Animalieproduktion - idisslare
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för HV0210
Läsåret 2023/2024
Animalieproduktion - idisslare (HV0210-20016)
2023-10-31 - 2024-01-14
Kursplan och övrig information
Kursplan
HV0210 Animalieproduktion - idisslare, 15,0 Hp
Ruminant productionÄmnen
Lantbruksvetenskap HusdjursvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Mjölkkor - avel, skötsel och utfodring | 4,0 | 0002 |
Renskötsel | 1,5 | 0101 |
Nötkött – avel, skötsel och utfodring | 3,0 | 0102 |
Får – avel, skötsel och utfodring | 1,5 | 0103 |
Sluttentamen | 5,0 | 0104 |
Fördjupning
Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G2F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande90 hp
60 hp husdjursvetenskap eller biologi
10 hp djurfysiologi
10 hp djurnutrition och fodervetenskap
10 hp biokemi
5 hp cellbiologi
5 hp avel
Mål
Kursens mål är att ge studenten fördjupade kunskaper om produktionssystem med idisslare, främst nötkreatur, får och ren, baserat på förhållanden och produktionsförutsättningar i Sverige. Studenten tränas i att lösa problem och formulera rekommendationer för utfodring, avel och skötsel av idisslare i olika produktionssystem.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- redogöra för idisslarnas betydelse för livsmedelsförsörjning och det omgivande samhället samt trender för framtida produktion och djurhållning med huvudsakligt fokus på Sverige, men med en global utblick,
- analysera produktionssystem med idisslare med avseende på effektivitet, lönsamhetsfaktorer, reproduktion, djurhälsa och djurskydd,
- formulera utfodringsrekommendationer till idisslare med utgångspunkt från djurens behov, metabolism, tillgängliga fodermedel och ekonomiska förutsättningar,
- formulera skötselåtgärder i olika produktionssystem till idisslare samt visa kännedom om relevanta produktionsnyckeltal och föreslå lämpliga anpassningar i olika situationer,
- redovisa och diskutera möjligheter till genetiskt framsteg i egenskaper som är viktiga för produktion, reproduktion och hälsa hos idisslare,
- redogöra för avelsmål och utformningen av avelsprogram för idisslare,
- översiktligt redogöra för åtgärder för förebyggande hälsovård och smittskydd och rutiner vid djurhantering för att främja djurhälsa och djurvälfärd,
- översiktligt redogöra för faktorer som påverkar slutprodukternas kvalitetsegenskaper,
- redovisa djurflöden samt de vanligaste formerna av inhysningssystem och tekniska lösningar som finns inom olika produktionssystem för idisslare,
- känna till vilka aktörer inom näringen och i samhället som påverkar förutsättningarna för idisslarproduktion,
- översiktligt redogöra för produktionssystemens långsiktiga hållbarhet med avseende på miljö-mässig, social och ekonomisk hållbarhet samt ge exempel på möjliga förbättringsåtgärder,
- reflektera över egna kunskaper och sitt eget utvecklingsbehov inom området animalieproduktion*.*
Innehåll
Ämnesmässigt innehåll
Kursen behandlar produktion av mjölk och kött samt andra varor och tjänster från idisslare, med betoning på långsiktig hållbarhet i produktionssystemet samt effektivitet, djurhälsa, djurskydd, fertilitet, inhysning, teknik, ekonomi och effekter på miljön. Kursen behandlar produktionssystem med idisslare i Sverige i relation till andra länder. I kursen behandlas djurslagen i relation till produktionens betydelse i näringen och samhällsekonomin. Detta innebär att tonvikten kommer att ligga på produktion av kött och mjölk från nötkreatur. Kursen berör dock även produktion med andra idisslare som förekommer i Sverige, främst ren och får.
Genomförande
Kursen utnyttjar olika undervisningsformer för att främja studenternas lärande och diskussioner genom föreläsningar, övningar, studentaktiverande undervisning och studieresor.
I kursen fokuseras på följande generella kompetenser: problemlösning, analys och kritiskt tänkande.
