Djuromvårdnad inom djurens hälso- och sjukvård 1
Kursplan
DO0125 Djuromvårdnad inom djurens hälso- och sjukvård 1, 15,0 Hp
Veterinary nursing in animal healthcare 1Kursplan fastställd
2020-11-12Utbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G1F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
15 hp djuromvårdnad.Mål
Syftet med kursen är att förbereda studenten inför det kliniska arbetet inom djurens hälso- och sjukvård med fokus på häst, hund, katt och i liten omfattning exotiska sällskapsdjur.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- beskriva vanligt förekommande sjukdomar i vissa organsystem samt omvårdnadsbehov vid dessa,
- förklara principer för sårvård och -bedömning,
- redogöra för grundläggande genetiska begrepp samt översiktligt beskriva principer och lagstiftning för avelsarbete,
- redogöra för basal pediatrik,
- redogöra för basal vårdhygien,
- redogöra översiktligt för farmakologi, farmakokinetik samt inom djursjukvården tillämpa grundläggande nomenklatur och huvuddragen i läkemedelsförfattningar,
- redogöra för läkemedelshantering och -administrering,
- redogöra för gällande lagstiftning avseende intygs- och journalskrivning.
Innehåll
Genom föreläsningar och obligatoriska seminarier och problembaserad undervisning tränas studenten i att identifiera omvårdnadsbehov vid sjukdomstillstånd samt introduceras i omvårdnadsteori, patientsäkerhet- och kvalitetsarbete inom djuromvårdnad. Kursen omfattar patologi och särskilda omvårdnadsbehov i följande organsystem; cirkulations-, respirations-, urin-, reproduktions- och lymfoida organ, hud samt nervsystem inklusive sinnesorgan. I kursen klargörs principer för sårvård och sårbedömning. Journal- och intygsskrivning tränas under ett obligatoriskt seminarium. Kursen tar upp svensk vaccinationspolicy och vanligt förekommande infektionssjukdomar. Övriga områden som kursen omfattar är pediatrisk omvårdnad av häst, hund och katt, basal vårdhygien, genetisk terminologi och farmakologi, vätsketerapi, hantering och administrering av läkemedel samt läkemedelsräkning. Övergripande lagstiftning knuten till kursmålen berörs.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig tentamen. Godkänd skriftlig tentamen i läkemedelsräkning.Godkänt deltagande i obligatoriska moment samt muntlig och skriftlig redovisning i samband med seminarium.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.