Djurnutrition och djurvälfärd
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för HV0201
Läsåret 2023/2024
Djurnutrition och djurvälfärd (HV0201-30041)
2024-01-15 - 2024-03-19
Läsåret 2022/2023
Djurnutrition och djurvälfärd (HV0201-30218)
2023-01-16 - 2023-03-21
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0201 Djurnutrition och djurvälfärd, 15,0 Hp
Animal Nutrition and WelfareÄmnen
Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
Avancerad nivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Teori | 3,0 | 0001 |
Övningar och diskussioner | 3,0 | 0002 |
Muntlig presentation | 2,0 | 0003 |
Skriftlig tentamen | 7,0 | 0004 |
Fördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskravAvancerad nivå (A1N)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
180 hp på grundläggande nivå- 90 hp husdjursvetenskap, biologi, hippologi, djuromvårdnad eller veterinärmedicin
alternativt
- 90 hp lantbruksvetenskap varav 30 hp husdjursvetenskap eller zoologi
- Engelska 6
Mål
Kursen avser att ge fördjupade kunskaper om hur nutrition påverkar djurs välfärd, inkluderat aspekter på djurens hälsa och djurens beteende.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
utförligt beskriva samband mellan nutrition, hälsa och välfärd hos djur,
relatera olika effekter av bioaktiva substanser på djurs hälsa,
förklara principerna för aptitreglering och dess samband med djurens välfärd,
beskriva samt övergripande diskutera för och nackdelar med olika utfodrings- och skötselsystem,
-diskutera interaktioner mellan avelsarbete och nutrition,
föreslå och praktiskt kunna tillämpa olika analysverktyg som speglar djurens välfärd och prestationsförmåga, samt diskutera de olika verktygens för- och nackdelar,
integrera kunskaper om hur fodermedel, utfodring, skötsel, metabolism och beteende påverkar djurvälfärd och global livsmedelsförsörjning ur ett hållbarhetsperspektiv
självständigt söka, kritiskt granska och sammanfatta vetenskapliga texter med relevans för nutrition och välfärd.
Innehåll
Kursen baseras på vetenskaplig litteratur, föreläsningar, gruppdiskussioner, praktiska övningar och ett individuellt projektarbete. Föreläsningarna handlar främst om effekt av foder och dess koppling till djurvälfärd hos livsmedelsproducerande djur på land och i vatten samt hos sport- och sällskapsdjur. Djurhälsa, beteende, näringsbehov, hygienisk kvalitet i foder, resursutnyttjande och miljöbelastning behandlas fortlöpande genom kursen. I det individuella projektet får studenten möjlighet att föreslå sitt eget ämne som är relevant för kursen, alternativt välja från en projektlista.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. gruppövningar, redovisningar, gruppdiskussioner, projekt och praktiska övningar.
I kursen tränas följande generella kompetenser: kritisk granskning av vetenskaplig litteratur samt skriftlig och muntlig vetenskaplig kommunikation.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen förutsätter kunskaper inom näringsfysiologi samt grundläggande kunskaper inom fodervetenskap. Kursen innefattar 5 Hp nutrition.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Course literature: "Comparative animal nutrition and metabolism"
Länk: https://slu.primo.exlibrisgroup.com/permalink/46SLUB_INST/1sl36d2/alma990004797650605121
Författare: Cheeke, P. & Dierenfeld, E
ISBN: 9781845936310
Kommentar: This book is highly relevant for this course and the following chapters will be examined: Chapters 16, 17, 22, 23 & 24.Good to know before the course starts: "Nutrition and the welfare of farm animals"
Länk: https://slu.primo.exlibrisgroup.com/permalink/46SLUB_INST/1sl36d2/alma9919287419005121
Författare: Clive J.C.
Kommentar: This book is highly recommended as general knowledge in nutrition and welfare.Note: Additional literature for the course will be available in Canvas when the course starts.
Good to know before the course starts: "Animal nutrition"
Länk: https://slu.primo.exlibrisgroup.com/permalink/46SLUB_INST/1sl36d2/alma990005074920605121
Författare: McDonald, P
ISBN: 9781408204238
Kommentar: This book is recommended as a general knowledge and refresher for basic nutrition and nutrition physiology.