Växtpatologi
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2024-10-24 och 2024-11-14
Kursplan och övrig information
Kursplan
BI1456 Växtpatologi, 15,0 Hp
Plant pathologyÄmnen
BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Poster presentation och labrapport | 3,0 | 0001 |
Skriven proceedings | 4,5 | 0002 |
Muntlig examination | 7,5 | 0003 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- 180 hp
- 90 hp biologi
- Engelska 6
Alternativt:
- 120 hp
- 60 hp biologi
- 5 hp växtfysiologi
- 5 hp mikrobiologi
- Engelska 6
Mål
Kursen syftar till att ge avancerad kunskap med ett systemperspektiv inom växtpatologi med fokus på jordbruksgrödor och att ge studenterna teoretiska och praktiska färdigheter inom växtpatologi.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Beskriva de viktigaste grupperna av växtpatogener i grödor och deras biologi, samt förklara grundläggande begrepp inom ämnet.
- Genomföra grundläggande diagnostik av växtsjukdomar, identifiera patogener och göra sjukdomsgraderingar.
- Beskriva de grundläggande principerna för växters immunsystem, inklusive resistens hos grödor, dess hållbarhet och hur motståndskraft mot sjukdomar kan förbättras och användas i sjukdomsbekämpning.
- Beskriva mekanismer bakom olika växtskyddstrategier baserade på kemisk och icke-kemisk bekämpning (t. ex växtföljd, resistenta sorter, biologiska bekämpningsorganismer, biosimulanter, biopolymerer)
- Analysera interaktioner mellan växter, växtpatoger och deras miljö på olika interaktion nivåer, från celler till samhällen
- Analysera utvecklingen av växtsjukdomar med hjälp av populationsdynamiska och epidemiologiska principer, och koppla dem till miljöfaktorer och bekämpningsstrategier.
- Utforma hållbara bekämpningsstrategier utifrån ett systemperspektiv, till exempel baserade på principerna för integrerat växtskydd (IPM) och One-Health-konceptet.
Innehåll
Studenterna kommer få kunskap och analytiska färdigheter inom följande områden av växtpatologi:
- De viktigaste grupperna av växtpatogener (svampar, oomyceter, bakterier, virus, nematoder), deras ekologiska nischer och vad som skiljer dem från varandra, med fokus på olika aspekter av deras biologi av betydelser för diagnostik, epidemiologi och bekämpning.
- Diagnos av växtsjukdomar, prognostisering och övervakning av sjukdomar i grödor, med praktiskt arbete baserat på olika fenotypiska, morfologiska, och molekylära tekniker.
- Växtsjukdomars epidemiologi, inklusive grundläggande begrepp och tillämpning vid riskbedömning och utformning av beslutstöd, hur nya patogener uppkommer, anpassar sig till nya värdväxter och olika bekämpningsstrategier.
- De vetenskapliga principerna som ligger till grund för viktiga bekämpningsstrategier, och som bygger på förädling av värdens fysiologiska, kemiska, biokemiska och mikrobiella miljö.
- Växtpatologi ur ett systemperspektiv, där kunskap sätts i ett lokalt och globalt sammanhang genom övning i att redogöra för hållbar utveckling och socioekonomiska aspekter av växtskydd enligt principer för till exempel integrerat växtskydd och One Health.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom att kombinera föreläsningar, laborationer, studiebesök, datorövningar, teoretiska övningar, hemuppgifter, presentationer och seminarier.
För att ge studenterna olika perspektiv på ämnet sker samarbetet med det omgivande samhället genom gästföreläsningar av yrkesverksamma inom sektorn och inkluderar även seminarier från internationella lärare.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
- Kritisk tänkande
- Vetenskaplig metod
- Muntlig kommunikation
- Skriftlig kommunikation
- Samarbete i grupp
- Förmåga att arbeta självständigt
Följande moment är obligatoriska:
- Praktiska övningar
- Presentationer och seminarier
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
- Deltagande i obligatoriska moment
- Skriftlig uppgift
- Muntlig presentation
- Muntlig eller skriftlig tentamen
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
1. Plant Pathology and Plant Diseases [2020]
Authors: Anne Marte Tronsmo, Norwegian University of Life Sciences, Norway, David B Collinge, University of Copenhagen, Denmark, Annika Djurle, Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden, Lisa Munk, University of Copenhagen, Denmark, Jonathan Yuen, Swedish University of Agricultural Sciences, Sweden, Arne Tronsmo, Norwegian University of Life Sciences, Norway.
ISBN : 9781789243192
2. Plant Pathology [2005]
5th Edition 2005
Author: George Agrios
eBook ISBN: 9780080473789
Hardcover ISBN: 9780120445653