Hållbar akvakultur
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2025-01-12 och 2025-02-02
Andra kursvärderingar för HV0200
Läsåret 2023/2024
Hållbar akvakultur (HV0200-10025)
2023-08-28 - 2024-01-14
Läsåret 2022/2023
Hållbar akvakultur (HV0200-10327)
2022-08-29 - 2023-01-15
Läsåret 2021/2022
Hållbar akvakultur (HV0200-10339)
2021-08-30 - 2022-01-16
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0200 Hållbar akvakultur, 15,0 Hp
Sustainable aquacultureÄmnen
Husdjursvetenskap HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 15,0 | 0101 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskravGrundnivå (G1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
- Kemi 2- Biologi 2
- Matematik 3b eller 3c
Undantag medges från kravet på grundläggande behörighet i svenska.
Mål
Kursen avser att ge grundläggande kunskaper inom ämnet vattenbruk.
Efter avslutad kurs ska studenten inom respetive tema kunna:
beskriva grundläggande anatomi och fysiologi hos våra vanligaste odlingsarter,
kritiskt granska de vanligaste typerna av odlingssystem i akvakultur,
förklara grundläggande näringsbehov hos våra vanligaste odlingsarter,
beskriva för- och nackdelar med de på marknaden förekommande och kommande fodermedel till odlad fisk, samt betydelsen av deras egenskaper för fodertillverkning, utfodringstekniker och fiskens funktion samt dess kvalitet som livsmedel,
redogöra för grundläggande genetik och reproduktionsfaktorer hos våra vanligaste odlingsarter,
beskriva hur genetiska avelsvärde kan skattas hos våra vanligaste odlingsarter,
beskriva grundläggande hälsa och välfärdfaktorer hos våra vanligaste odlingsarter.
Innehåll
Kursen omfattar fem teman.
Viktiga vattenbruksarter och produktionssystem. Temat omfattar bakgrundsinformation kring de viktigaste arterna inom vattenbruk, inklusive fiskar, evertebrater, som kräftdjur, bivalver samt alger. Även olika typer av odlingssystem kommer presenteras, tillsammans med deras respektive för- och nackdelar vad gäller produktion och miljöeffekter.
Reproduktion inom vattenbruket. Här redogörs för olika reproduktionsstrategier som förkommer bland vattenlevande organismer relevanta för vattenbruk. Temat omfattar även viktiga genetiska, epigenetiska och miljömässiga faktorer som påverkar reproduktionsfysiologin.
Avel och genetik. Studenten kommer bli bekant med vanligt förekommande avelsscheman för vattenbruksarter inklusive odling för populationsvård/sportfiske. Grundläggande principer för uppskattning av genetiska parametrar och avelvärden inom vattenbruksrelaterat avelsarbete kommer presenteras. Även moderna genomiska verktyg omfattas. Studenten kommer få en inblick hur man kan använda statistikprogram som programmet R för att själv utföra beräkningar som används inom avelsarbetet. Datorövningar omfattar avelsdata baserat på traditionella stamtavlor och genomisk information.
Näringslära, utfodring och foderteknologi inom vattenbruk. Detta tema omfattar en genomgång av olika foderråvaror och hur dessa används för foderkomposition och –produktion. En introduktion till olika foderproduktionstekniker ingår. Kursen tar även upp hur olika råvarors näringsinnehåll påverkar tillväxt, utveckling, reproduktion, hälsa och kvalitet hos odlad fisk och skaldjur. Ämnet omfattar genomgång av matsmältningssystem och smältbarhet hos olika foderingredienser och näringsämnen. Även anti-näringsämnen och andra bioaktiva ämnen i foder och råvaror omfattas, samt hur dessa påverkar organismen och miljön. Studenten kommer att få lära sig om livsmedelssäkerhet och –regler kring alternativa råvaror och tillsatser. Även konkret arbete med foderkomposition och utfodring samt utformning av foderförsök omfattas under detta tema.
Hälsa och välfärd. Här presenteras de viktigaste sjukdomarna, smittsamma och icke-smittsamma, som kan drabba fisk och skaldjur i odling. Genomgången omfattar en rad olika patogener som bakterier, virus, parasiter samt svampliknande organismer som har negativ påverkan på djurets hälsa och välbefinnande. Även icke smittsamma åkommor relaterade till extrema väderförhållanden och intensiv odling omfattas. Fokus ligger på smittskyddsarbete i form av preventiva åtgärder, avvikelser och provtagning. Kursen ger kunskap om indikatorer på djurhälsa , djurvälfärd och sjukdomstillstånd samt ger insikt om behandlingsmetoder.
Undervisning sker i form av föreläsningar och genomgångar av beräkningar samt laborationer och studiebesök. Detta kompletteras med interaktiva diskussioner med möjlighet att ställa frågor online. Kunskapsuppbyggnad bygger även på egenarbete och inlämningsuppgifter.
Inom kursen tränas följande generella kompetenser: problemlösning, skriftlig kommunikation.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftlig examination. Godkända inlämningsuppgifter. Godkänt deltagande i online-diskussioner kan ge extra poäng för examensresultatet.
Dessa träffar kommer också användas för kompleterande examination utöver duggor och tentor som sker via nätet. Dessa kan både vara muntliga, i form av diskussionsfrågor, och skriftliga, i form av flervalsfrågor.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
All undervisning i kursen sker på distans.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjursgenetik
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Organic Aquaculture
**Länk: **https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-05603-2#about
**Författare: **Giuseppe Lembo - Elena Mente
**ISBN: **978-3-030-05603-2
**Kommentar: **Additional reading will be provided to you during the course, mainly optional articles that will be posted in our virtual classroom Canvas throughout the course.