Följande moment är obligatoriska: övningar, fallstudier, seminarier, grupparbeten och studiebesök.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkänd skriftliga och muntlig examination. Godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Kostnader för studiebesök kan tillkomma.En vecka av kursen är förlagd till Skara. Den veckan består av föreläsningar och studiebesök som är obligatoriska för kursen. Transporten till och från Skara ordnar studenterna själva med privata bilar och samåkning. Två av veckans studiebesök sker på vägen till Skara samt på vägen från Skara.
Förkunskapskravet om 10 hp djurfysiologi kan uppfyllas genom godkänd kurs HV0204 Husdjurens fysiologi och histologi eller HV0157 Djurens biologi 3 - fysiologi.
Förkunskapskravet om 10 hp djurnutrition och fodervetenskap kan uppfyllas genom godkänd kurs HV0205/HV0208 Fodervetenskap och husdjurens näringslära eller HV0129 Djurens nutrition tillsammans med HV0130 Djurens utfodring.
Förkunskapskravet om 10 hp biokemi kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1390 Biokemi och intermediär ämnesomsättning eller HV0120 Djurens biologi 1 - biokemi.
Förkunskapskravet om 5 hp cellbiologi kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1391 Molekylär cellbiologi och mikrobiologi eller HV0133 Djurens biologi 2 - cellen.
Förkunskapskravet om 5 hp avel kan uppfyllas genom godkänd kurs BI1413 Genetik och avel, HV0206 Husdjurens genetik och avel, HV0131 Avel 1 eller HV0132 Avel 2.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för husdjurens utfodring och vård
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
Animalieproduktion – Idisslare HV0210
Tidsperiod: 2024-11-01 – 2025-01-19
Litteraturlista
Litteraturlistan består av titlar på obligatorisk litteratur och frivillig litteratur samt länkar till webbsidor som är viktiga att känna till. Listan är indelad i kursböcker och vetenskapliga artiklar mm. **Litteraturlistan finns även i Canvas** och vissa artiklar eller bokkapitel ligger där länkade i listan som PDF eller webbsida eftersom systemet på kurshemsidan har begränsningar. OBS! Scrolla igenom hela listan eftersom den är uppdelad i olika djurslag.
**Nötkött, Mjölkkor och Allmänt – Obligatorisk läsning**
Obligatoriska kursböcker
Phillips 2018:
Principles of Cattle Production 3rd edition(finns t.ex. på Bokus, även som e-bok).
Läsanvisningar för boken “Principles of Cattle Production” 3rd ed:
- Chapter 1. The development of the World´s Cattle Production Systems
- Chapter 3. Growth and milk production
- Chapter 4. Nutrient Requirements (and Metabolic Diseases) OBS! andra ekvationer än 4.1 - 4.9 används i Sverige. Istället för sidorna om mineraler och vitaminer (56-68) läs scannade sidor med information om kalvningsförlamning, trumsjuka, våmacidos, beteskramp och acetonemi (Hypocalcemia, Bloat, Rumen Acidosis, Grass Tetany and Ketosis) från boken Physiology of Domestic Animals av Sjaastad et al.
- Chapter 5. Cattle feeding
- Chapter 7. Breeding and reproduction (OBS! Skillnader i svensk avelsvärdering - se föreläsningar)
- Chapter 8. Housing and environment for cattle
- Chapter 12. The Future Role and Practice of Cattle Farming
- Övriga kapitel är frivillig läsning
Hessle & Jamieson, 2020:
\*\*Nötkött \**(ISBN 9789151957302). *Kan köpas av kursledningen för 225 kr, betalas via Swish till Anna Jamieson 1234149845. Märk betalningen med "bok"\*.
Nilsson, 2017:
Mjölkkor (ISBN 978-91-639-2958-8) ny upplaga 2017 *Boken kostar 350 kr inkl moms. Om ni beställer alla/flera tillsammans kan ni få rabatt på fraktkostnaden. *Beställs på denna mailadress: bmmbok@gmail.com.
Lawrence, Fowler and Novakofski, 2012 (ISBN 9781780641249):
Growth of farm animals 3rd edition
Sjaastad et al., 2016 (3rd ed):
Physiology of Domestic Animals av Sjaastad et al. (utvalda sidor om metaboliska sjukdomar länkade).
