Foodscapes 1
Mat är en av de mest brännande frågorna när det gäller hållbarhet idag, och den är oumbärlig i våra dagliga liv. Hur vår mat produceras, transporteras, säljs och konsumeras har stark koppling till hur våra omgivande landskap ser ut och fungerar. Detta gäller både i staden, det stadsnära landskapet och på landsbygden. Att förstå denna koppling och hur kulturella idéer om mat och landskap har utvecklats genom historien, gör skillnad för ett hållbart samhällsbyggande.
De som läser kursen får ett brett perspektiv på hållbar utveckling, miljömässigt, ekonomiskt, socialt och kulturellt. Samband mellan maten och den omgivande miljön behandlas ur många aspekter och granskas kritiskt. Bidrar kortare kedjor mellan producent och konsument att mat värderas bättre och att det stadsnära landskapet gynnas? Efter kursen kommer studenterna ha tillägnat sig skillnader mellan olika produktionsformer och vilka mervärden eller värdekonflikter olika matval kan skapa.
Kursen utgår från människan som en tänkande och kulturellt skapande omformare av det landskap hon lever i, som använder värderingar om mat och dryck för att bygga gemenskap och nyttja landskapet som en resurs.
Information från kursledaren
Hello, below you will find the link to the digital classroom that we will use throughout the course, all digital sessions will be held in this link. I will also post it on canvas
Link to digital classroom
https://slu-se.zoom.us/j/66919983844
Password: foodscape
Hi every body we are really looking forward to meeting you all.
Some updates, the schedule is now updated and the Canvas room for the course is also up and running. All literature on the course will be available free of charge either online or as pdfs. We will explain how the canvas room works and how we use it and the structure of the course on the introduction on the 28/8.
Below you find the readings for the first week and the rest of the literature and instructions for particular assignments will be provided on the course page on canvas.
Research articles;
Cloke, P. and Jones, O. 2001. Dwelling, place, and landscape: an orchard in Somerset. Environment and Planning A 33, pp. 649–666. https://doi.org/10.1068/a3383
Granvik, M.; Joosse, S.; Hunt, A.; Hallberg, I. 2017. Confusion and Misunderstanding—Interpretations and Definitions of Local Food. Sustainability 2017, 9, 1981. https://doi.org/10.3390/su9111981
Fairclough, G. 2019. Landscape and heritage: ideas from Europe for culturally based solutions in rural environments, Journal of Environmental Planning and Management, 62:7, 1149-1165, DOI: 10.1080/09640568.2018.1476026
Selman, P. 2008. What do we mean by sustainable landscape? Sustainability: Science, Practice and Policy, 4:2, 23-28, DOI: 10.1080/15487733.2008.11908019
W.J. Rittel, M.Weber. 1973. Dilemmas in general theory of planning, Policy Sciences 4, p 155-169.
If you have any questions, don't hesitate to send an email to me, my address is; love.silow@slu.se
Kind regards Love and Anna
Hi everyone, my name is Love and I will be the course leader for the first course on the program.
First of all welcome, me and the rest of the course team are really looking forward to meeting you all and taking on and discussing the important and urgent relations between food, people and landscapes.
Regarding the literature and schedule for the course there where a problem with the upload but the entire reading list and the preliminary schedule will be in should be available within 24.
Some general info regarding the literature, all readings will be available online, but we strongly recommend you too buy the main course book Routledge Handbook of Landscape and Food, because this book will be a central part of the entire programme. It is available at Routledge Handbook of Landscape and Food - Landskapsarkitektur - häftad (9780367502126) | Adlibris Bokhandel
We are really looking forward to meeting you all, if you have any questions don't hesitate to reach out, my email is;
love.silow@slu.se
kind regards Love, Anna and Ingrid
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
FS0001-10095 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för FS0001
Läsåret 2022/2023
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2021/2022
2021-08-30 - 2021-11-01
Kursplan och övrig information
Kursplan
FS0001 Foodscapes 1, 15,0 Hp
Foodscapes 1Ämnen
Landskapsarkitektur Matstudier Food studies LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Litteraturseminarier | 5,0 | 0102 |
Exkursioner | 3,0 | 0103 |
Grupparbete | 3,0 | 0104 |
Slutinlämning individuell skrivuppgift | 4,0 | 0105 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 120 hp, varav 90 hp inom något av följande:- naturvetenskap
- samhällsvetenskap
- teknologi
- mat- och måltidsvetenskap
samt Engelska 6.
Mål
Målsättningen med kursen är att en kunskap byggs upp om ämnet food studies, ekonomi, politik, vetenskap, teknologi, kulturella och etiska värderingar. Detta sker parallellt med kunskapsuppbyggnad i ämnet landskapsarkitektur, som behandlar relationen till den fysiska miljön, i staden och på landsbygden.
