Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för HV0209
Läsåret 2023/2024
Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris (HV0209-30048)
2024-01-15 - 2024-03-19
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0209 Animalieproduktion - akvakultur, fjäderfä och gris, 15,0 Hp
Aquaculture, poultry and pig productionÄmnen
Lantbruksvetenskap HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Grisproduktion | 5,0 | 0101 |
Akvakultur | 5,0 | 0102 |
Fjäderfäproduktion | 5,0 | 0103 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande90 hp
60 hp husdjursvetenskap eller biologi
10 hp djurfysiologi
10 hp djurnutrition och fodervetenskap
10 hp biokemi
5 hp avel
5 hp cellbiologi
Mål
Kursens mål är att ge studenten fördjupande kunskaper om produktionssystem med akvakultur, fjäderfä och gris, baserat på förhållanden och produktionsförutsättningar i Sverige. Framförallt behandlar kursen produktion av kött från fisk, kyckling och gris samt ägg. Studenten tränas i att lösa problem och formulera rekommendationer för utfodring, avel och skötsel av berörda djurslag i olika produktionssystem.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- självständigt redogöra för betydelsen av akvakultur, fjäderfä- och grisproduktion i svensk livsmedelsförsörjning med en global utblick,
- självständigt redogöra för förekommande produktions-system med avseende på inhysning, tekniska lösningar, skötsel och djurflöden för berörda djurslag,
- optimera foderstater med utgångspunkt från berörda djurslags behov, metabolism, tillgängliga foderråvaror och ekonomiska förutsättningar,
- redogöra för avelsmål och utformningen av avelsprogram samt möjligheter till genetiska framsteg för berörda djurslag,
- sammanfatta transport-, avlivnings- och slaktmetoder för berörda djurslag, samt relatera till inverkan på djurvälfärd och produktkvalitet,
- redogöra för vanliga produktionssjukdomar, förebyggande djurhälsovård och smittskyddsåtgärder för berörda djurslag,
- översiktligt redogöra för produktionssystemens långsiktiga hållbarhet med avseende på miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet samt ge exempel på möjliga förbättringsåtgärder,
- reflektera över egna kunskaper och sitt eget utvecklingsbehov inom området animalieproduktion.
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar framförallt produktion av kött från fisk, kyckling och gris samt ägg, med betoning på långsiktig hållbarhet i produktionssystemet samt effektivitet, djurhälsa, djurskydd, fertilitet, inhysning, teknik, ekonomi och effekter på miljön. Kursen behandlar produktionssystem av berörda djurslag i Sverige i relation till andra länder. Andra för Sverige relevanta arter för vattenbruk berörs översiktligt.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, gruppövningar, seminarium, studentaktiverande undervisning och studieresor.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: problemlösning, muntlig redovisning och reflektion av eget lärande.
Följande moment är obligatoriska: vissa övningar, seminarium, dissektioner, grupparbeten och studiebesök.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga och muntliga examinationer. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kostnader för studiebesök kan tillkomma.Förkunskapskravet om 10 hp djurfysiologi kan uppfyllas genom godkänd kurs HV0204 Husdjurens fysiologi och histologi eller HV0157 Djurens biologi 3 - fysiologi.
Förkunskapskravet om 10 hp djurnutrition och fodervetenskap kan uppfyllas genom godkänd kurs HV0205/HV0208 Fodervetenskap och husdjurens näringslära eller HV0129 Djurens nutrition tillsammans med HV0130 Djurens utfodring.
Förkunskapskravet om 10 hp biokemi kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1390 Biokemi och intermediär ämnesomsättning eller HV0120 Djurens biologi 1 - biokemi.
Förkunskapskravet om 5 hp cellbiologi kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1391 Molekylär cellbiologi och mikrobiologi eller HV0133 Djurens biologi 2 - cellen.
Förkunskapskravet om 5 hp avel kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1413 Genetik och avel, HV0206 Husdjurens genetik och avel, HV0131 Avel 1 eller HV0132 Avel 2.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
Medansvariga:
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
HV0209 Animalieproduktion – akvakultur, fjäderfä och gris, rekommenderad kurslitteratur
Nedan presenteras rekommenderad kurslitteratur för kursens tre olika block; I-fjäderfä, II- akvakultur och III-gris. Litteraturen består av böcker, rapporter och kompendium, på olika nivåer. Utöver litteraturen nedan tillkommer vetenskapliga artiklar som tillhandahålls i Canvas. Mer specifika läshänvisningar till kursens olika delar kommer ges löpande under kursens gång.
