Djurskydd - kontroll och bedömning
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2021-03-16 och 2021-04-06Kursplan
HV0185 Djurskydd - kontroll och bedömning, 15,0 Hp
Animal welfare - assessment and inspectionKursplan fastställd
2019-11-14Ämnen
Biologi HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Offentlig förvaltning | 3,00 | 1002 |
Djurskydd - kontroll och bedömning | 12,00 | 1003 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G2F)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
90,0 hp husdjursvetenskap varav 7,5 hp djurskyddeller
90,0 hp biologi varav 7,5 hp djurskydd
Förkunskapskravet kan också uppfyllas på annat sätt som ger motsvarande kunskaper.
Mål
Syftet med kursen är att studenterna ska få fördjupade och praktiska kunskaper kring djurskydd och djurvälfärd i förhållande till lagstiftningen. Kursen förbereder för ett framtida yrke som till exempel djurskyddshandläggare på länsstyrelse eller arbete med djurskydd, kontroll och bedömning inom någon annan sektor.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för handläggning, ärendegång och ansvarsfördelning vid djurskyddsärenden, samt den lagstiftning som reglerar detta,
- självständigt och korrekt genomföra autentiska djurskyddskontroller i enlighet med gällande lagstiftning,
- göra en bedömning av djurs välfärd utifrån resultat av djurskyddskontroller och vetenskaplig litteratur,
- förklara hur man på ett konstruktivt sätt kommunicerar med djurägare,
- värdera olika informationskällors vetenskapliga trovärdighet och relevans, samt värdera den vetenskapliga litteratur som utgör grund för det praktiska djurskyddsarbetet.
Innehåll
Kursen behandlar djurskyddslagstiftningen, handläggning och förvaltning på nationell nivå och EU-nivå angående djurvälfärd/djurskydd för djur i djurpark, försöksdjur, lantbrukets djur, pälsdjur, sport- och sällskapsdjur i alla sammanhang d.v.s. inhysning, hantering, transport, tävling, utställning, slakt och avlivning samt import och export. Svensk och internationell lagstiftning berörs. Kursen omfattar studier av vetenskaplig litteratur inom bedömningsprinciper, hur djurskyddskontroll utförs och bedömningar sker för att säkra ett gott djurskydd, samt hur man kan mäta och förutse framtida utveckling inom området, s.k. riskbaserad bedömning, för att uppnå ett hållbart djurskydd. I kursen ingår föreläsningar, studiebesök, övningar, basgruppsarbete enligt PBL (ProblemBaserat Lärande) och praktik hos djurskyddskontrollant. Obligatoriska moment inom till exempel basgruppsarbete, praktik samt studiebesök.Inom denna kurs tränas följande generella kompetenser: sociala interaktioner, kommunikation i form av talande, läsande, skrivande, lyssnande, problemlösning, analys och argumentationsteknik.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig tentamen, godkända skriftliga arbeten, både i grupp och enskilt, godkänd muntlig redovisning samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.