Etologi och antrozoologi 2
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Kursplan
HV0186 Etologi och antrozoologi 2, 15,0 Hp
Ethology and anthrozoology 2Kursplan fastställd
2019-11-14Ämnen
Biologi HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Etologi och antrozoologi | 13,50 | 1002 |
Etologisk metodik | 1,50 | 1003 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (G2F)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
75,0 hp husdjursvetenskap varav 7,5 hp etologieller
75,0 hp biologi varav 7,5 hp etologi,
samt Engelska 6.
Förkunskapskravet kan också uppfyllas på annat sätt som ger motsvarande kunskaper.
Mål
Syftet med kursen är att studenterna ska få fördjupade kunskaper inom etologi och antrozoologi som vetenskapliga ämnen och vilka tillämpningar dessa ämnen har i samhället.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- beskriva, diskutera och använda motivationsteorier, teorier om inlärning och kognition samt beteendeekologi för att förstå djurs beteende,
- använda och jämföra olika typer av försöksdesign och observationsmetoder inom etologisk och antrozoologisk forskning,
- förklara, diskutera och bedöma vetenskaplig litteratur inom etologi och antrozoologi,
- diskutera hur människors attityder till djur ger konsekvenser för både djur och människor,
- redogöra för hur man blir en bra kommunikatör/pedagog gentemot djurägare samt argumentera för hur djurägare kan förbättra kommunikationen med sina djur,
- självständigt utreda och skriftligt och muntligt förmedla vetenskapligt grundade råd rörande beteendeproblem och oönskade beteenden hos djur.
Innehåll
I kursen behandlas motivation, inlärning, kognition och beteendeekologi för att belysa problematik som uppstår inom olika typer av djurhållning. Studenterna arbetar även med etologiska metoder som diskuteras och jämförs med avseende på för- och nackdelar vid observation av olika typer av beteenden och frågeställningar, vilket redovisas på engelska. Kursen behandlar även hur evolutionen och domesticeringseffekter påverkar vår kommunikation med djur. Studenterna analyserar och bearbetar situationer där djurägare upplever problem med sina djur. Studenterna får träna sig i att självständigt utreda och ge råd om beteende och öva sig i att kommunicera med djurägare i olika situationer. Kursen innehåller kortare praktik som studenten själv ansvarar för att organisera i samråd med kursledare.I kursen ingår basgruppsarbete enligt PBL (ProblemBaserat Lärande), praktiska moment, föreläsningar, gruppseminarier, samt projektarbete och många av dessa moment är obligatoriska. Obligatoriska moment inom till exempel övningar, projektarbete samt praktik.
Inom kursen tränar studenten följande generella kompetenser: skriftlig och muntlig kommunikation, analys, problemlösning, etik och kritiskt förhållningssätt.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig och muntlig examination, varav några på engelska. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.