Ny sökning
HV0158

Animalieproduktion – Idisslare

Kursens syfte är att ge studenten fördjupade kunskaper om produktionssystem med idisslare, främst baserat på förhållanden och produktionsförutsättningar i Sverige. Studenten tränar på att lösa problem och formulera rekommendationer för utfodring, avel och skötsel av idisslare i olika produktionssystem.

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

HV0158-20146 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för HV0158

Läsåret 2021/2022

Animalieproduktion – Idisslare (HV0158-20008)

2021-11-02 - 2022-01-16

Läsåret 2020/2021

Animalieproduktion – Idisslare (HV0158-20036)

2020-11-02 - 2021-01-17

Läsåret 2019/2020

Animalieproduktion – Idisslare (HV0158-20126)

2019-11-01 - 2020-01-19

Läsåret 2018/2019

Animalieproduktion – Idisslare (HV0158-20130)

2018-11-05 - 2019-01-20

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Litteraturlista

Litteraturlistan består av titlar på obligatorisk litteratur och frivillig litteratur samt länkar till webbsidor som är viktiga att känna till. Listan är indelad i kursböcker och vetenskapliga artiklar mm. Litteraturlistan finns även i Canvas och vissa artiklar eller bokkapitel ligger där länkade i listan som pdf eller webbsida eftersom systemet på kurshemsidan har begränsningar. OBS! Scrolla igenom hela listan eftersom den är uppdelad i olika djurslag.

Obligatoriska kursböcker

Phillips 2018:
Principles of Cattle Production 3rd edition (finns t.ex. på Bokus, även som e-bok)

Läsanvisningar för boken “Principles of cattle production” 3rd ed.

  • Chapter 1. The development of the World´s Cattle Production Systems
  • Chapter 3. Growth and milk production
  • Chapter 4. Nutrient Requirements (and Metabolic Diseases) OBS! andra ekvationer än 4.1-4.9 används i Sverige. Istället för sidorna om mineraler och vitaminer (56-68) läs scannade sidor med information om kalvningsförlamning, trumsjuka, våmacidos, beteskramp och acetonemi (Hypocalcemia, Bloat, Rumen Acidosis, Grass Tetany and Ketosis) från boken Physiology of Domestic Animals av Sjaastad et al.
  • Chapter 5. Cattle feeding
  • Chapter 7. Breeding and reproduction (OBS! Skillnader i svensk avelsvärdering - se föreläsningar)
  • Chapter 8. Housing and environment for cattle
  • Chapter 12. The Future Role and Practice of Cattle Farming
  • Övriga kapitel är frivillig läsning

Lawrence, Fowler and Novakofski, 2012 (ISBN 9781780641249):
Growth of farm animals 3rd edition

Sjaastad et al., 2016 (3rd ed):
Physiology of Domestic Animals av Sjaastad et al. (utvalda sidor om metaboliska sjukdomar länkade).

Volden et al 2011 (kapitel 1–3):
NorFor book (länkade)

Sjödin, E., Eggertsen, J., Hammarberg, K_E., Danell, Ö., Näsholm, A., Barck, S., Green, D., Waller, A., Hansson, I., Persson, S., Kumm, K-I., 2007: 
Får (finns t.ex. på Adlibris)

Läsanvisningar boken "Får":

  • Svenska produktionssystem beskrivna utifrån lamningstidpunkt: sid 102-104, 
  • Fårraser i Sverige samt Avel och olika hjälpmedel: sid 20-27 och 46-58
  • Ullkunskap: sid 218-223
  • Lamm- och fårskinn: sid 229-230, 232-235
  • Kött och mjölk: sid 205 ff (avsnitten Slaktmognad och slaktutbyte, Slaktkroppen samt Lammköttets kvalitet)
  • Sjukdomar: sid. 138-144 + 149-151 (parasiter), 152-161 (utfodringssjukdomar, ngt om infektionssjukdomar), 163-164 (M/V), 166-169 (juver, klövar), 171 (orf)

Bra böcker som inte är obligatoriska

Hessle & Jamieson, 2020:
Nötkött (ISBN 9789151957302). Kan köpas av kursledningen för 225 kr, betalas via Swish till Anna Jamieson 1234149845. Märk betalningen med "bok".

