Rehabilitering inom djuromvårdnad
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan
DO0122 Rehabilitering inom djuromvårdnad, 7,5 Hp
Rehabilitation in veterinary nursingKursplan fastställd
2019-11-14Ämnen
DjuromvårdnadUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Obligatoriska moment | 4,50 | 1002 |
Skriftlig examination | 3,00 | 1003 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G2F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande minst 90 hp inom djuromvårdnad, varav 14 hp djurens anatomi och fysiologi inklusive 3 hp rörelseapparaten, samt 5,5 hp bilddiagnostik, kommunikation och rörelseapparatens sjukdomar inom djurens hälso- och sjukvård.Mål
Syftet med kursen är att studenten ska tillgodogöra sig en grundläggande teoretisk och viss praktisk kunskap gällande rehabilitering inom djuromvårdnad främst djurslagen häst, hund och katt.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- översiktligt beskriva hur rörelseapparatens vävnader reagerar vid skada, under läkning och på olika grader av belastning,
- ur ett vetenskapligt perspektiv översiktligt beskriva indikationer, förklaringsmodell och metodik för ett urval av rehabiliterings- och utvärderingstekniker,
- praktiskt utföra ett urval av rehabiliterings- och utvärderingstekniker,
- beskriva lämpliga omvårdnadsåtgärder vid rehabilitering av djur med sjukdom och/eller skada,
- reflektera över frågeställningar gällande etik, djurskydd och arbetarskydd, vilka kan uppkomma vid rehabiliteringsarbete.
Innehåll
Vid föreläsningar, obligatoriska demonstrationer och obligatoriska övningar på levande och/eller döda djur samt modeller får studenten teoretiska kunskaper i rehabilitering inom djuromvårdnad, exempelvis vid sjukdomar och skador i rörelseapparaten. Undervisning sker, med fokus på djuromvårdnad, om vävnadsskador samt när, hur och varför ett urval utvärderings- och behandlingsmetoder används. I kursen ingår ett obligatoriskt studiebesök på en rehabiliteringsavdelning.Genom redovisningar, diskussioner och granskning av artiklar tränas studenten i en etisk evidensbaserad rehabilitering inom djuromvårdnad.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen och godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Undervisningen kommer främst att ske på svenska, men vissa föreläsningar samt kurslitteratur kommer att vara på engelska.Förkunskapskraven uppfylls av tvåårig djursjukvårdarexamen eller genom de båda kurserna DO0064 Introduktion till djuromvårdnad, 6 hp och DO0059 Husdjurens anatomi och fysiologi, 10 hp.