Ny sökning
HV0205

Fodervetenskap och husdjurens näringslära

Kursens övergripande mål är att ge kunskap om fodermedlens kemiska sammansättning och hur den kan bestämmas och värderas, hur djurs näringsbehov kan variera samt hur omsättningen av näringsämnena sker i olika djurslag. Studenten skall också ges kunskap om risker i form av toxiner och antinutritionella ämnen i foder samt fodrets mikrobiella status.

Information från kursledaren

Välkomna till kursen HV0205 Fodervetenskap och husdjurens näringslära! Preliminärt schema finns upplagt, observera att moment kan komma att ändras eller flyttas. Vi kommer att använda boken Animal Nutrition av McDonald m.fl., även äldre upplagor av boken fungerar bra.

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

HV0205-30219 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Betyg 5 Studenten diskuterar hur lantbrukets djurs fysiologiska förutsättningar varierar och hur omsättningen av näringsämne och fodrets näringsvärde påverkas av denna variation. Föreslå en välgrundad foderstat utifrån ett djurs näringsbehov i en given situation. Föreslå och argumentera för val av foderlagrings och processmetod i en given situation.
Betyg 4 Studenten kan diskutera faktorer kopplade till fodret som påverkar omsättningen av kolhydrater, fett och protein i lantbrukets djur och fisk, samt hur dessa faktorer påverkar fodrets näringsvärde för de olika djurslagen. Diskutera olika djurs behov av näringsämne och hur detta påverkar krav på fodermedel Diskutera för och nackdelar med olika foderlagrings och processmetoder.
Betyg 3 Se lärandemål Se lärandemål Se lärandemål Se lärandemål Se lärandemål Se lärandemål Se lärandemål Se lärandemål
Lärandemål - Beskriva vanligt förekommande fodermedel och deras näringsmässiga egenskaper - Beskriva nedbrytning och upptag av kolhydrater, fett och protein hos lantbrukets djur och fisk, samt hur fodrets näringsvärde kan bibehållas och förbättras för olika djurslag. - Beskriva mineralämnenas och vitaminernas roll och funktion i ämnesomsättningen för olika djurslag. - Redogöra för hur kroppen hanterar toxiner samt identifiera risksituationer. - Redogöra för olika djurs näringsbehov och krav på foderstaten, samt hur dessa kan uppfyllas med olika fodermedel - Redogöra för foderlagrings- och processmetode - Redogöra för mikroorganismers roll i foder- och livsmedelssäkerhet samt tolka resultat från mikrobiologiska analyser. - Redogöra för fodrets och utfodringens roll för djurhållningen ur ett hållbarhetsperspektiv
Examination Quiz, fodermedelsdiskussion, projektarbete Tenta Tenta Tenta, tvärgruppsdiskussion Tenta Tenta Labrapport, tenta Diskussion och projektarbete

Litteraturlista

Animal Nutrition,** eight edition **

Länk: https://www.bokus.com/bok/9781292251660/animal-nutrition/
Författare: Mc Donald et al. 
ISBN: 9781292251660

**Utfodringsrekommendationer till häst **
Länk:https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/huv/publikationer/utfodringsrekommendationer-for-hast_2013_rapport_289.pdf

Övrig litteratur som kommer att användas i kursen är en samling av bokkapitel, kompendier och andra pdf-filer som kommer att finnas tillängliga på Canvas i digital form.

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Djur och hållbarhet (kandidat) Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38060 SEK Nivå: Grundnivå (G1F)
Ämne: Husdjursvetenskap Biologi Husdjursvetenskap Biologi
Kurskod: HV0205 Anmälningskod: SLU-30219 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för husdjurens utfodring och vård Studietakt: 100%