Ridkonst och hästhantering - ridhäst IV
Kursplan och övrig information
Kursplan
HO0148 Ridkonst och hästhantering - ridhäst IV, 5,0 Hp
Equestrian riding and horse management - riding horse IVÄmnen
HippologiUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande60 hp hippologi
30 hp ridkonst
alternativt
Hippologexamen, 120 hp
Mål
Kursen syftar till att, på en fördjupad nivå och med självständighet, ge färdighet i och förståelse för att rida, hantera och sköta hästar i ridverksamhet. Kursen syftar även till att, förmåga till problematisering, analys och syntes kring häst, ryttare och hästhållning.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna
- rida utbildad häst på fördjupad nivå i disciplinerna dressyr och hoppning med ändamålsenlig befäst sits, inverkan och balans som främjar hästens långsiktiga hållbarhet samt integrera ridlära i praktisk ridning
- grundutbilda yngre hästar och föreslå en lämplig utbildningsplan för framtida användningsområde
- analysera och utvärdera sin egen prestation i ridning med stöd av grundläggande idrottspsykologiska och fysiologiska teorier,
- planera, genomföra och utvärdera del av tävlingsarrangemang i dressyr eller hoppning enligt gällande Svenska Ridsportförbundets (SvRF) tävlingsreglemente (TR),
- tillämpa sina kunskaper och självständigt hantera, rida, sköta hästar av olika ålder och utbildningsståndpunkt samt arbeta mot uppsatta mål med hästar, utrustning, stall och kringområden med hänsyn taget till hållbarhet, säkerhet, god arbetsmiljö, djurskydd, smittskydd, hygien samt etik.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Ridkonst och hästhantering i dressyr (MsvB/MsvA), hoppning (120/130) och unghästar 3-7 år. Ridlära, -övningar och problemlösning. Analys av egen prestation som ryttare. Tävlingsarrangemang. Skötsel av till kursen hörande hästar och anläggning.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom färdighetsträning i ridkonst och hästhantering, föreläsningar, demonstrationer, övningar, diskussioner, projektarbete i grupp, inlämningsuppgifter samt häst- och anläggningsvård med inriktning på hållbar ridverksamhet. Svensk ridsport studeras i ett internationellt perspektiv avseende litteratur på engelska, exempel från andra länder och moment med träning undervisas på engelska.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser:
Informationskompetens, analys och problemlösning, muntlig och skriftlig kommunikation, tidsplanering samt såväl självständighet som samarbete.
Följande moment är obligatoriska:
Deltagande i genomförande av tävlingsarrangemang, demonstrationer och övningar, gruppvis häst- och anläggningsvård enligt schema och ansvarstagande för tilldelade skolhästars välfärd under anvisad tidsperiod.
Samverkan med det omgivande samhället sker genom att studenterna följer nationella och internationella gästtränare och -föreläsare när tillfälle ges vid hästnäringens riksanläggningar. Kunskap, färdighet och bred fördjupad insikt om ridkonst och hästutbildning efterfrågas av framtida arbetsgivare, vilket bidrar till ökad anställningsbarhet och på sikt en utveckling av hästnäringen.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
Godkänd portfolio.
Godkända praktiska prov med muntlig analys.
Godkänt projektarbete och godkända inlämningsuppgifter.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Utbildningsanordnaren tillhandahåller de hästar som är en förutsättning för utbildningens genomförande. Studenten är ansvarig för skötseln av tilldelad skolhäst.**Avbruten praktik**
En student kan bli underkänd och får då avbryta den praktiska utbildningen med levande djur om det finns en påtaglig risk att studenten på grund av grov oskicklighet kan komma att skada djur, annan person, sig själv eller värdefull egendom om hen fortsätter att delta i den praktiska utbildningen. En individuell åtgärdsplan ska bestämmas för studenten och delges denne skriftligen. Planen ska upprättas av kursansvarig institution i samråd med studievägledare och berörd student. I denna plan, som beslutas av programstudierektor, ska anges vilka kunskaps- och färdighetsbrister som finns, vilket stöd studenten kan få från institutionen och när kontrollen av att dessa brister åtgärdats kan äga rum. Av planen ska också framgå hur kontrollen ska gå till. En student har rätt till maximalt två kontrolltillfällen, dock högst ett per år. Studenten får inte delta i den praktiska undervisningen med levande djur förrän programstudierektor har kontrollerat och godkänt att studenten har de kunskaper och färdigheter som krävs.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens biovetenskaper