Global animalieproduktion
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0146-10260 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0146
Läsåret 2021/2022
Global animalieproduktion (HV0146-10014)
2021-09-30 - 2021-11-01
Läsåret 2020/2021
Global animalieproduktion (HV0146-10087)
2020-09-30 - 2020-11-01
Läsåret 2019/2020
Global animalieproduktion (HV0146-10240)
2019-10-02 - 2019-10-31
Läsåret 2018/2019
Global animalieproduktion (HV0146-10166)
2018-10-01 - 2018-11-11
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0146 Global animalieproduktion, 7,5 Hp
Global animal productionÄmnen
Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap Husdjursvetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0201 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande• 80 hp husdjursvetenskap eller biologi, varav
• 7,5 hp genetik
• 7,5 hp nutrition
• 7,5 hp djurfysiologi
Mål
Kursen syfte är att ge en förståelse för global animalieproduktion, med fokus på låginkomstländer, där lantbruksdjurens roll, utveckling och nyttjande diskuteras. Olika produktionssystem och populationsstrukturer jämförs och analyseras mellan olika delar av världen. Vidare behandlas utmaningar som klimatförändringar och en minskad tillgång till mark har för en uthållig produktion.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Redogöra för betydelsen av lantbrukets djur för hållbar utveckling,
Beskriva, jämföra och förklara husdjurens roll i olika delar av världen,
Redogöra för och kritiskt granska olika produktionssystem och djurmaterial med avseende på produktion, hållbart nyttjande och miljöpåverkan,
Översiktligt beskriva hur klimat, resurser för produktion, tillgång till marknad, internationell handel och konsumtion av animaliska produkter påverkar produktionsmöjligheterna.
Innehåll
Kursen behandlar livsmedelsproducerande husdjur i hela världen men framförallt i låginkomstländer. Kursen väver samman avel, nutrition, skötsel och marknadsaspekter men även miljöns inverkan på produktionen. I kursen ingår föreläsningar, övningar, studentaktiverande undervisning och projektarbete.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. övningar, seminarium, grupparbeten och studiebesök. Inom kursen tränar studenten följande generella kompetenser: skriftlig och muntlig populärvetenskaplig kommunikation, kritiskt förhållningssätt.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
Kan inte ingå i examen samtidigt som HV0080.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övergångsbestämmelser
Examination: Minst tre omprov ska erbjudas under två år efter beslut om nedläggning. Obligatoriska moment: Minst en förnyad möjlighet att uppfylla obligatoriekrav ska erbjudas inom två år efter beslut om nedläggning.Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kostnader för studiebesök kan tillkomma.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Global animalieproduktion, litteraturlista 2022
Siffran i början av varje referens hänvisar till lektionstillfälle (se kursens schema)
1. Ingen litteratur
2. Diamond, J. 2002. Evolution, consequences and future of plant and animal domestication. Nature 418, 700–707. https://doi.org/10.1038/nature01019
3. FAO, 2018. Shaping the future of livestock - sustainably, responsibly, efficiently. 17 s. http://www.fao.org/3/i8384en/I8384EN.pdf
3. FAO, 2022. Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes - an evidence and policy overview on the state of knowledge and gaps. Draft. Sid 1-4 och 230. https://www.fao.org/3/cb8424en/cb8424en.pdf
4. Latawiec, AE et al. 2014. Intensification of cattle ranching production systems: socioeconomic and environmental synergies and risks in Brazil. Animal. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1751731114001566?via%3Dihub
5. Rahimi, J et al. 2022. A shift from cattle to camel and goat farming can sustain milk production with lower inputs and emissions in north sub-Saharan Africa’s drylands. Nat Food 3, 523–531. https://doi.org/10.1038/s43016-022-00543-6
5. FAO, 2022. Hidden in plain sight. Gå igenom materialet på webben på denna länk: https://www.fao.org/dryland-assessment/en/
5. FAO, 2022. Trees, forests and land use in drylands: the first global assessment. https://www.fao.org/3/ca7148en/ca7148en.pdf . Läs ett av följande kapitel (välj själv) Northen Africa (sid 21-32); Western and Central Afrca (sid 33-46); Eastern Africa (sid 47-64) eller Southern Africa (sid 65-78).
6. Abu Hatab, A. 2022. Russia's invasion of Ukraine jeopardizes food security in Africa. NAI Policy Notes, 2022:5. Uppsala: Nordiska Afrikainstitutet. 7 s. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:nai:diva-2693
6. Enahoro, D et al. 2021. Current and future trade in livestock products. Rev Sci Tech. 40, 395-411. https://doc.woah.org/dyn/portal/digidoc.xhtml?statelessToken=cpsli9Pm6qPPXnIXVqMBh9OQWzBTWK01MXj1PA97kWQ=&actionMethod=dyn%2Fportal%2Fdigidoc.xhtml%3AdownloadAttachment.openStateless
7. Britt, JH et al. 2021. Review: Perspective on high-performing dairy cows and herds. Animal 15, 100298. 11 s. https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100298
8. Ström, G et al. 2017. Urban and peri-urban family-based pig-keeping in Cambodia: Characteristics, management and perceived benefits and constraints. PLoS ONE 12, 8. https://doi.org/10.1371/journal.
9. FAO, 2022. The state of the world fisheries and aquaculture – towards blue transformation. Sid 1-45, 81-89 och 109-125. https://www.fao.org/3/cc0461en/cc0461en.pdf
10. SIDA, 2021. Agriculture and food security. Portfolio overview 2021. 2 s. https://cdn.sida.se/app/uploads/2022/06/21140257/10206314_Portfolio_Agriculture_Food_Security_2021_web.pdf
10. SIDA, 2018. Fattigdomens dimensioner. Poverty toolbox. 2 s. https://cdn.sida.se/app/uploads/2021/11/16104138/10205454_Poverty_Toolbox_Fattigdomens_dimensioner_webb.pdf