Avancerad djurvälfärd och djurskydd
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0196-10012 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för HV0196
Läsåret 2024/2025
Avancerad djurvälfärd och djurskydd (HV0196-10073)
2024-09-02 - 2024-10-31
Läsåret 2022/2023
Avancerad djurvälfärd och djurskydd (HV0196-10168)
2022-08-29 - 2022-10-31
Läsåret 2021/2022
Avancerad djurvälfärd och djurskydd (HV0196-10013)
2021-08-30 - 2021-11-01
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0196 Avancerad djurvälfärd och djurskydd, 15,0 Hp
Advanced animal welfare and animal protectionÄmnen
Husdjursvetenskap Biologi Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Djurvälfärd och djurskydd (presentationer) | 6,0 | 0102 |
Djurvälfärd och djurskydd (skriven examination) | 7,0 | 0103 |
Djuretik | 2,0 | 0104 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
• 180 hp grundnivå• 30 hp biologi på avancerad nivå
eller 30 hp husdjursvetenskap på avancerad nivå
eller 30 hp djuromvårdnad på avancerad nivå
eller 30 hp veterinärmedicin på avancerad nivå
• 5 hp djurskydd eller djurvälfärd på avancerad nivå
• Engelska 6
Mål
Syftet med kursen är att ge studenterna en fördjupad kunskap och en holistisk syn på de tvärvetenskapliga ämnena djurskydd och djurvälfärd. Detta inkluderar såväl teoretiska som tillämpade kunskaper och färdigheter kopplade till dessa ämnen. Kursen syftar till att ge studenterna de nödvändiga färdigheterna som krävs för att efter avslutad kurs kunna bidra till utvecklingen av djurvälfärd och djurskydd i samhället, oavsett om de fortsätter inom forskarutbildning eller i framtiden arbetar med mer tillämpade arbetsuppgifter direkt eller indirekt relaterade till djur.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
-syntetisera och värdera teoretisk och praktisk kunskap och tillämpa dessa inom olika områden relaterade till djurvälfärd och djurskydd, nationellt och internationellt,
analysera olika djurvälfärds- och djurskyddsproblem genom att formulera och lösa relevanta frågeställningar och tillämpa resultatet för att arbeta med att minska dessa problem,
tillämpa olika vetenskapliga metoder för att bidra till utvecklingen av kunskap inom djurvälfärd,
tillämpa befintliga utvärderingsmetoder och verktyg för djurskydd och djurvälfärd på ett ändamålsenligt sätt och diskutera hur de kan utvecklas,
-diskutera och argumentera djurvälfärd och djurskydd utifrån olika etiska och kulturella vinklar.
Innehåll
Kursen ger studenten en specialisering i de tvärvetenskapliga forskningsämnena djurvälfärd (djurets perspektiv) som inkluderar t.ex. etologi, fysiologi, husdjurens miljö och hälsa och olika sätt att utvärdera djurvälfärd, och djurskydd (människans perspektiv) som inkluderar t.ex. lagstiftning, privata regelverk, kontroll och olika interaktioner mellan människor och djur. Dessutom kommer djuretik att beröras. Kursen baseras på problembaserat lärande och har ett tvärvetenskapligt förhållningssätt där både natur- och samhällsvetenskapliga ämnen är inkluderade. Kursen består av lärandeaktiviteter bestående av självstudier, grupparbeten, nyckelföreläsningar, seminarier och övningar. Studenten kommer genomföra ett fördjupat arbete i grupp eller individuellt som presenteras skriftligt och muntligt.
Obligatoriska aktiviteter förekommer, så som t.ex. seminarier, muntlig och skriftlig presentation, studiebesök och examination.
Inom kursen tränas följande generella kompetenser:
eget ansvar för det egna lärandet, samt ansvar för att undervisa andra studenter inom avgränsade områden. Det inkluderar utvärdering av ens eget arbete och andras,
analys av komplexa problem med tvärvetenskaplig ansats,
generella vetenskapliga färdigheter med särskild tonvikt på kritiskt tänkande.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig eller muntlig examination samt godkänt deltagande i obligatoriska kursmoment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen förutsätter mycket goda kunskaper inom djurvälfärd, djurskydd och (husdjurs)vetenskapliga metoder.Kursen är utformad delvis som en distanskurs. Det är därför en nödvändighet att den studerande har tillgång till dator med webkamera och möjlighet till internetuppkoppling.
Kostnader för studiebesök kan tillkomma.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens miljö och hälsa