Kunskapen utgör en bas för att se helheter och en utgångspunkt för att förstå matkulturens betydelse för samhällets och landskapets utveckling, och kunna relatera detta till FNs 17 globala mål för hållbar utveckling.
Kursdeltagaren ska uppnå kunskap om mat som ett analytiskt verktyg och utifrån olika perspektiv utveckla en förståelse för den komplexitet som ryms i olika matlandskap.
Kursen syftar även till att ge en översiktlig kunskap kring olika aspekter och perspektiv som präglar matlandskap. Den tar ett historiskt perspektiv, och behandlar begrepp som urbanitet och ruralitet, konsumtion och marknad, råvaro- och livsmedelsproduktion, identitet, kulturarv, mervärden på livsmedel och platser, miljö och ekosystemtjänster, samt målkonflikter.
Kursdeltagare ska efter avslutad kurs kunna:
klargöra och diskutera ur ett tvärvetenskapligt perspektiv, den komplexitet som präglar matlandskap, relationerna mellan mat, människa och plats ,
kunna demonstrera, genom presentationer i kartbilder och text, en förståelse för hur matlandskap existerar och samverkar i olika skalor ,
kunna redogöra för och analytiskt diskutera, hur de olika perspektiven på matlandskap från kursens temaveckor kan knytas samman.
Innehåll
Detta är en introduktionskurs som skapar en förståelse kring relationer mellan landskap, mat och människa/matkultur och hur maten formar vår fysiska och kulturella livsvärld. Kursen består av temaveckor som översiktligt behandlar kursens ämnen, exempelvis relationer mellan stad och land, mervärden knutna till matproduktion och landskapshistoria parallellt med måltidshistoria. Detta syftar till att lyfta fram många olika perspektiv som ibland kan stå i konflikt med varandra. Kursens avser också ge studenterna insikt i hur teoretiska koncept kan användas på ett kritiskt vis.
Litteraturseminarier föreläsningar och fältstudier utgör grunden för kursen. Studenterna examineras genom arbetsuppgifter (individuellt och i grupp) genom kursen samt en skriftlig slutuppgift, som skrivs utifrån genomförd läsning och diskussioner under de olika temaveckorna.
Hur väl studenten lyckas med att nå kursens målsättningar beror på förmågan att framställa och relatera nyckelkoncepten till den problemställning eller det ämne som studenten har intresse av att utforska. Det här betyder att det är centralt att lära sig att tänka på koncept som ett flexibelt verktyg för en kritisk analys och kreativt arbete, istället för någonting som enbart ska memoreras.
Litteraturseminarier, fältstudier och uppsatsseminarier är obligatoriska.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Aktivt medverkande vid obligatoriska moment samt godkända arbeten.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning
Litteraturlista
Reading list, Foodscape 1
Ingrid Sarlöv Herlin July 2021
FS0001 (15 credits), autumn 2021
Theme 1 – FOOD, LANDSCAPE, PEOPLE AND PLACE; AN INTRODUCTION
Cloke, P. and Jones, O. 2001. Dwelling, place, and landscape: an orchard in Somerset. Environment and Planning A 33, pp. 649–666. https://doi.org/10.1068/a3383
Dupuis, Melanie David Goodman. 2005. Should We Go ‘Home’ to Eat? Toward a Reflexive Politics of Localism. Journal of Rural Studies 21(3):359-371. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2005.05.011
Selman Paul. 2008.What do we mean by sustainable landscape? Sustainability: Science, Practice and Policy, 4:2, 23-28, DOI: 10.1080/15487733.2008.11908019
Fairclough Graham. 2019. Landscape and heritage: ideas from Europe for culturally based solutions in rural environments, Journal of Environmental Planning and Management, 62:7, 1149-
1165, DOI: 10.1080/09640568.2018.1476026
Granvik, M.; Joosse, S.; Hunt, A.; Hallberg, I. 2017. Confusion and Misunderstanding—Interpretations and Definitions of Local Food. Sustainability 2017, 9, 1981. https://doi.org/10.3390/su9111981
Theme 2 – FOOD CULTURE AND LANDSCAPE
Dirks, Robert and Gina Hunter (2013). The anthropology of food. In: Routledge International Handbook of Food Studies (ed. Ken Albala). London and New York.
Parasecoli, Fabio (2013). Food, cultural studies and popular culture. In: Routledge International Handbook of Food Studies (ed. Ken Albala). London and New York: Routledge.
Jönsson, Håkan, Michaud, Maxime and Nicklas Neuman.(2021). What Is Commensality? A Critical Discussion of an Expanding Research Field, International Journal of Environmental Research and Public Health, Vol,18, issue 12. https://www.mdpi.com/1660-4601/18/12/6235/htm
Steel, Carolyn., Sitopia How food can save the world. First chapter *Food, *p 7-35. ISBN: 9780099590132 (in paperback 2021-04- 08, vintage.)