Volden et al 2011 (kapitel 1–3):
NorFor book(länkade)
**Rekommenderad bok som inte är obligatorisk**
Simms, 1998:
Genetic Improvement of Cattle and Sheep (finns t.ex. på Adlibris)
Special attention to the following chapters:
- Chapter 1 'The Origin of today's livestock breeds (pp. 1-6)
- Chapter 6 'Dairy cattle breeding' (pp. 196-252)
- Chapter 7 'Beef cattle breeding' (pp. 253-299)
- Chapter 9 'New technologies' (pp. 347-357)
Nötkött, Mjölkkor och Allmänt - Frivillig fördjupning och intressanta länkar
Hållbarhetsaspekter
Krizsan et al., 2021:
Sustainability aspects of milk production in Sweden
Hristov et al., 2013:
Mitigation of methane and nitrous oxide emissions from animal operations: I. A review of enteric methane mitigation options
Ahlgren et al., 2022:
http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1718732/FULLTEXT01.pdf
Genetik nötkreatur
Oltenacu and Broom 2010:
Genetic selection
Boichard, D. & Brochard, M. 2012:
New phenotypes for new breeding goals in dairy cattle
Meuwissen et al., 2016:
Genomic selection
Nordic Cattle Genetic Evaluation 2021:
NAV routine genetic evaluation of Dairy Cattle – data and genetic models, 11th edition.
Eriksson, S et al., 2021:
Different beef breed sires used for crossbreeding with Swedish dairy cows – effects on calving performance and carcass traits.
***Nutrition Nöt***
Gidlund et al., 2015:
Soybean meal or canola meal to dairy cows
Växande nötkreatur
Hessle et al., 2011:
Alternative production systems for male Charolais cross-bred cattle using semi-natural grasslands
Ekonomi nötköttsproduktion
Holmström et al., 2018:
Merging Small Scattered Pastures into Large Pasture-Forest Mosaics Can Improve Profitability in Swedish Suckler-Based Beef Production
Holmström et al., 2021:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1617138121000571
Holmström et al., 2023:
https://doi.org/10.1080/09064702.2023.2245400
Övrig intressant läsning
Karlsson et al., 2018:
Replacing human-edible feed ingredients with by-products
Von Keyserlingk et al 2009:
The welfare of dairy cattle—Key concepts and the role of science
Kumm, K-I., Hessle, A. 2020:
Economic comparison between pasture-based beef production and afforestation of abandoned land in Swedish forest districts. Land 9 (2), 42, doi:10.3390/land9020042.
Soberon et al., 2012:
Preweaning milk replacer intake and effects on long-term productivity of dairy calves.
Tofastrud, M., Hessle, A., Rekdal, Y., Zimmermann, B. 2020:
Weight gain of free-ranging beef cattle grazing in the boreal forest of south-eastern Norway. Livestock Science 233, 103955.
Grant and Ferretto, 2018:
Silage intake.
Jardstedt. 2019:
Roughage feeding to suckler cows during winter – intake, utilization and energy status during pregnancy.
Colovic, 2019:
Plant food by-products as feed: Characteristics, possibilities, environmental benefits, and negative sides.
Benchaar, 2020:
Frequency of diet delivery to dairy cows: Effect on nutrient digestion, rumen fermentation, methane production, nitrogen utilization, and milk production.
Berglund 2008:
Genetic improvement of dairy cows reproductive performance.
Philipsson & Lindhé 2003:
Experiences of including reproductive performance and health traits in Scandinavian breeding.
Jonas & de Koning 2015:
Genomic selection.
B. Berglund. 2019:
Mjölkkoavel med helhetssyn.(ur Svensk Veterinärtidning nr 5. Volym 79, s. 22-25).
Sundberg, T. et al. 2010:
Genotype by environment interaction of Swedish dairy cows in organic and conventional production systems.
Alarik och Hansson, 2009:
Avel i ekologiska besättningar.
FAO, 2013:
Tackling climate change through livestock.
Garnett 2017:
Grazed and confused.
