Marknadsinriktad nötköttsproduktion
Under träffarna besöker vi nötköttsföretagare som visar och berättar om sin produktion. Är tillräckligt många intresserade ordnar vi middag med köttprovsmakning vid den obligatoriska träffen.
Innehåll
- Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet
- Marknadens behov av nötköttets kvalitet och kvantitet
- Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov
- Ekonomi på företagsnivå
- Nötkreaturens roll i natur- och landskapsvård
- Produktionsförutsättningar beroende på tillgänglig areal, besättningsstruktur, EU-stöd m.m.
- På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende
- Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning
Praktisk information om kursen:
- Kursen pågår under höstterminen 2020 (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska
- Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara, en obligatorisk och en frivillig. Det obligatoriska tillfället är en tredagarsträff i anslutning till en helg. Den frivilliga träffen är en tvådagars helgträff som genomförs om tillräckligt många vill delta.
- Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling eftersom huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform
- Kostnader kan förekomma för studenten i samband med studiebesök och aktiviteter som köttprovsmakning
Kursvärdering
Kursvärderingen är öppen
Värderingen går att besvara till och med 2021-01-31
Kursplan
HV0190 Marknadsinriktad nötköttsproduktion, 7,5 Hp
Market-oriented beef productionKursplan fastställd
2019-12-18Ämnen
HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåFördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Grundläggande behörighet för högskolestudier.Mål
Syftet med kursen är att ge grundläggande kunskaper om svensk nötköttsproduktion med fokus på djur, köttegenskaper, marknad och ekonomi.Efter genomgången kurs skall studenten kunna:
- förklara hur djurmaterial, utfodrings- och produktionssystem påverkar nötköttsproduktionen under olika förutsättningar,
- nämna faktorer som styr lönsamheten i nötköttsproduktionen i ett företag och förklara hur en hållbar nötköttsproduktion kan planeras för att möta marknadens krav på kvalitet och kvantitet,
- utvärdera foderstater till växande nötkreatur och dikor,
- beskriva nötkreaturens roll i landskapsvården,
-nämna faktorer som påverkar olika aspekter av köttkvalité,
- under handledning referera och analysera lämplig vetenskaplig och populärvetenskaplig litteratur inom nötköttsproduktion,
- beskriva nötköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens till viss del givna förutsättningar och marknadens krav.
Innehåll
Under kursen diskuteras djurtillväxt, djurens näringsbehov, fodermedel och foderstater; slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet; raser och avel samt djurhälsa och djurvälfärd inom nötköttsproduktionen. Ekonomi inom nötköttsproduktionen behandlas främst på företagsnivå. Kursen behandlar samband mellan marknadsbehov avseende såväl nötkött och dess kvalitet, naturvård och olika produktionsförutsättningar, såsom djurtillgång, tillgängliga arealer av åker och betesmark, besättningsstruktur och stödformer. I projektarbetet beskrivs nötköttsproduktionen på ett företag utifrån gårdens till viss del givna förutsättningar och marknadens krav.Kursen genomförs på distans med en obligatorisk träff på SLU i Skara. Förutom föreläsningar, där vissa är obligatoriska, ingår obligatoriska moment som t ex hemtentamen, seminarier, övningar, studiebesök och projektarbete. Före och efter träffen finns tid för egen inläsning av litteratur och att ta del av undervisningsmoment via SLU:s läroplattform.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig redovisning av övningar och hemtentamen samt godkänd skriftlig redovisning av projektarbete. Godkänt deltagande i alla obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.