Små sällskapsdjur och försöksdjursvetenskap
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2021-02-10 och 2021-03-03Andra kursvärderingar för HV0156
Läsåret 2019/2020
Små sällskapsdjur och försöksdjursvetenskap (HV0156-30076), Uppsala 2020-01-20 - 2020-02-19Läsåret 2018/2019
Små sällskapsdjur och försöksdjursvetenskap (HV0156-30076), Uppsala 2019-01-21 - 2019-02-20Kursplan
HV0156 Små sällskapsdjur och försöksdjursvetenskap, 7,5 Hp
Small companion animals and laboratory animal scienceKursplan fastställd
2017-11-14Ämnen
Biologi HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G2F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:90 hp husdjursvetenskap eller biologi, varav 5 hp fysiologi, 5 hp avel, 5 hp nutrition och 5 hp etologi
Mål
Kursen ger grundläggande kunskaper om de små sällskapsdjurens fysiologi, utfodring, avel, etologi och skötsel. I kursen ingår lagar och förordningar som rör sällskapsdjur samt försöksdjuren och nyttjandet av djur för försöksändamål. Kursen innefattar de vanligaste små sällskapsdjuren och de djur som används vid djurförsök.Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- bedöma olika djurhållningsformer av sällskapsdjur utifrån relevant djurskyddslagstiftning samt med hänsyn till djurslagsspecifik anatomi, fysiologi, nutrition, avel och välfärd
- diskutera hygienrutiner och smittskyddsaspekter i olika typer av djurhållning och djurhantering
- beskriva vanliga tecken på stört hälsotillstånd hos djur samt hur deras allmäntillstånd kan bedömas
- utifrån sällskapsdjurens ekologi redogöra för deras beteendebehov samt diskutera hur de kan påverkas av miljöomställningar och stress
- redogöra för och diskutera hållbart nyttjande av djur för försöksändamål utifrån relevant lagstiftning, djurens behov och etik.
Innehåll
I kursen tillämpas kunskaper om djurslagsspecifik anatomi, fysiologi, nutrition, avel samt välfärd genom att behandla dess betydelse för djurhållning av små sällskapsdjur. Kursen ger även studenterna grundläggande kunskaper att arbeta med försöksdjur och behandlar bland annat gällande lagstiftning och regelverk vid nyttjande av djur till försöksändamål.I kursen ingår hanteringsövningar av levande djur och studiebesök kan förekomma. Obligatoriska moment förekommer inom t ex övningar och seminarier.
I kursen tränar studenten följande generella kompetenser: hållbar utveckling, vetenskapligt synsätt, vetenskapligt skrivande och muntlig framställning.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd examinationsuppgift samt aktivt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Kursen hålls på svenska, men vissa moment kan genomföras på engelska. Kostnader för studiebesök kan tillkomma.Studenter som är godkända på fysiologidelen i kursen Djurens biologi 3 – fysiologi, HV0134, innehar nödvändiga kunskaper i fysiologi. Studenter som är godkända på Djurens nutrition 7,5 hp, HV0129, eller Djurens utfodring 7,5 hp, HV0130, innehar nödvändiga kunskaper i nutrition. Studenter som är godkända på Avel 1 7,5 hp, HV0131, eller Avel 2 7,5 hp, HV0132, innehar nödvändiga kunskaper i avel. Studenter som är godkända på kursen Etologi och djurskydd 15 hp, HV0109, innehar nödvändiga kunskaper i etologi.