Fjäderfä – rekommenderad kurslitteratur
Foderkompendie: ”Fodermedel till värphöns och slaktkyckling” (tillgänglig i Canvas vid fjäderfämodulens start)
Proteinförsörjning av ekologiska fjäderfän. Jordbruksinformation 12-2022 https://www2.jordbruksverket.se/download/18.68ae3d57184343c856d36f7a/1667379604889/jo22_12.pdf
Klimatavtryck av Svensk Fågels kycklingproduktion 2021. https://svenskfagel.se/wp-content/uploads/2022/11/klimatavtryck-sv-kyckling-foder-information-november-2022-publik.pdf
Det svenska ägget och klimatet. https://www.svenskaagg.se/sva-pdf/Agg_Livscykelanalys.pdf
Ross Broiler Management Handbook 2018. Aviagen. http://en.aviagen.com/assets/Tech_Center/Ross_Broiler/Ross-BroilerHandbook2018-EN.pdf
Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om fjäderfähållning inom lantbruket m.m. Sakn L111 https://lagen.nu/sjvfs/2019:23
Hantering vid avlivning av fjäderfä. Jorrdbruksinformation 6-2010. https://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_jo/jo10_6.pdf
Marknadsrapport animalieprodukter https://jordbruksverket.se/download/18.2a5bd7eb188fa97ada65a69f/1688039292751/Marknadsrapport-animalieprodukter-utvecklingen-tga.pdf
För dig som vill läsa mer:
Svensk äggnäring efter omställningen, del 1, Inhysning och aktuella trender. Svensk Veterinärtidning nr 10, 2016. (tillgänglig i Canvas vid fjäderfämodulens start)
Svensk äggnäring efter omställningen, del 2 -Sjukdomsförebyggande åtgärder, kontroll och slakt, Svensk Veterinärtidning, nr 12, 2017. (tillgänglig i Canvas vid fjäderfämodulens start)
Akvakultur
Kursbok:
Stickney, R. R. 2017. Aquaculture: An Introductory (Third edition). CABI Publishing, Oxfordshire, UK. https://ebookcentral.proquest.com/lib/slub-ebooks/detail.action?pq-origsite=primo&docID=7015878
Tidigare utgåvor fungerar till stor del, och har funnits att hitta som PDF version på internet.
Referenslitteratur
Bregnballe, J. 2015. A Guide to Recirculation Aquaculture. The Food and Agricultural Organization of the United Nations (FAO) and EUROFISH International Organisation.
http://www.fao.org/3/a-i4626e.pdf
Costa-Pierce, B.A. (ed.) 2002. Ecological Aquaculture. The Evolution of the Blue Revolution. Blackwell, Oxford, England.
FAO Fisheries and Aquaculture Department, här finns massor av rapporter helt gratis:
http://www.fao.org/aquaculture/en/
Farell, A. P. (ed) 2011. Encyclopedia of Fish Physiology. Academic Press, Cambridge, United States.
https://www.sciencedirect.com/referencework/9780080923239/encyclopedia-of-fish-physiology
Fish Physiology 1969-2017, Vol 1-64.
https://www.sciencedirect.com/bookseries/fish-physiology/
Halver, J. E. & Hardy, R. W. (eds.) 2003. Fish Nutrition (Third Edition). Academic Press, San Diego, United States.
https://www.sciencedirect.com/book/9780123196521/fish-nutrition
Nates, S. F (ed.) 2015. Aquafeed Formulation, Academic Press, Oxford, England.
https://www.sciencedirect.com/book/9780128008737/aquafeed-formulation
NRC 2011. Nutrient Requirements of Fish and Shrimp. The National Academies Press.
Washington DC, United States.
Tidwell, J. H. (ed) 2012. Aquaculture Production Systems. John Wiley & Sons, Inc., Hoboken, United States.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/book/10.1002/9781118250105
Användbara hemsidor om svenskt vattenbruk:
http://www.svensktvattenbruk.se/
https://www.verksamt.se/alla-e-tjanster/checklista-vattenbruk/-/checklistor/guide/10020/1
https://www.matfiskodlarna.se/
https://odladfisk.se/fiskhalsowebben/
https://hushallningssallskapet.se/forskning-utveckling/starta-fiskeodling/
Gris – rekommenderad kurslitteratur
Laerebog i fysiologi. Nutritional physiology of pigs, 2012.
https://svineproduktion.dk/Services/Undervisningsmateriale2
(scrolla ner och klicka på ‘Laerebog i fysiologi)
e-bok tillgänglig gratis från Internet
The genetics of the pig. Chapter 16. Genetic improvement of the pig.
http://www.cabi.org/cabebooks/ebook/20113037218
e-bok tillgänglig gratis från Internet
Pigs – Welfare in practice. 2012.
214 kr på Adlibris.
https://www.adlibris.com/se/bok/pigs-welfare-in-practice-9781789181050
ISBN: 9781789181050
Utgiven: 2020-02-25 Språk: Engelska
Förlag: 5M Books Ltd. Antal sidor: 120
Achieving Sustainable Production of Pig Meat Volume 2 - Animal breeding and nutrition. Julian Wiseman (Editor), Burleigh Dodds Science Publishing Limited, 2017.
ISBN: 9781786760920
https://www.adlibris.com/se/sok?q=achieving+sustainable+production+of+pig+meat+volume+2
En bra bok att investera i för mer fördjupning. Särskilda avsnitt i boken kan komma att användas som kurslitteratur. De ges då ut som papperskopior.
Som kurslitteratur rekommenderas även föreläsningsmaterial och utvalt material (länkar till rapporter eller annat material) samt vetenskapliga publikationer som kommer att göras tillgängliga i Canvas under kursens gång.