Nilsson, 2017:
Mjölkkor (ISBN 978-91-639-2958-8 ) ny upplaga 2017 *Boken kostar 350 kr inkl moms. Om ni beställer alla/flera tillsammans kan ni få rabatt på fraktkostnaden. *Beställs på denna mailadress bmmbok@gmail.com

Simms, 1998: 
Genetic Improvement of Cattle and Sheep (finns t.ex. på Adlibris)
Special attention to the following chapters:

  • Chapter 1 'The Origin of today's livestock breeds (pp. 1-6)
  • Chapter 6 'Dairy cattle breeding' (pp. 196-252)
  • Chapter 7 'Beef cattle breeding' (pp. 253-299)
  • Chapter 9 'New technologies' (pp. 347-357)

Utöver kursböcker finns det vetenskapliga artiklar etc. som ingår i den obligatoriska kurslitteraturen angivna nedan under respektive djurslag

*Nedan hittar ni även frivillig läsning för ytterligare fördjupning och länkar till olika branschsidor som är viktiga att känna till. *

Nötkreatur - obligatorisk läsning

Hållbarhetsaspekter

Krizsan et al., 2021. Sustainability aspects of milk production in Sweden

Hristov et al 2013:
Mitigation of methane and nitrous oxide emissions from animal operations: I. A review of enteric methane mitigation options

Hessle et al., 2017:
Combining environmentally and economically sustainable dairy and beef
production in Sweden

Genetik nötkreatur

Oltenacu and Broom 2010:
Genetic selection

Boichard, D. & Brochard, M. 2012:
New phenotypes for new breeding goals in dairy cattle

Meuwissen et al., 2016:
Genomic selection

Nordic Cattle Genetic Evaluation 2021:
NAV routine genetic evaluation of Dairy Cattle – data and genetic models, 11th edition.

Eriksson, S et al., 2021:
Different beef breed sires used for crossbreeding with Swedish dairy cows – effects on calving performance and carcass traits.

***Nutrition Nöt ***

Gidlund et al., 2015,
Soybean meal or canola meal to dairy cows

***Växande nötkreatur ***

Hessle et al., 2011:
Alternative production systems for male Charolais cross-bred cattle using semi-natural grasslands

Ekonomi nötköttsproduktion

Holmström et al., 2018:
Merging Small Scattered Pastures into Large Pasture-Forest Mosaics Can Improve Profitability in Swedish Suckler-Based Beef Production

Frivillig fördjupning och intressanta länkar - nöt

Karlsson et al., 2018:
Replacing human-edible feed ingredients with by-products

von Keyserlingk et al 2009:
The welfare of dairy cattle—Key concepts and the role of science

Kumm, K-I., Hessle, A. 2020:
Economic comparison between pasture-based beef production and afforestation of abandoned land in Swedish forest districts. Land 9 (2), 42, doi:10.3390/land9020042.

Soberon et al., 2012:
Preweaning milk replacer intake and effects on long-term productivity of dairy calves

Tofastrud, M., Hessle, A., Rekdal, Y., Zimmermann, B. 2020:
Weight gain of free-ranging beef cattle grazing in the boreal forest of south-eastern Norway. Livestock Science 233, 103955.

Grant and Ferretto, 2018:
Silage intake

Jardstedt. 2019:
Roughage feeding to suckler cows during winter – intake, utilization and energy status during pregnancy

Colovic, 2019:
Plant food by-products as feed: Characteristics, possibilities, environmental benefits, and negative sides

Benchaar, 2020:
Frequency of diet delivery to dairy cows: Effect on nutrient digestion, rumen fermentation, methane production, nitrogen utilization, and milk production

Berglund 2008:
Genetic improvement of dairy cows reproductive performance

Philipsson & Lindhé 2003:
Experiences of including reproductive performance and health traits in Scandinavian breeding

Jonas & de Koning 2015:
Genomic selection

B. Berglund. 2019:
Mjölkkoavel med helhetssyn.(ur Svensk Veterinärtidning nr 5. Volym 79, s. 22-25)

Sundberg, T. et al. 2010:
Genotype by environment interaction of Swedish dairy cows in organic and conventional production systems

