Animalieproduktion – Idisslare
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0158-20008 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0158
Läsåret 2022/2023
Animalieproduktion – Idisslare (HV0158-20146)
2022-11-01 - 2023-01-15
Läsåret 2020/2021
Animalieproduktion – Idisslare (HV0158-20036)
2020-11-02 - 2021-01-17
Läsåret 2019/2020
Animalieproduktion – Idisslare (HV0158-20126)
2019-11-01 - 2020-01-19
Läsåret 2018/2019
Animalieproduktion – Idisslare (HV0158-20130)
2018-11-05 - 2019-01-20
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0158 Animalieproduktion – Idisslare, 15,0 Hp
Ruminant productionÄmnen
Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap Husdjursvetenskap LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Mjölkkor | 8,0 | 0302 |
Nöt, får och ren | 7,0 | 0303 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande• 80 hp husdjursvetenskap eller biologi, varav
• 7,5 hp djurfysiologi
• 7,5 hp genetik
• 7,5 hp nutrition
Mål
Kursens syfte är att ge studenten fördjupade kunskaper om produktionssystem med idisslare, främst baserat på förhållanden och produktionsförutsättningar i Sverige. Studenten tränar på att lösa problem och formulera rekommendationer för utfodring, avel och skötsel av idisslare i olika produktionssystem.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för idisslarnas betydelse för jordbruket och det omgivande samhället samt trender för framtida produktion och djurhållning med huvudsakligt fokus på Sverige, men med en global utblick,
analysera produktionssystem med idisslare med avseende på effektivitet, lönsamhetsfaktorer, reproduktion, djurhälsa och djurskydd,
formulera utfodrings- och skötselrekommendationer till idisslare med utgångspunkt från djurens behov, tillgängliga fodermedel och ekonomiska förutsättningar,
redovisa och diskutera möjligheter till genetiskt framsteg i egenskaper som är viktiga för produktion, reproduktion och hälsa hos idisslare,
redogöra för utformningen av avelsprogram inom mjölk och köttproduktion samt jämföra dessa mellan olika djurslag,
översiktligt redogöra för åtgärder för förebyggande hälsovård och smittskydd och rutiner vid djurhantering för att främja djurhälsa och djurvälfärd,
översiktligt redogöra för faktorer som påverkar slutprodukternas kvalitetsegenskaper,
redovisa de vanligaste inhysningssystem, djurflöden och tekniska lösningar som finns inom olika produktionssystem för idisslare,
känna till vilka aktörer inom näringen och i samhället som påverkar förutsättningarna för idisslarproduktion,
översiktligt redogöra för produktionssystemens långsiktiga hållbarhet samt ge exempel på åtgärder till förbättringar.
Innehåll
Kursen behandlar produktion av mjölk och kött samt andra varor och tjänster från idisslare, med betoning på långsiktig hållbarhet i produktionssystemet samt effektivitet, djurhälsa, djurskydd, fertilitet, inhysning, teknik, ekonomi och effekter på miljön. Kursen behandlar produktionssystem med idisslare i Sverige i relation till andra länder. I kursen behandlas djurslagen i relation till produktionens betydelse i näringen och samhällsekonomin. Detta innebär att tonvikt kommer att ligga på produktion av kött och mjölk från nötkreatur. Kursen berör dock även produktion med andra idisslare som förekommer i Sverige, främst ren och får. I kursen ingår föreläsningar, övningar, studentaktiverande undervisning och studieresor.
Obligatoriska moment förekommer i form av exempelvis övningar, fallstudier, seminarier, grupparbeten och studiebesök.
I kursen tränar studenten följande generella kompetenser: muntlig och skriftlig presentation, problemlösning med verklighetsbaserade fall som speglar den reella komplexiteten på gårdsnivå, samt optimering.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kostnader för studiebesök kan tillkomma.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Litteraturlista
- Principles of Cattle Production 3rd edition 2018 CABI Författare: C J C Phillips ISBN: 9781786392701 Kommentar: finns t.ex. på Bokus både som häftad och e-bok
- Growth of farm animals 3rd ed., CABI books. Författare: Lawrence, Fowler and Novakofski. ISBN: 9781780641249 1) Får. 2007. Natur & Kultur Författare: Sjödin, E., Eggertsen, J., Hammarberg, K_E., Danell, Ö., Näsholm, A., Barck, S., Green, D., Waller, A., Hansson, I., Persson, S., Kumm, K-I.