Animalieproduktion med tillämpad juridik för de areella näringarna
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
BI1439-40138 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1439 Animalieproduktion med tillämpad juridik för de areella näringarna, 15,0 Hp
Animal Husbandry with Applied Law for the Rural EnterprisesÄmnen
Lantbruksvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Animalieproduktion 2 | 11,0 | 0001 |
Tillämpad juridik | 4,0 | 0002 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarandeBehörighet för lantmästarprogrammet samt kunskaper motsvarande minst 50 hp på grundnivå varav minst
\- 40 hp lantbruksvetenskap
\- 10 hp djurbiologi
Mål
Kursen ger träning i helhetssyn och förmåga att väga samman kunskap i olika ämnen inom lantbrukets verksamhetsområde.
- Animalieproduktion
Den studerande förbereds för att kunna arbeta i ledande befattningar inom animalieproducerande företag eller bedriva rådgivning inom animalieproduktion.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
analysera och värdera produktionen i ett animalieföretag i biologiska, tekniska, arbetsmässiga, ekonomiska och miljömässiga termer på ett hållbart sätt
ha kännedom om och förståelse för olika rutiner och arbetsbehov i animalieföretag
utforma och motivera förändringsförslag i besättningar
- Tillämpad juridik
Kursen ger juridiska kunskaper som är tillämpbara på företag inom den areella näringen.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
genomföra juridisk problemlösning av enklare karaktär inom för företag viktiga områden,
förklara och tillämpa juridiska begrepp som är centrala för ägarledda företag i gröna näringen
på ett välorienterat sätt efterfråga och kravsätta inköp av juridiska tjänster från specialister.
Innehåll
*Ämnesmässigt innehåll: *
Kursen är uppdelad i två moment som examineras var för sig.
Animalieproduktion 11 hp
Tillämpad juridik 4 hp
- Animalieproduktion
I kursen behandlas i föreläsningar, studiebesök och övningar områdena foderoptimering, foderstyrning, produktionsuppföljning, animalieproduktionens miljöpåverkan, djurvälfärd, avel på besättningsnivå och arbetsledning.
- Tillämpad juridik
I kursen behandlas juridik dels med utgångspunkt från rättsreglerna, dels problemorienterat med verklighetsbaserade uppgifter:
- rättsreglernas funktion för företag med tonvikt på ägarledda företag, grundläggande om metod och problemlösning i avtal och tvister
- grundläggande rättslig systematik, EU-rättens förhållande till svensk rätt
- grundläggande äktenskapsrätt/samborätt och arvsrätt
- grundläggande avtalsrätt, köprätt inkl distansavtal och internationella köp, marknadsföring, vanliga standardavtal inom grön näring inkl kreditstandardavtal
- grundläggande associationsrätt med tonvikt på ägarledda aktiebolag
- grundläggande arbetsrättsliga frågor i ägarledda företag i gröna näringen
- grundläggande fastighetsrätt inkl köp, arrende, förvaltning, pant, fastighetsreglering m.m.
*Genomförande: *
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, litteraturstudier, studiebesök, övningar, uppgifter, enskilda arbeten och fallstudier.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- att arbeta både självständigt och i grupp
- att samla och sammanställa information för att förmedla i muntlig och skriftlig kommunikation med vetenskaplig grund
- kritiskt tänkande och tillämpad problemlösning.
Följande moment är obligatoriska:
Att delta i schemalagda övningar, studiebesök samt redovisningar.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom externa föreläsningar, studiebesök, fallstudier och genom interaktioner med yrkesverksamma.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkända redovisningar och inlämningsuppgifter samt aktiv medverkan i schemalagda obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Moment på engelska kommer att förekomma.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för biosystem och teknologi
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Det finns ingen kursbok till kursen, som kurslitteratur rekommenderas vetenskapliga publikationer föreläsningsmaterial och utvalt material exempelvis länkar till rapporter eller annat material, som kommer att göras tillgängliga i Canvas under kursens gång.
