Hästen i sport, arbete och fritid
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för HV0181
Kursplan
HV0181 Hästen i sport, arbete och fritid, 7,5 Hp
The use of the horseKursplan fastställd
2019-11-14Ämnen
Biologi HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G2F)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande:- 80 hp Husdjursvetenskap eller 80 hp biologi, varav minst 7,5 hp djurfysiologi, 5 hp avel och 7,5 hp nutrition
Engelska 6
Mål
Kursen ger grundläggande kunskaper om förutsättningarna för att använda hästen i sport, arbete och fritid.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- översiktligt beskriva inlärning hos häst samt interaktion mellan häst och människa
- redogöra för träningsfysiologins grunder samt hur träningsförutsättningar påverkar hästens biomekanik, hälsa och hållbarhet
- kunna tillämpa lagar och regler som styr hästhållning och användning av hästen
- utarbeta utfodringsstrategier för arbetande hästar
- beskriva och jämföra olika metoder för avelsvärdering och selektion samt olika reproduktionstekniker
- identifiera och analysera behov och förutsättningar för ett hållbart nyttjande av häst
Innehåll
Undervisningen sker i form av föreläsningar, övningar, gruppdiskussioner och projektarbeten. I kursen kan hantering av organ och levande djur ingå. Kursen ger en introduktion till användning av och företagande med häst och behandlar områden som hästars inlärning, träningsfysiologi, biomekanik, djurskydd, inhysning, avel och utfodring för hästar i sport, arbete och fritid. Genom hela kursen är hållbarhet, hälsa och välfärd nyckelord.Obligatoriska moment förekommer inom vissa övningar.
Inom kursen tränar studenten följande generella kompetenser: vetenskapligt förhållningssätt, vetenskaplig skrivande, muntlig redovisning.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd tentamen och projektarbete samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Ytterligare information
Kursen Hästens biologi (7,5 hp) är inte ett förkunskapskrav men rekommenderas för att ta till sig innehållet i denna kurs.Studenter som är godkända på fysiologidelen i kursen Djurens biologi 3 – fysiologi innehar nödvändiga kunskaper i fysiologi. Studenter som är godkända på Djurens nutrition 7,5 hp, HV0129 eller Djurens utfodring 7,5 hp, HV0130 innehar nödvändiga kunskaper i nutrition. Studenter som är godkända på Avel 1 7,5 hp, HV0131 eller Avel 2 7,5 hp, HV0132 innehar nödvändiga kunskaper i avel.