Färdighetsträning av kliniska moment
Kursplan och övrig information
Kursplan
DO0140 Färdighetsträning av kliniska moment, 7,5 Hp
Clinical training of veterinary nursing skillsÄmnen
DjuromvårdnadUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande20 hp djuromvårdnad
Mål
Syftet med kursen är att förbereda studenten inför det praktiskt kliniska arbetet inom djurens hälso- och sjukvård, med huvudsakligt fokus på häst, hund och katt samt i viss mån exotiska sällskapsdjur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- tillämpa praktiska färdigheter inom djurens hälso- och sjukvård,
- reflektera kring utförandet av kliniska moment utifrån vetenskaplig evidens och beprövad erfarenhet,
- identifiera kirurgiska instrument och andra kliniska verktyg samt beskriva deras användningsområden.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll:
Studenten tränas bland annat i att utföra grundläggande provtagning, provhantering, vanliga klinisk kemiska analysmetoder, anläggande av perifer venkateter, läkemedelsadministrering och administrering av infusionsvätska, klinisk undersökning, ID-märkning och ID-kontroll av hund och katt, EKG, blodtryck, sårbehandling, bandagering, instrumentkännedom, suturering samt basal vårdhygien tränas under kursen. Studenterna tränas även i att utföra de kliniska momenten på ett korrekt, hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt samt att reflektera kring utförandet utifrån vetenskaplighet och beprövad erfarenhet.
Genomförande:
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom färdighetsträning i praktisk kliniska moment och demonstrationer på attrapper och/ eller levande djur, föreläsningar och laborationer. Under kursen förekommer det även gruppvisa diskussioner och auskultation på djurklinik.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Informationskompetens, kritiskt tänkande, tidsplanering/hantera tidsramar.
Följande moment är obligatoriska:
Auskultation på djurklinik och auskultationsdiskussion.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd praktisk examination och godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kostnader som uppkommer i samband med auskultation ersätts inte.Teoretisk bakgrund till praktiska moment undervisas i kursen Djuromvårdnad inom djurens hälso- och sjukvård 1, 15 hp.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för kliniska vetenskaper