Analytisk naturproduktkemi
Följande analytiska tekniker kommer att behandlas: Spektroskopi (NMR, masspektrometri, UV, IR), kromatografi (GC, HPLC, TLC).
Kursvärdering
Andra kursvärderingar för KE0076
Läsåret 2023/2024
Analytisk naturproduktkemi (KE0076-40145)
2024-03-20 - 2024-04-25
Läsåret 2022/2023
Analytisk naturproduktkemi (KE0076-40154)
2023-03-22 - 2023-04-27
Kursplan och övrig information
Kursplan
KE0076 Analytisk naturproduktkemi, 7,5 Hp
Analytical Natural Products ChemistryÄmnen
Livsmedelsvetenskap Kemi Kemi LivsmedelsvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Enda modul | 7,5 | 0001 |
Fördjupning
Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskravGrundnivå (G1F)
Betygsskala
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
15 hp grundläggande kunskaper och färdigheter i allmän, organisk och biokemi varav minst 5 hp organisk kemi.Undantag medges från krav på grundläggande behörighet i svenska.
Mål
Kursens syfte är att ge grundläggande kunskaper om flera olika typer av kemiska föreningar som finns i bl.a. livsmedel och i naturprodukter. Andra biokemiskt viktiga ämnesklasser behandlas också. Dessutom ingår avsnitt som behandlar teoretiska och praktiska aspekter inom analytiska och spektroskopiska metoder och tekniker som används bl.a. inom livsmedelskontroll.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
redogöra för namn, strukturformler, egenskaper, förekomst i naturen och i livsmedel, biosyntes, samt lämpliga analysmetoder, för de flesta av de viktigaste naturproduktgrupperna.
redogöra för principerna för några vanliga kemiska analys- och separationsmetoder.
genomföra och tolka resultat från experiment baserade på några vanliga kemiska analys- och separationsmetoder för både kvantitativa och kvalitativa applikationer.
analysera och muntligt och skriftligt redovisa erhållna resultat.
Innehåll
Kursen innehåller föreläsningar, laborationer och lektionsövningar.
Kursintroduktion, labbintroduktion, laborationer, samt handledning, laborativt genomförande och redovisning av projektarbete är obligatoriska moment.
Inom kursen behandlas namn, egenskaper, förekomst i naturen och i livsmedel, och biosyntes för ett flertal naturprodukter samt analys- och separationsmetoder.
Följande typer av föreningar som ingår i livsmedel eller i naturprodukter behandlas:
kolhydrater
aminosyror
peptider/proteiner
nukleinsyror
fettsyror
polyketider
terpener
steroider
fenylpropanoider
alkaloider
Följande tekniker och metoder behandlas:
extraktion
kromatografi (GC, HPLC, TLC, etc.)
spektroskopi (NMR, MS, UV/VIS, IR, etc.)
Ett mindre laborativt projektarbete genomförs där naturprodukter från olika källor, t.ex. olika livsmedel, isoleras, renas, karaktäriseras och/eller kvantifieras.
Betygsformer
Kraven för kursens olika betygsgrader framgår av betygskriterier, som ska finnas tillgängliga senast vid kursstart.Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Examinationsformer: Skriftlig tentamen, obligatoriska redovisningar av laborativa moment och av inlämningsuppgifter, obligatoriska laborativa moment och inlämningsuppgifter.
För att bli godkänd på kursen krävs: Godkänd tentamen, godkända laborationer, godkända laborationsredovisningar och godkända inlämningsuppgifter samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.
- Examinatorn har, om det finns skäl och är möjligt, rätt att ge en kompletteringsuppgift till den student som inte blivit godkänd på en examination.
- Om studenten har ett beslut från SLU om riktat pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, kan examinatorn ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan läggs ned, ska SLU besluta om övergångsbestämmelser för examination av studenter, som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningshandboken.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle, som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningshandboken.
Ytterligare information
Förkunskapskraven kan uppfyllas t.ex. genom att ha följt kurserna KE0062, KE0063 och KE0064 samt att ha godkänt resultat på hälften, dvs 15hp, av de delprov som ingår i de kurserna. Kursdelar motsvarande 5hp inom organisk kemi måste ingå i de godkända delkurserna.Kursen ges på svenska om det enbart är svensktalande lärare och studenter på kursen.
Ansvarig institution/motsvarande
Institutionen för molekylära vetenskaper
Kompletterande uppgifter
Litteraturlista
1) Natural products: The Secondary Metabolites
**Author: **James R. Hansson
**ISBN: **0-85404-490-6.
Suggested reading: -Analytical chemistry: p. 28-30 -Lipids and polyketides: p. 105-111 -Terpenes: p. 6-14, 112-119 -Phenylpropanoids: p. 15-17, 119-121 -Alkaloids: p. 18-21, 121-124
2) Chemistry (3rd ed)
Authors: Blackman, Bottle, Schmid, Mocerino and Wille
**ISBN: **9780730311058 (paperback)
Suggested reading: -Analytical chemistry: p. 874-940. -Carbohydrates: p. 955-958, 984-1008 -Peptides: p. 1060-1090 -Lipids and polyketides: p. 1043-1047 -Terpenes: p. 942, p. 961 -Alkaloids: p. 848.
3) Chemistry. Human Activity, Chemical Reactivity
**Authors: **P. Mahaffy, R. Tasker, B. Bucat, J.C. Kotz, G.C. Weaver, P.M. Treichel, J.E. McMurry
**ISBN: **9780176684082
Suggested reading: -Analytical chemistry: p. 18, 67-81, 73-74, 306-317, 323, 345, 446, 785-787, 832-839, 878-880, 913-919, 990-993, 1046-1048 -Carbohydrates: Chapter: 29.1 & 29.2, & p. 961-962 -Peptides: Chapter 29.1 & 29.3 -Lipids and polyketides: Chapter 24.12 -Alkaloids: Chapter 25.
4) Compendium - Lectures
Comment: Provided electronically via Canvas.
5) Compendium - Laboratory exercises
Comment: Provided electronically via Canvas.
6) Compendium - Exercises and solutions
Comment: Provided electronically via Canvas.