Global animalieproduktion
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0146-10014 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0146
Läsåret 2022/2023
Global animalieproduktion (HV0146-10260)
2022-09-29 - 2022-10-31
Läsåret 2020/2021
Global animalieproduktion (HV0146-10087)
2020-09-30 - 2020-11-01
Läsåret 2019/2020
Global animalieproduktion (HV0146-10240)
2019-10-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Global animalieproduktion (HV0146-10166)
2018-10-01 - 2018-11-11
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0146 Global animalieproduktion, 7,5 Hp
Global animal productionÄmnen
Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap Husdjursvetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0201 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande• 80 hp husdjursvetenskap eller biologi, varav
• 7,5 hp genetik
• 7,5 hp nutrition
• 7,5 hp djurfysiologi
Mål
Kursen syfte är att ge en förståelse för global animalieproduktion, med fokus på låginkomstländer, där lantbruksdjurens roll, utveckling och nyttjande diskuteras. Olika produktionssystem och populationsstrukturer jämförs och analyseras mellan olika delar av världen. Vidare behandlas utmaningar som klimatförändringar och en minskad tillgång till mark har för en uthållig produktion.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Redogöra för betydelsen av lantbrukets djur för hållbar utveckling,
Beskriva, jämföra och förklara husdjurens roll i olika delar av världen,
Redogöra för och kritiskt granska olika produktionssystem och djurmaterial med avseende på produktion, hållbart nyttjande och miljöpåverkan,
Översiktligt beskriva hur klimat, resurser för produktion, tillgång till marknad, internationell handel och konsumtion av animaliska produkter påverkar produktionsmöjligheterna.
Innehåll
Kursen behandlar livsmedelsproducerande husdjur i hela världen men framförallt i låginkomstländer. Kursen väver samman avel, nutrition, skötsel och marknadsaspekter men även miljöns inverkan på produktionen. I kursen ingår föreläsningar, övningar, studentaktiverande undervisning och projektarbete.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. övningar, seminarium, grupparbeten och studiebesök. Inom kursen tränar studenten följande generella kompetenser: skriftlig och muntlig populärvetenskaplig kommunikation, kritiskt förhållningssätt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
Kan inte ingå i examen samtidigt som HV0080.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kostnader för studiebesök kan tillkomma.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Lärandemål |
U |
3 |
4 |
5 |
Examinations-former |
Klargöra för betydelsen av lantbrukets djur för hållbar utveckling |
Studenten uppnår inte betyg 3 för lärandemålet |
Beskriva vad hållbar utveckling är och betydelsen av lantbrukets djur |
Redogöra för vilken betydelse lantbrukets djur har i olika sammanhang för en hållbar utveckling |
Diskutera betydelsen av lantbrukets djur för en hållbar utveckling och hur förutsättningar för olika produktionssystem och kontexter påverkar |
Hemtentamen Projektarbete |
Beskriva, jämföra och förklara husdjurens roll i olika delar av världen |
Studenten uppnår inte betyg 3 för lärandemålet |
Beskriva och på ett övergripande sätt förklara husdjurens utveckling och roll i olika delar av världen |
Redogöra och analysera husdjurens olika roller i olika delar av världen och diskutera skillnader för husdjurens utveckling |
Tydliggöra, jämföra och analysera varför husdjuren har olika roller i olika delar av världen och diskutera skillnader för husdjurens utveckling och roll |
Hemtentamen Projektarbete |
Redogöra för och kritiskt granska olika produktions- system och djurmaterial med avseende på produktion, hållbart nyttjande och miljöpåverkan |
Studenten uppnår inte betyg 3 för lärandemålet |
Redogöra för olika produktionssystem och djurmaterial med avseende på produktion, hållbart nyttjande och miljöpåverkan |
Utvärdera och kritiskt granska olika produktionssystem och djurmaterial med avseende på produktion, hållbart nyttjande och miljöpåverkan |
Analysera och diskutera olika produktionssystem och djurmaterial med avseende på produktion, hållbart nyttjande och miljöpåverkan |
Hemtentamen Projektarbete
|
Översiktligt beskriva hur klimat, resurser för produktion, tillgång till marknad, internationell handel och konsumtion av animaliska produkter påverkar produktionsmöjligheterna |
Studenten uppnår inte betyg 3 för lärandemålet |
Beskriva hur olika faktorer som t ex klimat och tillgång till marknad påverkar produktionsmöjligheter |
Förklara och analysera hur klimat, resurser för produktion, tillgång till marknad, internationell handel och konsumtion av animaliska produkter påverkar produktionsmöjligheterna |
Tydliggöra, analysera och resonera hur klimat, resurser för produktion, tillgång till marknad, internationell handel och konsumtion av animaliska produkter påverkar produktionsmöjligheterna |
Hemtentamen Projektarbete |
Förmedla vetenskaplig information om livsmedelsproduktion på ett populärvetenskapligt sätt |
Studenten uppnår inte betyg 3 för lärandemålet |
Förmedla vetenskaplig information om livsmedelsproduktion på ett populärvetenskapligt sätt |
|
|
Projektarbete |
|
U |
3 |
4 |
5 |
|
Slutbetyg för kursen |
Studenten uppnår inte betyg 3 för ett eller flera av lärandemålen |
Godkänd hemtentamen och godkänt projektarbete (populärvetenskaplig text, muntlig redovisning samt opponering)
|
Betyg 4 på både hemtentamen och projektarbete eller Betyg 5 på hemtentamen eller projektet och betyg 3 på projektarbete eller hemtentamen |
Uppfyller kriterierna för betyg 5 för både hemtentamen och projektarbete |
|
Litteraturlista
- Kursen använder inte någon kurslitteratur. Inför respektive föreläsning presenteras artiklar att läsa.