Fodervetenskap och husdjurens näringslära
Information från kursledaren
Välkomna till kursen HV0205 Fodervetenskap och husdjurens näringslära! Preliminärt schema finns upplagt, observera att moment kan komma att ändras eller flyttas. Vi kommer att använda boken Animal Nutrition av McDonald m.fl., även äldre upplagor av boken fungerar bra.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
HV0205-30219 - Sammanställning av kursvärdering
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0205 Fodervetenskap och husdjurens näringslära, 15,0 Hp
Animal nutritionÄmnen
Husdjursvetenskap Biologi Husdjursvetenskap BiologiUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Mikrobiologi | 1,5 | 0001 |
Fodervetenskap | 6,0 | 0002 |
Djurnutrition | 7,5 | 0003 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
- 30 hp husdjursvetenskap eller biologi- 5 hp biokemi
Mål
Kursens övergripande mål är att ge kunskap om fodermedlens kemiska sammansättning och hur den kan bestämmas och värderas, hur djurs näringsbehov kan variera samt hur omsättningen av näringsämnena sker i olika djurslag. Studenten skall också ges kunskap om risker i form av toxiner och antinutritionella ämnen i foder samt fodrets mikrobiella status.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Beskriva vanligt förekommande fodermedel och deras näringsmässiga egenskaper
Redogöra för foderlagrings- och processmetoder
Beskriva nedbrytning och upptag av kolhydrater, fett och protein hos lantbrukets djur och fisk, samt hur fodrets näringsvärde kan bibehållas och förbättras för olika djurslag.
Beskriva mineralämnenas och vitaminernas roll och funktion i ämnesomsättningen för olika djurslag.
Redogöra för fodrets och utfodringens roll för djurhållningen ur ett hållbarhetsperspektiv
Redogöra för hur kroppen hanterar toxiner samt identifiera risksituationer.
Redogöra för funktionen hos vanliga antinutritionella faktorer samt andra bioaktiva ämnen.
Redogöra för olika djurs näringsbehov och krav på foderstaten, samt hur dessa kan uppfyllas med olika fodermedel.
Redogöra för mikroorganismers roll i foder- och livsmedelssäkerhet samt tolka resultat från mikrobiologiska analyser.
Innehåll
I föreläsningsform undervisas om näringsinnehållet i fodermedel och hur dessa omsätts i olikas djurslag med fokus på animalieproducerande djur, inklusive häst. Föreläsningar och övningar sker i analys- och beräkningsmetoder för näringsämnen inklusive energi-begreppet. Även fodermedlens innehåll av toxiska, antinutritionella och andra bioaktiva substanser behandlas. Fodrets och utfodringens betydelse för hållbarhet i ett vidare perspektiv behandlas.
Praktisk anknytning fås genom övningar och studiebesök. Kursens mikrobiella del har fokus på fodersäkerhet där man vid föreläsningar och laborationer behandlar identifikation av mikroorganismer och faktorer som påverkar överlevnaden hos framförallt jäst och mögel.
Obligatoriska moment förekommer inom t.ex. gruppövningar, redovisningar, gruppdiskussioner, projekt och studiebesök.
I kursen tränas följande generella kompetenser: laborationsteknik, vetenskaplig kommunikation samt presentationsteknik.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd examination, projektarbete samt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kursen förutsätter goda kunskaper inom djurens fysiologi samt biokemi.Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Kompletterande uppgifter
Betygskriterier
Betyg 5 | Studenten diskuterar hur lantbrukets djurs fysiologiska förutsättningar varierar och hur omsättningen av näringsämne och fodrets näringsvärde påverkas av denna variation. | Föreslå en välgrundad foderstat utifrån ett djurs näringsbehov i en given situation. | Föreslå och argumentera för val av foderlagrings och processmetod i en given situation. | |||||
Betyg 4 | Studenten kan diskutera faktorer kopplade till fodret som påverkar omsättningen av kolhydrater, fett och protein i lantbrukets djur och fisk, samt hur dessa faktorer påverkar fodrets näringsvärde för de olika djurslagen. | Diskutera olika djurs behov av näringsämne och hur detta påverkar krav på fodermedel | Diskutera för och nackdelar med olika foderlagrings och processmetoder. | |||||
Betyg 3 | Se lärandemål | Se lärandemål | Se lärandemål | Se lärandemål | Se lärandemål | Se lärandemål | Se lärandemål | Se lärandemål |
Lärandemål | - Beskriva vanligt förekommande fodermedel och deras näringsmässiga egenskaper | - Beskriva nedbrytning och upptag av kolhydrater, fett och protein hos lantbrukets djur och fisk, samt hur fodrets näringsvärde kan bibehållas och förbättras för olika djurslag. | - Beskriva mineralämnenas och vitaminernas roll och funktion i ämnesomsättningen för olika djurslag. | - Redogöra för hur kroppen hanterar toxiner samt identifiera risksituationer. | - Redogöra för olika djurs näringsbehov och krav på foderstaten, samt hur dessa kan uppfyllas med olika fodermedel | - Redogöra för foderlagrings- och processmetode | - Redogöra för mikroorganismers roll i foder- och livsmedelssäkerhet samt tolka resultat från mikrobiologiska analyser. | - Redogöra för fodrets och utfodringens roll för djurhållningen ur ett hållbarhetsperspektiv |
Examination | Quiz, fodermedelsdiskussion, projektarbete | Tenta | Tenta | Tenta, tvärgruppsdiskussion | Tenta | Tenta | Labrapport, tenta | Diskussion och projektarbete |
Litteraturlista
Animal Nutrition,** eight edition **
Länk: https://www.bokus.com/bok/9781292251660/animal-nutrition/
Författare: Mc Donald et al.
ISBN: 9781292251660
**Utfodringsrekommendationer till häst **
Länk:https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/huv/publikationer/utfodringsrekommendationer-for-hast_2013_rapport_289.pdf
Övrig litteratur som kommer att användas i kursen är en samling av bokkapitel, kompendier och andra pdf-filer som kommer att finnas tillängliga på Canvas i digital form.