Landskapsarkitektur: historia, teori och praktik
Kursen har tre huvudfokus organiserat i tre inlärningsmoduler: en föreläsningsserie (Modul L); ett läs- och skrivseminarium (Modul S); och en veckas studieresa till en europeisk stad (modul F). Först granskar vi landskapsarkitekturens historiska utveckling, med betoning på de sociala, politiska och ekonomiska krafter som har format yrket under de två första århundradena. För det andra utforskar vi frågor och problem som landskapsarkitekturen står inför idag, inklusive (men inte begränsat till) ekologi, hållbarhet och klimatförändringar, fältarbete och praktiska övningar; design för ekosystemtjänster och resiliens; och betydelsen av ny teknologi. I kursens tredje del sätts begreppet "landskap" in i en vidare teoretisk kontext. Inom de olika huvudfokus berörs även hur användningen och betydelsen av begreppet "landskap" har ändrats över tiden; förhållandet mellan landskap, estetik och makt; och den senaste utvecklingen av landskapsteori inom ett antal vetenskapliga discipliner. Obligatorisk inlämning består av en kritisk uppsats på 5000 ord.
Kursvärdering
Kursvärderingen är avslutad
Efter att kursvärderingen stängt har kursansvarig och studentrepresentanten upp till en månad på sig att skriva kommentarer. De publiceras automatiskt i sammanställningen.
Andra kursvärderingar för LK0313
Läsåret 2019/2020
Landskapsarkitektur: historia, teori och praktik (LK0313-10178), Uppsala 2019-09-02 - 2019-10-31Läsåret 2018/2019
Landskapsarkitektur: historia, teori och praktik (LK0313-10178), Uppsala 2018-09-03 - 2018-11-05Kursplan
LK0313 Landskapsarkitektur: historia, teori och praktik, 15,0 Hp
Landscape architecture: History, theory and practiceKursplan fastställd
2017-11-15Ämnen
LandskapsarkitekturUtbildningens nivå
Avancerad nivåFördjupning
Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav (A1N)Betygsskala
Språk
EngelskaFörkunskapskrav
Kunskaper motsvarande 150 hp varav 90 hp i landskapsarkitektur och/eller arkitektur och/eller stadsplanering och/eller kulturgeografi och/eller samhällsplanering samt Engelska 6 eller antagen till Masterprogrammet Landskapsarkitektur för hållbar urbanisering.Mål
Att ge djup förståelse för olika teorier och synvinklar inom landskapsarkitektur och design genom historien och deras relation till landskapsarkitektur i praktiken.Innehåll
Kursen består av föreläsningar, seminarier, studiebesök och att skriva en uppsats. Föreslagen litteraturlista omfattar historiska och samtida utövande inom landskapsarkitektur, designteori och landskapsarkitektur/arkitekturteori. En studieresa till en stad eller plats i Europa, och besök i Uppsala-Stockholm ingår i kursen. Olika ämnen kommer att diskuteras i seminarieform.Studenterna kommer att producera en konceptuell design som reflekterar över diskuterade teorier och historiska fallstudier.
Studenterna kommer att producera en analytisk text med en kritisk bedömning av ett valt landskapsarkitekturprojekt. Studenterna kommer att skriva en reflekterande text om sin egen syn som designer i förhållande till givna föreläsningar, studiebesök, litteratur och seminarier. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt kritiskt tänkande och tillverkning av grafisk kommunikation som skisser, foton, figurer och diagram.
Exkursioner, studiebesök, seminarier och aktiviteter kopplade till dem är obligatoriska.
Examinationsformer och fordringar för godkänd kurs
Godkända skriftliga arbeten, konceptuell design och deltagande i obligatoriska moment.- Om studenten inte blivit godkänd på ett prov har examinatorn rätt att ge en kompletteringsuppgift – om det finns skäl för det och om det är möjligt.
- Om studenten har ett beslut från SLU om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.
- Om denna kursplan ändras, eller om kursen läggs ner, ska SLU besluta om övergångsregler för examination av studenter som antagits enligt denna kursplan och ännu inte blivit godkända.
- För examination av självständigt arbete (examensarbete) gäller dessutom att examinatorn kan tillåta studenten att göra kompletteringar efter inlämningsdatum. Mer information finns i utbildningens regelsamling.
Övriga upplysningar
- Rätten att delta i undervisning och/eller handledning gäller endast det kurstillfälle som studenten blivit antagen till och registrerad på.
- Om det finns särskilda skäl, har studenten rätt att delta i moment som kräver obligatorisk närvaro vid ett senare kurstillfälle. Mer information finns i utbildningens regelsamling.