Ny sökning
HV0192

Husdjursvetenskaplig grundkurs

Husdjursvetenskaplig grundkurs riktar sig till dig som ska läsa programmet Djur och Hållbarhet och kommer ge dig en introduktion om lantbrukets djurslag inklusive akvakultur samt hur det är att studera på universitet. Kursen innehåller studiebesök, projektarbete, seminarier samt samarbete och diskussioner om komplexa problem med studenter från andra agrara program. Grundläggande kunskaper om lantbrukets historiska utveckling med fokus på djurproduktion blandat med hur olika produktionsgrenar fungerar i nutid diskuteras. Du kommer även introduceras till universitetsstudier och med hjälp av en handledare få djupdyka inom ett relevant ämne och tränas i att kritiskt granska samt skriva en vetenskaplig rapport.

Genom studiebesök och diskussioner med andra kursdeltagare och studenter på andra program har du möjlighet att redan i programmets första kurs få en inblick i de gröna näringarna och börja bygga ditt kontaktnät.

Information från kursledaren

Välkommen till första kursen på Kandidatprogrammet Djur och Hållbarhet! Programmet startar 30 augusti och första kursen startar 31 augusti klockan 10.10.
Den första kursen på programmet heter Husdjursvetenskaplig Grundkurs (HV0192). Litteraturen tillhandahålls elektroniskt och du får tillgång till den när kursen startar. Du hittar ett preliminärt schema om du klickar på schemalänken, gulmarkerade moment kommer att ske på Campus Ultuna. Information med anledning av corona finns att hitta på studentwebben, SLU följer regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Campusnärvaro prioriteras för kurser som ges den första terminen för att du som ny student ska få en bra start på dina studier. Kontakta kursansvarig Sofia Lindkvist (sofia.lindkvist@slu.se) om du har några frågor om kursen. Vi ses den 31a augusti och den första kursdagen får ni praktisk information om kursen och programmet!

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

HV0192-10001 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för HV0192

Läsåret 2022/2023

Husdjursvetenskaplig grundkurs (HV0192-10261)

2022-08-29 - 2022-09-28

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Betygsskala: G/IG

Lärandemål, kursmoment och examinationsform:

Lärandemål

Moment

Examination eller motsvarande

Söka, läsa och diskutera vetenskaplig litteratur inom husdjursvetenskap, i tal och skrift, under handledning

Litteratur och filmer inom ”generella kompetenser”, projektarbete

Inlämningsuppgifter individuellt och i projektgrupp, projektarbete

Översiktligt beskriva naturbruk, med fokus på jordbruk och djurskötsel, och dess betydelse i samhället

Föreläsningar, Tema Jordbruk, PRYO, studiebesök ”Produktionsdjur i praktiken” samt projektarbete

Tema Jordbruk, studiebesök ”produktionsdjur i praktiken” samt PRYO på gris eller nöt och projektarbete.

Översiktligt redogöra för djurvärldens systematik och evolution med tonvikt på ryggradsdjur samt redogöra för domesticeringsprocessen

Litteratur, föreläsningar, diskussion och projektarbete

Gruppdiskussion och projektarbete.

Redogöra för lantbrukets historiska utveckling med fokus på animalieproduktionens villkor

Föreläsningar, Tema Jordbruk och projektarbete

Tema Jordbruk och projektarbete

Examinationsformer:

Inlämningsuppgifter (individuella och i grupp), projektarbete med skriftlig och muntlig examination i grupp, deltagande vid obligatoriska moment.

För godkänt betyg krävs närvaro på samtliga obligatoriska moment, godkända inlämningsuppgifter, aktivt deltagande i projektarbete samt godkänd skriftlig och muntlig redovisning av projektarbete.

Litteraturlista

  1. Djurens roll för livsmedelsförsörjningen i en föränderlig värld Författare: Mikaela Lindberg, Jenny Lundström, Ann Ahlbihn, Gunnela Gustafson, Jan Bertilsson, Lotta Rydhmer, Birgitta Åhman, Ulf Magnusson ISBN: 978-91-576-9730-1 [Djurens roll för livsmedelsförsörjningen i en föränderlig värld] (https://www.slu.se/centrumbildningar-och-projekt/futurefood/publikationer/rapporter/djurens-roll-for-livsmedelsforsorjningen/) Kommentar: Rapporten finns tillgänglig på internet.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Djur och hållbarhet (kandidat) Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 19027 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Husdjursvetenskap Husdjursvetenskap
Kurskod: HV0192 Anmälningskod: SLU-10001 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för husdjurens utfodring och vård Studietakt: 100%