Botanik och växtfysiologi
1\. Vårväxtkännedom där fokus ligger på att identifiera ett urval av vårblommande lökar, knölar och perenner
2\. Växtfysiologi där fokus ligger på växternas inre uppbyggnad och funktion för att utifrån detta förstå hur växterna påverkas av olika omvärldsfaktorer
3\. Ogräskännedom där fokus ligger på artidentifikation av vilda svenska växter.
Momenten på kursen består av föreläsningar, växtvandringar, exkursioner, gruppdiskussioner, mikroskopiövningar, nycklingsövningar och odlingsexperiment.
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1454 Botanik och växtfysiologi, 7,5 Hp
Botany and Plant PhysiologyÄmnen
Landskapsarkitektur BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:\- Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c
\- Naturkunskap 2
\- Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1
Mål
Kursens syfte är att ge studenten grundläggande kunskaper om växter, deras uppbyggnad och funktion, samt användningen av växtmaterial.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- resonera om hur växter påverkas av omvärldsfaktorer genom att översiktligt redogöra för viktiga fysiologiska funktioner i växten samt växtens grundläggande inre uppbyggnad
- identifiera ett ur användningssynpunkt relevant bassortiment av vilda och odlade växter under olika växtbetingelser och livsfaser samt redogöra för användningen av dessa
- identifiera de, inom hortikulturella miljöer, vanligaste ogräsen under olika växtbetingelser och livsfaser.
Innehåll
Kursen innehåller moment med fokus på grundläggande kunskap om växter, deras yttre och inre uppbyggnad, fysiologiska funktioner samt på identifikation av vilda och odlade växtarter. Kursen innehåller också moment som behandlar användning av växtmaterial. Kursen är uppdelade i tre huvuddelar: Vårväxtkännedom, växtfysiologi och ogräskännedom.
Vårväxtkännedomen fokuserar på identifikation, användningsområden, handelskvaliteter och upplevelsevärden för växter från ett utvalt bassortiment av vårblommande örter. Momentet behandlar även planering, anläggning och skötsel av olika typer av vårblommande planteringar. Undervisningen bygger på föreläsningar, demonstrationer och övningar.
I växtfysiologin ingår delar: 1. växtens inre strukturer och uppbyggnad (anatomi) 2. växtens vatten- och näringsupptag 3. fotosyntesen 4. växtens hormonsystem och 5. växters utveckling. Fokus kommer ligga på förståelse för hur växten påverkas av olika omvärldsfaktorer. Undervisningen bygger på föreläsningar, gruppdiskussioner och övningar.
Momentet ogräskännedomen fokuserar på identifikation av ogräs i hortikulturella miljöer. Undervisningen bygger på fältundervisning med övningar, föreläsningar samt inlämning av ett eget arbete om ogräs.
Schemalagda redovisningar, övningar och gruppdiskussioner är obligatoriska.
Undervisningsformer:
Föreläsningar, litteraturstudier, övningar, övningsuppgifter, inlämningsuppgifter, laborationer, studiebesök, fältövningar och redovisningar.
Kursen fokusera på följande generella kompetenser:
Informationskompetens, problemlösning, muntlig kommunikation, skriftlig kommunikation.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
För godkänd kurs fordras att den studerande deltagit i obligatoriska kursmoment samt blivit godkänd i tentamina.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen är obligatorisk inom landskapsingenjörsprogrammet.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för växtförädling