Trubek, Amy. B (2008). The taste of place. A cultural journal into terroir. Berkley: University of California Press. To read: Chapter 1. Place matters. Pp 18-53. https://content.ucpress.edu/pages/10672/10672.ch01.pdf
Theme 3 – FOODSCAPES AND FOODWAYS -THE BIGGER PICTURE
Brook, I. 2018. Ethics of agricultural landscapes and food production. In; Routledge Handbook of landscape and food, Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, pp.369-381.
Isendahl, C. Barthel S. 2018. Archaeology, history, and urban food security. Integrating cross-cultural and long-term perspectives. In; Routledge Handbook of landscape and food, Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, Pp. 61-72.
Olwig, K.R. 2018. Eating’s the Common of Landscape. Sacrificial food for thought concerning the meaning of landscape. In; Routledge Handbook of landscape and food, Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, pp.435-444.
Steel, Carolyn., Sitopia How food can save the world. Chapter 7, *Time.*p 285-317. ISBN: 9780099590132 (in paperback 2021-04- 08, vintage.)
Theme 4 – GRAZED AND CULTIVATED FOODSCAPES
Austin, G. 2018. Conservation and ecology. In ;Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, pp. 253-271.
Lindborg, Regina, Jan Bengtsson, Åke Berg, Sara A.O. Cousins, Ove Eriksson, Tomas Gustafsson, Knut Per Hasund, Lisette Lenoir, Aina Pihlgren, Erik Sjödin, Marie Stenseke, 2008, A landscape perspective on conservation of semi-natural grasslands, Agriculture, Ecosystems & Environment, Volume 125, Issues 1–4, Pages 213-222, https://doi.org/10.1016/j.agee.2008.01.006
Olsson, Gunilla, 2018. The shaping of food landscapes from the Neolithic to Industrial period: changing agro-ecosystems between three agrarian revolutions,
Wästfelt, Anders: 2018. Shifts in agriculture praxis: Farm modernisation and global integration. In; Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, pp 117-126.
Theme 5 - FOOD FROM FOREST AND WATER
Beveridge, MCM., DC Little. 2002. The history of aquaculture in traditional societies. In; Ecological Aquaculture: The Evolution of the Blue Revolution. Edited by Barry A. Costa-Pierce, Blackwell Publishing Ltd. Pp 3-29.
Butler, Andrew, Elin Ångman, Åsa Ode Sang, Ingrid Sarlöv-Herlin, A. Åkerskog, Igor Knez, 2021,“There will be mushrooms again” – Foraging, landscape and forest fire, Journal of Outdoor Recreation and Tourism, Volume 33, https://doi.org/10.1016/j.jort.2020.100358.
Lupp, Gerd, Simon Tangerding and Valerie Kantelberg. 2018. Venison from the Bavarian forest: linking hunters, forest diversity, and consumer through regional marketing. In; Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, pp. 81-91.
Roe Maggie. 2018. Seascapes: food from the marine landscape. In; In; Routledge Handbook of landscape and food, Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, pp. 140-159.
Strong Jeremy. Foraging,2018. In; Routledge Handbook of landscape and food, Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, PP. 73-80.
Theme 6 -THE URBAN FOODSCAPE
Coles, Richard, Sandra Costa, 2018. Food growing in the city: Exploring the productive urban landscape as a new paradigm for inclusive approaches to the design and planning of future urban open spaces, Landscape and Urban Planning, Volume 170, Pages 1-5, ISSN 0169-2046, https://doi.org/10.1016/j.landurbplan.2017.10.003.
Parham, Susan 2018. From the agora to the modern marketplace: food markets as landscapes of buisiness and pleasure. In; Routledge Handbook of landscape and food, Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, 445-461.
Parham Susan and Jacques Abelman. Food, landscape and urban design. In; Routledge Handbook of landscape and food, Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge pp. 409-432.
Roe, Maggie, Ingrid Sarlöv Herlin & Suzanne Speak. 2016. Identity, food and landscape character in the urban context, Landscape Research, 41:7, 757-772, DOI: 10.1080/01426397.2016.1212324
Theme 7 –FOODSCAPE VISIONS.
Beck, Jody 2018. food utopia. In Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, Pp 585-596.
Steel, Carolyn., Sitopia How food can save the world. ISBN: 9780099590132 (in paperback 2021-04- 08, vintage.) (selected chapters) In paperback 108 kr Adlibris . https://www.adlibris.com/se/bok/sitopia-9780099590132
Waterman, Tim. 2018. Taste, foodways, and everyday life. In; Routledge Handbook of landscape and food, Routledge Handbook of Landscape and Food. Edited By Joshua Zeunert, Tim Waterman. Routledge, pp. 517-530.