Näringsfysiologi och fodervetenskap
Information från kursledaren
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
DO0108-20047 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för DO0108
Läsåret 2021/2022
Näringsfysiologi och fodervetenskap (DO0108-20034)
2021-12-03 - 2022-01-16
Läsåret 2019/2020
Näringsfysiologi och fodervetenskap (DO0108-20137)
2019-12-04 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Näringsfysiologi och fodervetenskap (DO0108-20164)
2018-12-07 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
DO0108 Näringsfysiologi och fodervetenskap, 7,5 Hp
Nutrition physiology and feed scienceÄmnen
Djuromvårdnad DjuromvårdnadUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0201 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2cNaturkunskap 2 (kan ersättas av Bi 1 och Ke 1)
Mål
Syftet med kursen är att ge studenten grundläggande kunskaper inom näringsfysiologi, fodermedel och utfodringsstrategier för friska hästar, hundar, katter och i viss mån andra sällskapsdjur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- översiktligt beskriva näringsämnenas kemiska uppbyggnad och deras upptag och omsättning i häst, hund och katt
- redogöra för näringsbehov och utfodringsstrategier för friska djur, främst häst, hund, katt samt till friska sällskapsdjur
- beskriva och ge förslag på lämpliga foderråvaror till häst, hund och katt samt kunna redogöra för vikten av fodrets hygieniska kvalitet och hantering
- kunna beräkna en relevant foderstat för häst, hund och katt
- övergripande beskriva dietfoder till hund och katt.
Innehåll
Vid föreläsningar, obligatoriska övningar, seminarier och problembaserad undervisning behandlas ämnesomsättning, fodervetenskap, näringsbehov och produktkännedom om dietfoder. Genom övningar görs foderstatsberäkningar.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment samt muntlig och skriftlig redovisning i samband med seminarium.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Litteraturlista
- Nutrition and Disease Management for Veterinary Technicians and Nurses, 2015, 2 ed. Författare: Wortinger, A & Burns K. ISBN: ISBN: 978111850927 [Nutrition and Disease Management for Veterinary Technicians and Nurses, 2015, 2 ed.] (http://search.ebscohost.com/login.aspx?direct=true&scope=site&db=nlebk&db=nlabk&AN=1016320) Kommentar: Boken finns som e-bok på följande länk: (observera att du måste vara inloggad som SLU-student för att få åtkomst till boken).
Den här boken omfattar kunskaper på grundläggande nivå för allmän näringslära samt för utfodring av hundar och katter.
- Hästsverige Kommentar: Bra hemsida med olika fördjupningsnivåer på informationen. Ni förväntas kunna minst nivån "vet mer" efter genomförd kurs. Använd gärna denna sida för att får en orienterande ingång till hästutfodring.
- Equine Applied and Clinical Nutrition - Health, Welfare and Performance Författare: Geor R, Harris P and Coenen M ISBN: ISBN: 978-0-7020-3422-0 Kommentar: (länk till e-upplaga, fritt tillgänglig för SLU-studenter)
Boken är mycket omfattande och innehåller mycket mer än kursens innehåll, men kan användas som “uppslagsverk” och referenslitteratur.
- Utfodringsrekommendationer för häst, Rapport 289, 2013. Författare: Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU [Utfodringsrekommendationer för häst, Rapport 289, 2013.] (https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/Verktyg/utfodringsrekommendationer-for-hast/) Kommentar: Den här rapporten omfattar det huvudsakliga kursinnehållet för häst.
- Föreläsningar, övningar och andra moment i kursen Kommentar: Observera att det material som tillhandahålls via föreläsningar, övningar och andra moment i kursen också ingår i kurslitteraturen.
- Övrig rekommenderad litteratur: Kommentar: Kursböckerna är på grundläggande nivå, för den som önskar fördjupa sig ytterligare rekommenderas följande litteratur:
- Animal nutrition Författare: McDonald, P. m.fl. 7.e upplagan Kommentar: (länk till e-upplaga finns fritt tillgänglig för SLU-studenter)
Omfattande och djupgående bok som omfattar mer än vad kursen innehåller, använd den som referenslitteratur.
- Canine and Feline Nutrition Författare: Case, Daristotle, Hayek and Raasch ISBN: ISBN: 978-0-323-8 Kommentar: (länk till e-upplaga, fritt tillgänglig för SLU-studenter)
Boken omfattar mer än vad kursen innehåller, men använd den som referenslitteratur.
- Husdjur - ursprung, biologi och avel (Sid. 164-264) Författare: Björnhag, G. m.fl. ISBN: ISBN: 91-36-02594-1 Kommentar: Finns flera exemplar på biblioteket, kan vara svår att köpa då den har utgått från förlaget. Boken tar på ett grundläggande sätt upp digestionsfysiologi, fodervärdering etc på ett komparativt sätt mellan olika arter.
- Hundmatboken Författare: Sallander, M. m.fl. ISBN: ISBN: 9170552495 1) Nutrient Requirements of ... (cats; dogs; horses;..) [Nutrient Requirements of ... (cats; dogs; horses;..)] (http://site.ebrary.com/lib/slub/Top?layout=search&nosr=1&frm=smp.x&p00=nutrient+requirements) Kommentar: Finns för många olika djurslag och utgör grunden för t ex svenska utfodringsrekommendationer.