**Rekommenderat litteratur – Mjölk/nötkreatur **
von Keyserlingk MA, Rushen J, de Passillé AM, Weary DM. Invited review: The welfare of dairy cattle--key concepts and the role of science. J Dairy Sci. 2009 Sep;92(9):4101-11. doi: 10.3168/jds.2009-2326. PMID: 19700671
Beaver, A., Proudfoot, K,L., von Keyserlingk, MA. (2020). Symposium review: Considerations for the future of dairy cattle housing: An animal welfare perspective. J Dairy Sci 2020 jun;103(6):5746-5758.
Berry, D. P. (2021). Invited review: Beef-on-dairy—The generation of crossbred beef× dairy cattle. Journal of dairy science, 104(4), 3789-3819.
Online kurser för medarbetare i dansk mjölkproduktion skapade av SEGES
Danska: https://www.seges.dk/kurser-og-uddannelser/onlinekurser/kvaeg
Engelska: https://www.seges.dk/kurser-og-uddannelser/onlinekurser/kvaeg/online-courses-in-english
**Rekommenderad litteratur- Gris **
Laerebog i fysiologi. Nutritional physiology of pigs, 2012. https://svineproduktion.dk/Services/Undervisningsmateriale2
(scrolla ner och klicka på ‘Laerebog i fysiologi’)
e-bok tillgänglig gratis från Internet
The genetics of the pig. Chapter 16. Genetic improvement of the pig. https://www.cabi.org/cabebooks/ebook/20113037218
e-bok tillgänglig gratis från Internet
Presentationer och föredrag från SEGES Grisekongres 2021
https://svineproduktion.dk/Services/Plancher?utm_source=Nyhedsbrev&utm_medium=E-mail_Globase&utm_campaign=Nyhedsbrev_uge43_2021#kongres-2021
Theil, P. K., Krogh, U., Bruun, T. S., & Feyera, T. (2023). Feeding the modern sow to sustain high productivity. Molecular Reproduction and Development, 90(7), 517-532.
Mote, B. E., & Rothschild, M. F. (2020). Modern genetic and genomic improvement of the pig. In Animal Agriculture (pp. 249-262). Academic Press.
**Rekommenderad litteratur – Får **
Får. 2007. Natur & Kultur
Författare: Sjödin, E., Eggertsen, J., Hammarberg, K_E., Danell, Ö., Näsholm, A., Barck, S., Green, D., Waller, A., Hansson, I., Persson, S., Kumm, K-I.
ISBN: 9789127117860
Simões, J., Abecia, J. A., Cannas, A., Delgadillo, J. A., Lacasta, D., Voigt, K., & Chemineau, P. (2021). Managing sheep and goats for sustainable high yield production. Animal, 15, 100293.
**Rekommenderad litteratur –Gemensam **
Presto Åkerfeldt, M., Gunnarsson, S., Bernes, G. and Blanco Penedo, I. 2020. Health and welfare in organic livestock production systems - A systematic mapping of current knowledge. Organic Agriculture 11(1), 105-132. https://doi.org/10.1007/s13165-020-00334-y
Svensson, C., Forsberg, L., Emanuelson, U., Reyher, K.K., Bard, A.M, Betnér, S., von Brömssen, C., Wickström, H. Dairy veterinarians’ skills in motivational interviewing are linked to client verbal behavior. Animal 2020, https://doi.org/:10.1017/S175173112000107X
Fodertabeller SLU
https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/Verktyg/
Hemsida med olike verktyg att använda för foderstatsberäkning och näringsrekommendationer
Lundmark Hedman, F., Berg, C., Stéen, M. Thirty Years of Changes and the Current State of Swedish AnimalWelfare Legislation. Animals 2021, 11, 2901. https://doi.org/10.3390/ani11102901
Juridikdelen:
Agell, A., Malmström, Å., Ramberg, C. och Sigeman, T., Civilrätt, Liber, senaste upplaga (ca 350 sidor, en del extensivt)