Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin
Information från kursledaren
Welcome to the Swedish University of Agricultural Sciences
Here you find important information that will be useful before arriving to Sweden and while you are a student. https://student.slu.se/en/studies/new-student/check-list/ • You need to have a student account in order to access Ladok Student at SLU and to sign up for exams. • You must be admitted and registered to attend the course. Unregistered students may NOT stay on the premises, for reasons of insurance. • You have to register yourself via Ladok Student. The self-registration is open 5 workdays before the start of the course and 3 days after. If you have been admitted to the course with conditions, you cannot register online and must contact the course leader who decides if you can still register. Only registered students can participate in the course and have access to, for example, Canvas. • If you want to receive text messages with updates for the course, for example in case of cancelled lectures or room changes, please check that the correct mobile number is in Ladok Student. • During the second week of the course there will be a mandatory control of attendance. If you don´t participate in the control you risk losing your place on the course. • If you need special support, please inform the course leader at the start of the course, so that special arrangements can be made for example at the examination. Certificates from Nais shall be displayed every time. https://student.slu.se/en/study-support/study-support/funka/ • If you cancel the course, you should immediately notify the course leader via email, who in turn informs the educational administration to register a course break in Ladok. • You are automatically registered for the ordinary exams in Ladok Student. You can find your anonymous code in Ladok Student. Please note that you still have to register yourself for the re-exam in Ladok Student. This applies only to exams and re-exams within the department of economics. • Corrected exams can usually be collected Wednesdays from 12.30 - 14.30 in room D416 or D417 in Ulls Hus. During Covid-19 and the restrictions we ask you to e-mail us at ekon-adm@slu.se for help with collecting exams. If you have any questions, please contact the administration by emailing ekon-adm@slu.se
2020-11-20
Welcome to “Value Chains & Networks in the Bioeconomy”-FÖ0454
Dear Participants! We would like to welcome you to the Value Chains & Networks in the Bioeconomy course (FÖ0454). On Monday (January 18th, 2021), the first lecture will take place at 09:15 via Zoom. The course is based on a set of guest lectures, which will be given by colleagues from SLU and Wageningen University (The Netherlands) as well as from Swedish private and NGO organizations. The guest lecturers will be sharing teaching responsibilities with me for this course. Please refer to the “Timetable” section on this page for more details about the schedule of the lectures. Please be noted that the course schedule is not final and few minor changes may be applied. Please be noted that a decision on whether the classes will be digital, on-campus, or hybrid of both, will be made during the next few weeks. Please remember to register for the course in Ladok! Best regards, Assem Abu Hatab
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FÖ0454
Läsåret 2019/2020
Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin (FÖ0454-30169) 2020-01-20 - 2020-03-24Läsåret 2018/2019
Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin (FÖ0454-30195) 2019-01-21 - 2019-03-25Kursplan
FÖ0454 Värdekedjans nätverk med tillämpning i bioekonomin, 15,0 Hp
Value Chains and Networks in the Bio-EconomyKursplan fastställd
2017-11-15Ämnen
FöretagsekonomiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Examination | 6,00 | 1002 |
Project work | 6,00 | 1003 |
Active participation | 3,00 | 1004 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 180 hp högskolestudier, varav minst 90 hp företagsekonomi. Engelska 6.Mål
Kursen syftar till att utveckla de analytiska kunskaper och färdigheter som krävs för att förstå värdekedjor och nätverk inom jordbruks- och livsmedelssektorn, och deras betydels i en biobaserad ekonomi. Avancerade kunskaper och färdigheter utvecklas genom att kombinera nyinstitutionell ekonomi, såsom transaktionskostnadsteori, kontraktteori och agentteori, med teorier kring strategiskt beslutsfattande. Kursen fokuserar på olika typer av system inom jordbruks- och livsmedelssektorn och innefattar lokal, korta, långa och globala värdekedjor, samt multinationella hierarkier, kooperativ och producentorganisationer inom olika institutionella kontext.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- analysera hur värdekedjor styrs och organiseras i jordbruks- och livsmedelssektorn i en biobaserad ekonomi,
- analysera olika typer av organisationsformer och styrsystem för värdekedjor i jordbruks- och livsmedelssektorn,
- tillämpa kvalitativa såväl som kvantitativa metoder för att analysera organisation och styre i värdekedjor,
- kartlägga och analysera betydelsen av värdkedjor och organisationer inom jordbruks- och livsmedelssektorn inom olika institutionella miljöer i olika länder,
- kartlägga och analysera nätverk mellan individer och organisationer i jordbruks- och livsmedelssektorns värdekedjor.
Innehåll
Kursen genomförs med hjälp av en uppsättning litteraturseminarier, gästföreläsningar med representanter från lantbrukssektorn och livsmedelsindustrin samt fallstudier värdekedjor.Kursen använder empiriska exempel från bl a lantbrukssektorn, livsmedelsindustrin och bioekonomin, i Sverige, Europa och i utvecklingsländer. Olika teoretiska perspektiv och analytiska metoder används: industriell ekonomi, organisationsteori, transaktionskostnadsteori, agentteori, nyinstitutionell ekonomi, analys av sociala nätverk samt värdekedjans management.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen.Godkända projektuppgifter.
Deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för ekonomiKompletterande uppgifter
Betygskriterier
Grading Criteria
Value Chains and Networks in the Bio-economy (Fö0454)
Grade |
Learning Outcomes (LOs) |
||||
LO1 |
LO2 |
LO3 |
LO4 |
LO5 |
|
5 |
The student discusses relationships and governance of agri-food value chains in the bio-economy from theoretical and applied perspectives. |
The student thoroughly analyzes and discusses different organizational forms and governance structures in the agri-food value chain |
The student demonstrates a critical approach to reported findings from the analysis of the organization and governance in value chains, with relevant theoretical connections. |
The student critically analyzes and compares the roles of agri-food value chain and organizations in a variety of institutional environments. |
The student assess networks of linkages between individuals and organizations in agri-food value chains and argues for possible alternative networks in agri-food value chains. |
4 |
The student explains concepts related to value chains and networks in the bioeconomy correctly. |
The student selects appropriate methods to analyze various organizational forms and governance structures in the agri-food value chain. |
The student appropriately interprets the findings of the analysis of organization and governance in value chains, and applies them correctly. |
The student discusses roles of agri-food value chain and organizations in a variety of institutional environments. |
The student analyzes and discusses networks of linkages between individuals and organizations in agri-food value chains. |
3 |
The student describes key concepts related to the organization of value chains and networks in relation to the overall bioeconomy. |
The student analyzes various organizational forms and governance structures in the agri-food value chain. |
The student applies qualitative and quantitative tools to analyze organization and governance in value chains. |
The student maps and analyzes the role of the agri-food value chain and organizations in a variety of institutional environments |
The student maps and analyzes networks of linkages between individuals and organizations in agri-food value chains. |
Assessment |
Written exam & assignments 1 and 2 |
Written exam & project work |
Written exam and project work |
Written exam & project work |
Written exam & project work |