Växa Sverige - Husdjursstatistik nötkreatur:
Husdjursstatistik 2021
Feedipedia - fodertabeller på engelska från FAO:
https://www.feedipedia.org/
Fodertabeller och näringsbehov :
https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-utfodring-vard/Verktyg/
Fodertabeller idisslare HUV SLU:
http://www2.freefarm.se/fodertabell/fodtab.pl?djur=ko
Rolf Spörndly, Rapport 257, Institutionen för husdjurens utfodring och vård, SLU, Uppsala:
Fodertabeller för idisslare 2003.
Slaktstatistik:
http://www.gardochdjurhalsan.se/sv/not/kunskapsbank/statistik/slaktstatistik/
Jordbruksverket:
http://www.jordbruksverket.se/
Lantbrukarnas riksförbund LRF:
https://www.lrf.se/
The Interbull Centre:
http://www.interbull.org/index
Djurskyddsbestämmelser nötkreatur:
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/jo185.html
Får - Obligatorisk läsning
Sjödin, E., Eggertsen, J., Hammarberg, K_E., Danell, Ö., Näsholm, A., Barck, S., Green, D., Waller, A., Hansson, I., Persson, S., Kumm, K-I., 2007: Får (finns t.ex. på Adlibris).
Läsanvisningar boken "Får":
- Svenska produktionssystem beskrivna utifrån lamningstidpunkt: sid 102-104,
- Fårraser i Sverige samt Avel och olika hjälpmedel: sid 20-27 och 46-58
- Ullkunskap: sid 218-223
- Lamm- och fårskinn: sid 229-230, 232-235
- Kött och mjölk: sid 205 ff (avsnitten Slaktmognad och slaktutbyte, Slaktkroppen samt Lammköttets kvalitet)
- Sjukdomar: sid. 138-144 + 149-151 (parasiter), 152-161 (utfodringssjukdomar, ngt om infektionssjukdomar), 163-164 (M/V), 166-169 (juver, klövar), 171 (orf).
Avel
Jansson, A-C. 2012:
Det mesta du behöver veta om BLUP avelsvärdering (Hur den svenska avelsvärderingen går till)
SF hemsida 2020-09:
Om rasindex. Nytt i svensk fåravel är de index som nu finns för flera raser.* Vid intresse, se också artikel i Fårskötsel nr 6 2020 för mer information.*
Produktionsekonomi
Arnesson, A., Kumm, K-I. 2011:
Lönsamhet i praktiken. Fårskötsel nr 2, 13-15. Exempel med ekonomiska faktorer som har betydelse i lammproduktionen.
Utfodring och bete
Cannas, A. 2002:
Feeding of lactating ewes (ur Dairy Sheep Feeding and Nutrition (ed. Pulina), s 123-128) Jämförelser mellan kor och får.
Rassu, S.P.G et al. 2002:
Nutrition and reproduction (ur Dairy Sheep Feeding and Nutrition (ed. Pulina), s 167-178) Bland annat om flushing och om när tackan/fostret är som känsligast.
Treacher, T.T., Caja, G. 2002:
Nutrition during lactation (ur Sheep Nutrition (ed. Freer and Dove), s 213, 217-223) Bland annat om olika faktorer som kan påverka tackans mjölkproduktion.
Bengtsson, M., Stengärde, L. 2018:
Hullbedömning av får. (Gård och Djurhälsan)
***Byggnader, beteende***
Meiner, M., Thomsson, A., Bernes, G., Ascárd, K., Jeppsson, K-H. 2009:
Byggnader och inhysningssystem för lammproduktion. (Rapport 2009:10 Fakulteten för LTJ, Alnarp. Läs sid 16-17, 19-23, 26-30, 33-35. Övrigt frivilligt) Information om byggnadslösningar och inredning för får, särskilt för större besättningar.
Bernes, G., Jeppson, K-H. 2015:
Vinterlamning i oisolerade fårstallar. (Rapport 2015:2 från inst. för norrländsk jordbruksvetenskap. Läs sid 12-14, 18-19 samt 46-47, resten frivilligt) *Rapport från studier av lamning i kyla. *
https://jordbruksverket.se/djur/lantbruksdjur-och-hastar/far-och-getter. Avsnitt ”Skötsel och stallmiljö”, Registrering, märkning och journalföring av får och getter (Registrera anläggning, Märk dina får och getter, Journalför dina får och getter).
