläsningar och obligatoriska gruppövningar behandlas följande avsnitt:
- det genetiska informationsflödet: DNA-replikation, RNA-syntes,
RNA-splitsning och proteinsyntes
celldelning och bildning av könsceller
uppkomst och konsekvenser av genetisk variation
mendelsk nedärvningsteori och dess utvidgning
kvantitativ genetik
tillämpningar inom växtförädling för livsmedels-kvantitet och kvalitet
Vid laborationer och gruppdiskussioner behandlas aktuella tekniker inom genetisk analys och fördjupning görs genom gruppuppgifter om valda ämnen som redovisas muntligt och skriftligt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs krävs godkänd skriftlig tentamen, godkända laborationsrapporter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskraven kan uppnås t.ex. genom att ha följt kurserna Grundläggande kemi I, 15 hp (KE0062) och Grundläggande kemi II, 7,5 hp (KE0063) med minst 10 hp godkänt resultat. Kursdelar med godkänt resultat måste innehålla minst 5 hp biokemi. Alternativt kan förkunskapskravet i biokemi uppnås genom att ha följt kursen Biokemi, fortsättningskurs 7,5 hp (KE0064) med minst 5 hp godkänt resultat. Vissa delar av kursen kan ges med engelska som huvudspråk.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtbiologi
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Klug, W., Cummings, M., Spencer, C., Palladino, M., Killian, D. (2020)
Essentials of Genetics, 10th (Global) Edition or earlier editions, Pearson Education Ltd, ISBN: 9781292350424