Ny sökning
LB0118

Lantbruksvetenskap - Djur och hållbarhet

Kursen ger studenterna kunskap om sambandet mellan animalieproduktion och de

biologiska förutsättningarna för lantbrukets produktionsprocesser,

samt producentens, sektorns och systemens förutsättningar, behov och

agerande ur ett svenskt perspektiv.

Information från kursledaren

UPPDATERAD INFO 22-01-08

Hej,

Med hänvisning till Regeringens och Folkhälsomyndighetens nya restriktioner från och med 23 december har SLU uppdaterat sina anvisningar för undervisning och examination period 3 vårterminen 2022, med anledning av covid-19. I SLUs anvisningar står det ”Ur smittspridningssynpunkt är det angeläget att föreläsningar för stora studentgrupper i första hand genomförs digitalt.” Eftersom att ni förväntas vara omkring 120 studenter totalt så anses det vara en stor grupp och vi har därför valt att lägga alla föreläsningar digitalt i januari till att börja med. Studiebesöket och även övningen för Mark och växt-blocket planeras att ske på plats, se uppdaterat schema på kurshemsidan och i Canvasrummet. I Canvasrummet kommer du även åt zoom-länken till kursintroduktionen den 17 januari.

Mvh Kursledningen

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hej och välkommen till lantbruksvetenskap för agronomer!

Undervisningen är planerad för att ges i sal på campus och digitalt via Zoom. Observera dock att de i schemat listade "salarna/forumen" är beroende av en fortsatt positiv utveckling av pandemisituationen. Var därför noga med att stämma av eventuella schemauppdateringar innan kursstart.

Kursintroduktionen kommer att ske den 17 januari kl. 09:15–12:00 i Sal W. Det är obligatoriskt att du deltar på introduktionen, eftersom att du då har möjlighet att ställa frågor i realtid.

Vi kommer att använda plattformen Canvas, där det kommer att finnas viktig information, handouts och mycket annat. Där hittar du också en länk till Zoom som kommer att användas under kursens gång.

Avslutningsvis vill vi påminna dig om att du måste registrera dig på kursen, inte minst för att kunna komma åt Canvassidor.

Återigen, varmt välkommen till kursen!

Vänliga hälsningar,

Monika, Rebecca, Cecilia, Ida, Kjell, Erik och Nora

Kursvärdering

Kursvärderingen är avslutad

LB0118-30009 - Sammanställning av kursvärdering

Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.

Andra kursvärderingar för LB0118

Läsåret 2023/2024

Lantbruksvetenskap - Djur och hållbarhet (LB0118-30050)

2024-01-15 - 2024-03-19

Läsåret 2022/2023

Lantbruksvetenskap - Djur och hållbarhet (LB0118-30222)

2023-01-16 - 2023-03-21

Kursplan och övrig information

Betygskriterier

Lärandemål och betygskriterier

Betyg 3 för lärandemålen examineras i ämnesmodulerna samt grupparbetet. Betyg 4 och 5 för lärandemålen examineras i det individuella arbetet.

Lärandemål Mark/Växt:

Redogöra för de viktigaste förutsättningarna för växtodling, dess viktiga moment och tekniker, samt redogöra för dess miljöpåverkan.

För betyg 3: Översiktligt beskriva växtodlingens förutsättningar i Sverige samt utvärdera detta för olika produktionsformer. Känna till olika jordarter och deras odlingsegenskaper. Känna till olika jordbearbetningsmetoder och deras syfte. Känna till de viktigaste grödorna, vanliga ogrästyper och skadegörare. Ge exempel på odlingens miljöpåverkan.

Lärandemål Livsmedel:

Redogöra för de i Sverige vanligaste livsmedlens teknologiska egenskaper och kvalitet ur råvara- och processperspektiv.

För betyg 3: Beskriva de berörda livsmedlens sammansättning och teknologiska egenskaper med råvara- och processperspektiv. Beskriva viktigaste förädlingsprocesser.

Lärandemål Landsbygd:

Beskriva sociala, kulturella och ekonomiska förutsättningar för landsbygdsutveckling.

För betyg 3: Redogöra för centrala begrepp för förståelsen av landsbygdens skilda sociala, kulturella och ekonomiska förutsättningar.

Lärandemål Ekonomi:

Översiktligt redogöra för nationalekonomiskt tänkande samt företagsekonomiska perspektiv, med tillämpning på lantbruksföretag. Använda och förstå nyckelord som beskriver det ekonomiska läget i ett lantbruksföretag.

För betyg 3: Översiktligt beskriva nationalekonomiskt tänkande samt företagsekonomiska perspektiv, med tillämpning på lantbruksföretag. Beskriva och förklara de nyckelord som används för att analysera ett företags ekonomiska läge.

Lärandemål Syntes:

Redogöra för hur lantbruksföretag är uppbyggda samt argumentera och problematisera kring hållbarhetsfrågor inom svenskt lantbruk.

För betyg 3: Kunna beskriva den vanliga uppbyggnaden av lantbruksföretag. På en grundläggande nivå beskriva och argumentera kring hållbarhetsfrågor inom svenskt lantbruk.

För betyg 4: Ingående argumentera kring eller analysera hållbarhetsfrågor inom svenskt lantbruk, eller ingående argumentera kring eller analysera livsmedelskedjan utifrån ett systemperspektiv.

För betyg 5: Ingående argumentera kring och analysera hållbarhetsfrågor inom svenskt lantbruk, eller ingående argumentera kring och analysera livsmedelskedjan utifrån ett systemperspektiv

Litteraturlista

  1. Litteraturlista Lantbruksvetenskap 2022 [Litteraturlista Lantbruksvetenskap 2022] (https://slunik.slu.se/kursfiler/LB0107/30270.2122/Litteraturlista_Lantbruksvetenskap_2022.pdf)

Kursfakta

Kursen ges som en fristående kurs: Ja Kursen ges som en programkurs: Djur och hållbarhet (kandidat) Kursavgift: Studieavgift, endast för medborgare utanför EU, EES, och Schweiz: 38054 SEK Nivå: Grundnivå (G1N)
Ämne: Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap Lantbruksvetenskap Husdjursvetenskap
Kurskod: LB0118 Anmälningskod: SLU-30009 Plats: Uppsala Distanskurs: Nej Undervisningsspråk: Svenska Ansvarig institution: Institutionen för husdjurens utfodring och vård Studietakt: 100%