Alarik och Hansson, 2009:
Avel i ekologiska besättningar

FAO, 2013:
Tackling climate change through livestock

Garnett 2017:
Grazed and confused

Växa Sverige - Husdjursstatistik nötkreatur:
Husdjursstatistik 2021

Feedipedia - fodertabeller på engelska från FAO:
https://www.feedipedia.org/

Fodertabeller och näringsbehov :
https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/Verktyg/

Fodertabeller idisslare HUV SLU:
http://www2.freefarm.se/fodertabell/fodtab.pl?djur=ko

Rolf Spörndly, Rapport 257, Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU, Uppsala:
Fodertabeller för idisslare 2003.

Slaktstatistik:
http://www.gardochdjurhalsan.se/sv/not/kunskapsbank/statistik/slaktstatistik/

Jordbruksverket:
http://www.jordbruksverket.se/

Lantbrukarnas riksförbund LRF:
https://www.lrf.se/

The Interbull Centre:
http://www.interbull.org/index

Djurskyddsbestämmelser nötkreatur:

https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/jo185.html

Får - obligatorisk läsning

Avel

Jansson, A-C. 2012:
Det mesta du behöver veta om BLUP avelsvärdering (Hur den svenska avelsvärderingen går till)

SF hemsida 2020-09:
Om rasindex. Nytt i svensk fåravel är de index som nu finns för flera raser.

Produktionsekonomi

Arnesson, A., Kumm, K-I. 2011:
Lönsamhet i praktiken. Fårskötsel nr 2, 13-15. Exempel med ekonomiska faktorer som har betydelse i lammproduktionen.

Utfodring och bete

Cannas, A. 2002:
Feeding of lactating ewes (ur Dairy Sheep Feeding and Nutrition (ed. Pulina), s 123-128) Jämförelser mellan kor och får.

Rassu, S.P.G et al. 2002:
Nutrition and reproduction (ur Dairy Sheep Feeding and Nutrition (ed. Pulina), s 167-178) Bland annat om flushing och om när tackan/fostret är som känsligast.

Treacher, T.T., Caja, G. 2002:
Nutrition during lactation (ur Sheep Nutrition (ed. Freer and Dove), s 213, 217-223) Bland annat om olika faktorer som kan påverka tackans mjölkproduktion.

Bengtsson, M., Stengärde, L. 2018:
Hullbedömning av får. (Gård och Djurhälsan)

Byggnader, beteende

Meiner, M., Thomsson, A., Bernes, G., Ascárd, K., Jeppsson, K-H. 2009:
Byggnader och inhysningssystem för lammproduktion. (Rapport 2009:10 Fakulteten för LTJ, Alnarp. Läs sid 16-17, 19-23, 26-30, 33-35. Övrigt frivilligt) Information om byggnadslösningar och inredning för får, särskilt för större besättningar.

Bernes, G., Jeppson, K-H. 2015:
Vinterlamning i oisolerade fårstallar. (Rapport 2015:2 från inst. för norrländsk jordbruksvetenskap. Läs sid 12-14, 18-19 samt 46-47, resten frivilligt) *Rapport från studier av lamning i kyla. *

Jordbruksverket, 2011:
Djurskyddsbestämmelser Får. (Jordbruksinformation 9. Läs s 6-10, resten frivilligt)

Länkar för hjälp vid foderstatsberäkningar för lamm och får

Spörndly, 2003:
Fodertabeller för idisslare Får. SLU, Inst f husdjurens utfodring och vård. (Rapport 257, s 24-25) Siffror för foderstatberäkningar till tackor, getter och killingar.

Viklund 2009:
Lammens energibehov - förslag till normer
(Nytt från institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap – husdjur, nr 1) Siffror bra att ha vid foderstatsräkning till lamm samt bakgrund till beräkningarna.

