Ny sökning
HV0190

Marknadsinriktad nötköttsproduktion

Denna distanskurs riktar sig till dig som är intresserad av svensk nötköttsproduktion med fokus på djur, utfodring, produktkvalitet och ekonomi.

Under träffarna besöker vi nötköttsföretagare som visar och berättar om sin produktion. Är tillräckligt många intresserade ordnar vi middag med köttprovsmakning vid den obligatoriska träffen.



Innehåll

- Biologiska grundprinciper för tillväxt, slaktkroppsegenskaper och köttkvalitet

- Marknadens behov av nötköttets kvalitet och kvantitet

- Fodermedel och olika djurkategoriers näringsbehov

- Ekonomi på företagsnivå

- Nötkreaturens roll i natur- och landskapsvård

- Produktionsförutsättningar beroende på tillgänglig areal, besättningsstruktur, EU-stöd m.m.

- På översiktlig nivå behandlas raser, avel, djurhälsa och beteende

- Studiebesök, hullbedömning och möjlighet till köttprovsmakning



Praktisk information om kursen:

- Kursen pågår under höstterminen (25 % av heltid) och hålls i huvudsak på svenska

- Kursen är en distanskurs med två fysiska träffar i Skara, en obligatorisk och en frivillig. Det obligatoriska tillfället är en tredagarsträff i anslutning till en helg. Den frivilliga träffen är en tvådagars helgträff som genomförs om tillräckligt många vill delta.

- Deltagarna måste ha tillgång till dator och internetuppkoppling eftersom huvuddelen av föreläsningarna sker via SLUs webbaserade lärplattform

- Kostnader kan förekomma för studenten i samband med studiebesök och aktiviteter som köttprovsmakning

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

HV0190-10195 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för HV0190

Läsåret 2022/2023

Marknadsinriktad nötköttsproduktion (HV0190-10322)

2022-08-29 - 2023-01-15

Kursplan och övrig information

Litteraturlista

  1. Nötkött Författare: Anna Hessle, Anna Jamieson ISBN: ISBN 978-91-519-5730-2 Kommentar: Den tidigare upplagan från 2010 är slut på förlaget. En ny, omarbetat upplaga beräknas vara möjlig att köpa från mitten av augusti i bokhandeln eller direkt från förlaget, www.vulkanmedia.se/butik/. Den nya upplagan är den som rekommenderas som kurslitteratur och alla sidhänvisningar utgår från den nya upplagan.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19027 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Husdjursvetenskap
Kurskod: HV0190 Anmälningskod: SLU-10195 Plats: Ortsoberoende Distanskurs: Ja Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för husdjurens miljö och hälsa Studietakt: 25%