Lantbruksvetenskap för mark/växtagronomer
Kursvärdering
Kursvärderingen är ännu inte aktiverad
Kursvärderingen är öppen mellan 2021-03-16 och 2021-04-06Andra kursvärderingar för LB0107
Läsåret 2019/2020
Lantbruksvetenskap för mark/växtagronomer (LB0107-30260), Uppsala 2020-01-20 - 2020-03-24Läsåret 2018/2019
Lantbruksvetenskap för mark/växtagronomer (LB0107-30260), Uppsala 2019-01-21 - 2019-03-25Kursplan
LB0107 Lantbruksvetenskap för mark/växtagronomer, 15,0 Hp
Agricultural science for the program soil and plant sciencesKursplan fastställd
2017-12-05Ämnen
LantbruksvetenskapUtbildningens nivå
GrundnivåModuler
Benämning | Hp | Kod |
---|---|---|
Företags- och nationalekonomiska perspektiv | 3,00 | 1002 |
Animalieproduktion | 3,00 | 1003 |
Livsmedelsvetenskap | 3,00 | 1004 |
Landsbygdsutveckling | 3,00 | 1005 |
Syntes | 3,00 | 1006 |
Fördjupning
Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav (G1N)Betygsskala
Språk
SvenskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande grundläggande behörighet.Mål
Kursens syfte är att ur ett svenskt perspektiv ge studenterna kunskap om sambandet mellan de biologiska förutsättningarna för lantbrukets produktionsprocesser, förståelse för lantbrukssektorns förutsättningar, funktioner och samspel med det övriga samhället.Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
- Redogöra för nationalekonomiskt tänkande samt företagsekonomiska perspektiv med tillämpning på lantbruksföretag
- Använda och förstå nyckelord som beskriver det ekonomiska läget i ett landsbygdsföretag
- Redogöra för viktiga aspekter av landsbygds- och jordbrukspolitik och känna till de landsbygdspolitiskt viktigaste institutionerna i Sverige
- Översiktligt beskriva svensk livsmedelsindustri samt internationella aktörer och livsmedelsmärkningar
- Känna till och beskriva förädlingsprocesser och hygieniska aspekter i livsmedelstillverkningen och de krav detta ställer på lantbruksproduktionen
- Beskriva grundläggande biologiska skillnader mellan lantbrukets husdjursslag som påverkar vad de används till och vilka krav det ställer på utfordring, skötsel och etiska aspekter på djurhållning
- Beskriva viktiga arbetsmoment i animalieproduktion
- Beskriva förutsättningar (sociala, kulturella och ekonomiska) för landsbygdsutveckling
- Översiktligt beskriva landsbygdens historia
Innehåll
Kursen fokuserar på svenska förhållanden och behandlar lantbrukets ekonomi, resurser och metoder - inklusive teknik - för produktion av varor och tjänster (husdjur och livsmedel) samt produkternas förädling.I kursen varvas föreläsningar med ett projektarbete i grupp som redovisas skriftligt och muntligt. Argumentationsteknik tränas i både övningar och gruppdiskussioner. Praktisk anknytning fås genom studiebesök. Kopplingen mellan kursens olika delar samt relevansen för växtproduktion fås genom fallstudier (projektarbete).
Obligatoriska moment förekommer inom övningar, studiebesök, grupparbeten och redovisningar.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Kursens mål examineras genom skriftlig tentamen, muntliga och skriftliga redovisningar med opposition samt godkänt deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.