Frivillig fördjupning och intressanta länkar - får

Pulina, G., Nudda, A. 2002:
Milk production (Ur Dairy sheep feeding and nutrition, s 11-12) Kort om fårmjölkens egenskaper

Fag, B:
Fårens beteende, sid 6:1-6:3. (Ur Lönsam lammproduktion, HS i Jönköpings län) Bra att veta om fårs beteende.

Jönsson, M. 2014:
Hur är lönsamheten hos verkliga lammgårdar? (Fårskötsel nr 5, 20-22) Exempel som visar hur förhållandena kan skilja mellan olika gårdar.

Svenska Djurhälsovården:
Fotröta hos får. Denna sjukdom nämns inte i Får-boken, men är nu ett ganska stort problem.

National Sheep Association:
UK Sheep Farming | National Sheep Association (från Internet aug. 2022) Kort inblick i hur den viktiga fårnäringen i Storbritannien är organiserad.

Jordbruksverket 2016:
Djurhälsa och smittskydd samt Djurskydd (ur Mervärden i svensk produktion av får och lamm).* Fördelar med svensk produktion.*

Fag, B. 2018:
Korsningsavel i vårlammsproduktionen. (Hushållningssällskapet Jönköping)

De Wit, E. 2012:
Bästa tipset när du ska slaktmognadsbedöma dina lamm (Fårskötsel nr 6, sid 21) Praktiska tips om slaktmognadsbedömning.

Ur Gård- och Djurhälsans Kunskapsbank: 
Får-arkiv - Gård & Djurhälsan (gardochdjurhalsan.se)

Första lammhjälpen. Del 1: Ta hand om dina risklamm. - Gård & Djurhälsan (gardochdjurhalsan.se)

Första lammhjälpen. Del 2: Sondmatning av råmjölk till nyfödda lamm - Gård & Djurhälsan (gardochdjurhalsan.se)

Första lammhjälpen. Del 3: Omhändertagande av nedkylda lamm - Gård & Djurhälsan (gardochdjurhalsan.se)

Bra norsk information om fårhälsovård finns här:

https://www.animalia.no/no/Dyr/sauehelsenett/# 
liksom i denna bok:

Synnøve Vatn, Lisbeth Hektoen, Ola Nafstad:
Helse og velferd hos sau (finns att köpa på Adlibris)

Renskötsel - obligatorisk läsning

Horstkotte, T., Holand, Ø., Kumpula, J., & Moen, J. (Eds.). (2022). Reindeer Husbandry and Global Environmental Change: Pastoralism in Fennoscandia (1st ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003118565 - kan laddas ner fritt

Läs framförallt kapitel 1, 3, 4, 10 och 14 (s 269-274)

Renskötsel i Sverige:
http://www.sapmi.se/
http://www.samer.se/
https://www.sametinget.se/ ”Rennäring” (statistik över renantal, slakt osv finns under ”Statistik rennäring” i vänstermenyn)

De stora rovdjurens effekter på annat vilt och tamren – Sidan 132-153:
http://www.naturvardsverket.se/978-91-620-9792-2

Råd och rekommendationer vid utfodring av renar

PDF: https://slu-se.instructure.com/courses/2504/files/folder/Litteratur?preview=310974

Kan också hämtas från sametingets hemsida - https://www.sametinget.se/119710 Under ”Relaterat” till höger på sidan

Frivillig fördjupning och intressanta länkar – ren

Renskötsel i världen:
EALAT Reindeer herders voice: http://hdl.handle.net/11374/47
http://reindeerherding.org/

Skarin, A. and B. Åhman, 2014:
Do human activity and infrastructure disturb domesticated reindeer? - The need for the reindeer's perspective.

*Du hittar många vetenskapliga artiklar i tidskriften Rangifer, som är specialicerad på renar (inklusive caribou, som är samma art fast vilda i nordamerika) och renskötsel *http://septentrio.uit.no/index.php/rangifer under “Archives”

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Nej Kursen ges som en programkurs: Agronomprogrammet - husdjur Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38060 SEK Nivå: Grundnivå (G2F)
Ämne: Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap Husdjursvetenskap Lantbruksvetenskap
Kurskod: HV0158 Anmälningskod: SLU-20146 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för husdjurens utfodring och vård Studietakt: 100%