Djurskydd - kontroll och bedömning
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för BI1431
Läsåret 2023/2024
Djurskydd - kontroll och bedömning (BI1431-30029)
2024-01-15 - 2024-03-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1431 Djurskydd - kontroll och bedömning, 15,0 Hp
Animal welfare - inspection and assessmentÄmnen
Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Praktisk offentlig förvaltning | 3,0 | 0001 |
Djurskydd – kontroll och bedömning | 12,0 | 0002 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande90 hp biologi eller husdjursvetenskap
7,5 hp djurskydd
Mål
Syftet med kursen är att studenterna ska få fördjupade och praktiska kunskaper kring djurskydd och djurvälfärd i förhållande till lagstiftningen och den offentliga kontrollen. Studenterna fördjupar sin förståelse för samspelet mellan samhället och djurskyddsarbetet. Kursen behandlar offentlig förvaltning som en förberedelse för ett framtida yrke som till exempel djurskyddshandläggare på länsstyrelse eller arbete med djurskydd eller kontroll inom någon annan sektor.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- redogöra för handläggning, ärendegång och ansvarsfördelning vid djurskydds- och tillsynsärenden, samt den lagstiftning och de förvaltningsrättsliga principer som reglerar detta,
- genomföra djurskyddskontroller i enlighet med gällande lagstiftning,
- beskriva hur man på ett konstruktivt sätt kommunicerar med djurhållare,
- förklara sambandet mellan djurskyddslagstiftning, djurvälfärd, forskning och samhälle,
- granska och värdera olika informationskällors vetenskapliga trovärdighet och relevans.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar handläggning av både djurskydds- och tillsynsärenden med tonvikt på myndighetsarbetet och en god offentlig förvaltning. Det ingår både teoretiska och praktiska moment då genomförande av djurskyddskontroll och därtill hörande administrativa uppgifter tränas. Kursen omfattar även konstruktiv kommunikation, bedömning av djurvälfärd och en fördjupning i relevant lagstiftning (gällande exempelvis djurskydd, förvaltning, offentlighet och sekretess).
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, praktik, basgruppsarbete enligt PBL (problembaserat lärande), seminarier och olika uppgifter.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: problemlösning, analys, sociala interaktioner och kommunikation i form av skrivande, läsande, aktivt lyssnande och argumentationsteknik.
Följande moment är obligatoriska:
praktik, basgruppsarbete enligt PBL, seminarier och olika uppgifter.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom att praktiskt träna på att genomföra djurskyddskontroller hos djurhållare. Praktik vid myndighet, företrädesvis hos djurskyddshandläggare vid länsstyrelse.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination, godkända skriftliga och muntliga redovisningar av övningar och basgruppsarbete samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Praktiken görs företrädesvis hos djurskyddshandläggare vid en länsstyrelse. Eventuella kostnader i samband med praktiken, exempelvis för boende och/eller resor, bekostas av studenten.Förkunskapskravet om 7,5 hp djurskydd kan uppfyllas genom godkänd kurs BI0439/HV0136 Djurskydd och författningskunskap eller BI1432/HV0160 Djurskydd, djurvälfärd och djuretik.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Under kursen kommer i stor utsträckning gällande lagstiftning att användas som litteratur. Denna når du genom Jordbruksverkets webbplats:
Du kommer också att läsa följande artikel:
Wotten M., 2017. Rethinking legal regulation of animal hoarding. Alternative law journal. 42(2), 137-142.
Nedan får du också förslag på litteratur som du kan läsa om du vill veta mer, men den är inte obligatorisk:
Diesen, E., 2016. Djurens juridik. Göteborg: Wolters Kluwer. ISBN: 9789139015352
Favre, D., 2011. Animal Law – welfare, interests and rights, second ed. Aspen Publishers. ISBN 978-1-4548-0266-2
Isenstam, T., 2019. Juridik för inspektörer. Lund: Studentlitteratur AB. Andra upplagan. ISBN: 9789144133966
Lundmark, F., 2016. Mind the Gaps! From Intentions to Practice in Animal Welfare Legislation and Private Standards. Doctoral thesis, 2016:95. SLU, Skara. ISBN 978-91-576-8692-3, eISBN 978-91-576-8693-0, http://pub.epsilon.slu.se/13669/