Länkar för hjälp vid foderstatsberäkningar för lamm och får
Spörndly, 2003:
Fodertabeller för idisslare Får. SLU, Inst f husdjurens utfodring och vård. (Rapport 257, s 24-25) eller sidan 68 i boken ”Får”. Siffror för foderstatberäkningar till tackor, getter och killingar.
Gård och & Djurhälsan:
Foderberäkningsnormer och verktyg för beräkning av foderstat till växande lamm.
https://www.gardochdjurhalsan.se/nyheter/foderberakningsnormer-till-vaxande-lamm/
**Får – Frivillig fördjupning och intressanta länkar**
Pulina, G., Nudda, A. 2002:
Milk production (Ur Dairy sheep feeding and nutrition, s 11-12) Kort om fårmjölkens egenskaper.
Fag, B:
Fårens beteende, sid 6:1 – 6:3. (Ur Lönsam lammproduktion, HS i Jönköpings län) Bra att veta om fårs beteende.
Jönsson, M. 2014:
Hur är lönsamheten hos verkliga lammgårdar? (Fårskötsel nr 5, 20-22) Exempel som visar hur förhållandena kan skilja mellan olika gårdar.
Karlsson, K. 2019: Vinterlammsproduktion - lönar det sig? Examensarbete avancerad nivå, SLU (SLU.se). Beskrivning av vinterlammsproduktion av vårfödda lamm med ekonomiska beräkningar.
Svenska Djurhälsovården:
Fotröta hos får. Denna sjukdom nämns inte i Får-boken, men är ett problem som är viktigt att vara medveten om.
National Sheep Association: UK Sheep Farming (https://www.nationalsheep.org.uk/for-the-public/culture/uk-sheep-farming/ från Internet aug. 2023) Kort inblick i hur den viktiga fårnäringen i Storbritannien är organiserad.
Jordbruksverket 2016:
Djurhälsa och smittskydd samt Djurskydd (ur Mervärden i svensk produktion av får och lamm).* Fördelar med svensk produktion.*
Fag, B. 2018:
Korsningsavel i vårlammsproduktionen. (Hushållningssällskapet Jönköping)
De Wit, E. 2012:
Bästa tipset när du ska slaktmognadsbedöma dina lamm (Fårskötsel nr 6, sid 21) Praktiska tips om slaktmognadsbedömning.
Lammlyftet 2021: Nås via länken: https://slu-se.instructure.com/courses/1985. Digitalt utbildningsmaterial om Meat Standard Sweden lamm (MSS lamm) och hur nå de kvalitetsparametrar som ingår i standarden.
Ur Gård- och Djurhälsans Kunskapsbank:
Får-arkiv - Gård & Djurhälsan (gardochdjurhalsan.se).
Första lammhjälpen. Del 1: Ta hand om dina risklamm - Gård & Djurhälsan (gardochdjurhalsan.se).
Första lammhjälpen. Del 2: Sondmatning av råmjölk till nyfödda lamm - Gård & Djurhälsan (gardochdjurhalsan.se).
Första lammhjälpen. Del 3: Omhändertagande av nedkylda lamm - Gård & Djurhälsan (gardochdjurhalsan.se).
Bra norsk information om fårhälsovård finns här:
https://www.animalia.no/no/Dyr/sauehelsenett/#
liksom i denna bok:
Synnøve Vatn, Lisbeth Hektoen, Ola Nafstad:
Helse og velferd hos sau (finns att köpa på Adlibris).
**Renskötsel - Obligatorisk läsning**
Horstkotte, T., Holand, Ø., Kumpula, J., & Moen, J. (Eds.). (2022). **Reindeer Husbandry and Global Environmental Change: Pastoralism in Fennoscandia **(1st ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9781003118565 - *kan laddas ner fritt*.
Läs framförallt kapitel 1, 3, 4, 10 och 14 (s. 269-274).
Renskötsel i Sverige:
http://www.sapmi.se/
http://www.samer.se/
https://www.sametinget.se/ ”Rennäring”.* Statistik över renantal, slakt osv. finns under ”Statistik rennäring” i vänstermenyn.*
De stora rovdjurens effekter på annat vilt och tamren – Sidan 132-153:
[http://www.naturvardsverket.se/978-91-620-9792-2](<http://www.naturv