Djuromvårdnadens grunder
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för DO0111
Kursplan
DO0111 Djuromvårdnadens grunder, 7,5 Hp
Basic Veterinary nursingKursplan fastställd
2018-11-15Ämnen
DjuromvårdnadUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Praktisk djurhantering | 0,50 | 1002 |
Vetenskaplig och grundläggande djuromvårdnad | 7,00 | 1003 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Naturkunskap 2 (kan ersättas av Bi 1)Mål
Syftet med kursen är att introducera studenten till djuromvårdnad som ett vetenskapligt ämne och yrkesrollen som djursjukskötare.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för djursjukskötarprofessionens och djuromvårdnadens grunder och begrepp, och beskriva basala omvårdnadsbehov,
- redogöra för friska djurs beteende, med korrekt terminologi samt djurhållning och hantering gällande djurslagen häst, hund, katt och exotiska sällskapsdjur,
- översiktligt redogöra för etikens grundläggande begrepp och applicera dessa på etiska problem inom djuromvårdnad,
- redogöra för grundläggande lagstiftning gällande djurhälsopersonal, djurhållning och djurhantering,
- söka, bearbeta, kritiskt granska samt förmedla vetenskaplig information i tal och skrift.
Innehåll
I kursen introduceras studenten i djursjukvårdens omvårdnadsprocess. Studenten får en inblick i etologiska grundbegrepp samt friska djurs naturliga beteende hos i kursmålen angivna djurslag. Etiska teorier och förhållningssätt presenteras på en grundläggande nivå. Genom att under kursen bearbeta vetenskaplig litteratur och redovisa resultatet ökar studenten sin insikt om vikten av att bedriva evidensbaserad djuromvårdnad.Genom föreläsningar, obligatoriska övningar och seminarium behandlas etiska problemställningar vid djurhållning samt djurhantering inom djuromvårdnad.
Via studiebesök får studenten ytterligare inblick i yrkesrollen som djursjukskötare.
I djurhanteringen ingår övningar på levande djur där även ergonomi och säkerhet ingår.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig tentamen. Godkänt deltagande i obligatoriska moment samt muntlig och skriftlig redovisning i samband med seminarium.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.