Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Andra kursvärderingar för FÖ0466
Läsåret 2020/2021
Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi (FÖ0466-20085), Ortsoberoende 2020-11-02 - 2021-01-17Kursplan
FÖ0466 Hållbara värdekedjor inom livsmedel och bioekonomi, 15,0 Hp
Sustainable agri-food value chains and bioeconomyKursplan fastställd
2019-11-13Ämnen
Företagsekonomi TrädgårdsvetenskapUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varav 90 hp samhällsvetenskap eller 90 hp naturvetenskap, samt engelska 6.Mål
Efter kursen ska studenterna ha utvecklat en förståelse för de gröna näringarna, värdekedjor inom hortikultur och andra sektorer inom bioekonomin. Kursen omfattar såväl inhemska som globala kedjor, samt hantverksmässig och industriellt företagande i den gröna sektorn. Praktiska exempel från svenska, europeiska och internationella hortikulturella värdekedjor används.Teorier och konceptuella ramverk används från en rik litteratur inom marknadsföring, strategi och beteende, transaktionskostnadsteori, agentteori, nyinstitutionell ekonomi, nätverksanalys och industriell ekonomi.
Vid avslutad kurs ska studenten kunna:
-kartlägga och analysera en hortikulturell värdekedja i Sverige, Europa och utvecklingsländer,
-analysera kopplingar mellan noder i nätverk och förstå organisationsformer för styrning i värdekedjan,
-analysera nätverk inom trädgårds-, jordbruks- och livsmedelssektorn,
-tillämpa metoder för analys av värdekedjans styrning och logistik,
-tillämpa kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder.
Innehåll
Teori och metoder baseras på vetenskaplig litteratur och branschspecifikt material.Undervisningsmetoder bygger på såväl föreläsningar som praktiskt arbete av studenterna. Kursen omfattar gästföreläsningar, företagsbesök, uppgifter, projektarbete och skriftlig tentamen.
Kursmoduler:
• Organisation och styrning i hortikulturella värdekedjor
• Organisation i de gröna näringarna och ledning/management i trädgårdsföretag
• Ledning i värdekedjan och logistik
• Nätverk inom trädgårds-, jordbruks- och livsmedelssektorn
• Från jord till bord: kvalitet och konsumenten
Innovation, kvalitet och standarder
• Koordinering i värdekedjor och detaljhandel
• Globala värdekedjor, globalisering, klimatförändringar och utveckling
Obligatoriska kursmoment omfattar företagsbesök, uppgifter och projektarbete.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen, godkänt resultat på projektarbete/-n och deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.